zzp rekening openen

Bij welke bank kan je nu het beste een zzp rekening openen? En misschien nog belangrijker, waar dien je op te letten wanneer je als zzp`er een rekening gaat openen? Als ondernemer krijg je te maken met een zakelijke bankrekening. Maar zorg ervoor dat je hier niet onnodig veel voor gaat betalen.

Het verschil tussen een privé en zzp rekening

Bij een standaard privé bankrekening betaal je niet voor bijschrijvingen die je ontvangt, of betalingen die je uitvoert. Dat wil zeggen, zolang het hier gaat om transacties in euro`s en transacties met landen van binnen de SEPA zone. Voor de meeste mensen zullen de transacties echter voor het overgrote gedeelte bestaan uit transacties met mensen en bedrijven van binnen de SEPA zone.

Bij het openen van een zakelijk bankrekening zal je daarentegen direct merken, dat je naast de maandelijkse vaste kosten ook voor transacties dient te betalen. 

Betalen voor zowel uitgaande als inkomende betalingen

Voor zowel een ontvangen betaling als een uitgaande betaling wordt er een bedrag in rekening gebracht. Vaak gaat het om een bedrag van zo rond de 0,10€ per transactie. Zo betaal je bij de ABN AMRO als ontvanger van een SEPA betaling 0,15€ en voor het uitvoeren van een betaling betaal je 0,09€. 

Het valt hier direct op dat zowel de ontvanger als betaler dienen te betalen. Daarnaast worden er ook bij geldopnames, pin betalingen en dergelijke, kosten in rekening worden gebracht.

Het gaat altijd om kleine bedragen per transactie, maar op maandbasis en zeker op jaarbasis, zal dit toch oplopen.

Waarom toch een zzp rekening openen?

Dus dan zou je denken waarom zou je als zzp`er een zakelijke rekening openen en niet gewoon jouw privé rekening als zakelijke bankrekening gebruiken? 

Banktransacties automatisch verwerken in de boekhouding

Een zakelijke bankrekening en dat geldt ook voor een zzp rekening, geeft je de mogelijkheid om de transacties van deze bankrekening in te lezen in een online boekhoudprogramma

Zo kan je bijvoorbeeld de banktransacties inlezen in diverse boekhoudprogramma`s. In sommige gevallen geheel automatisch, maar in ieder geval kan je het MT940 formaat gebruiken om te downloaden en vervolgens in te lezen in de boekhoudsoftware. 

Dit is in mijn ogen een must voor elke ondernemer, omdat dit je gewoonweg ontzettend veel tijd gaat besparen.

Een bankrekening met jouw zakelijke naam

Daarnaast kan je een privé rekening alleen openen op jouw eigen naam. Je kan daar niks aan veranderen. Dus alleen indien je echt onder je eigen naam als zzp`er werkt, zou het eventueel mogelijk zijn om de privé bankrekening als zzp rekening te gebruiken.

Dit maakt ook het gebruik van een gratis bank zoals Revolut minder geschikt voor een ondernemer. Een bankrekening bij Revolut is namelijk alleen aan te vragen op jouw persoonlijke naam.

Zakelijke en privé kosten scheiden

Als ondernemer zijnde is het absoluut noodzakelijk om privé en zakelijke kosten gescheiden te houden. Dus om jouw standaard privé bankrekening ook voor zakelijke doeleinden te gebruiken is gewoon een slecht idee.

De vereisten met betrekking tot de btw

Je dient echter niet te vergeten dat het vanuit btw oogpunt van belang is dat de facturen die je ontvangt uitgemaakt zijn op jouw bedrijfsnaam. Daardoor kan het verwarrend zijn als betalingen worden gedaan vanaf een andere bankrekening, dan de naam die op de factuur staat vermeld.

Een zzp rekening hoeft niet duur te zijn

Het goede nieuws is dat je als zzp`er zijnde geen dure betaalrekening hoef te openen. Voor bijvoorbeeld multinationals zijn er bankrekeningen die nog veel andere mogelijkheden bieden, maar die heb je als zzp`er absoluut niet nodig. 

Denk bijvoorbeeld aan cashpooling, waarbij saldo`s van verschillende bankrekeningen automatisch worden overgeboekt naar een centrale bankrekening. Dit is voor een zzp`er onnodig.

Dus eigenlijk is een zzp bankrekening een uitgeklede versie van een volledige zakelijke bankrekening welke veel meer opties en mogelijkheden omvatten.

Populaire keuzes van de zzp`er

Onder zzp'ers is KNAB erg populair. Het is een van de goedkopere opties en bovendien voldoet deze bankrekening meer dan prima.

Bij knab zijn ook de eerste 1000 transacties per jaar gratis. Dit is voor de meeste zzp`ers meer dan voldoende. Hierdoor heb je naast de maandelijkse vaste kosten geen extra kosten in de vorm van transactiekosten.

Ook bij de SNS zzp rekening zijn de eerste 1000 transacties inbegrepen bij de prijs. Wel kost dit pakket 7,50€ per maand, waarmee de bankrekening net iets duurder is dan de rekening van KNAB.

Introductie aanbiedingen voor zzp`ers

Voor de startende zzp'er hebben de meeste banken wel een introductie aanbod, waarvan je kan profiteren. Hier is natuurlijk helemaal niks mis mee om dit ook daadwerkelijk te doen. 

Wel zou ik persoonlijk als startende ondernemer ook bekijken wat de kosten zullen zijn na deze startersperiode. Want je wilt natuurlijk langer dan een jaar gaan ondernemen. 

Hierdoor kan de goedkoopste startersaanbieding op termijn veel duurder zijn. Hierdoor kan het soms voordeliger zijn om in het begin iets meer te betalen. 

Het is belangrijker om op de langere termijn  de goedkoopste zzp rekening te kiezen. Ga dus niet direct de zzp rekening openen die het eerste jaar het goedkoopste is. 

Besteed tijd aan de algemene voorwaarden

Ga je een zzp rekening openen, dan krijg je te maken met algemene voorwaarden. Er zijn weinig ondernemers die algemene voorwaarden aandachtig doorlezen. 

Ik moet zeggen dat dit bij het openen van een zzp rekening ook best een uitdaging is. Het zijn vaak talloze pagina`s, die je echt dient door te spitten om alle kosten helder te krijgen. 

Toch zou ik hiervoor even de tijd nemen. Op die manier voorkom je dat achteraf blijkt dat de bankrekening veel duurder uitvalt dan dat je had verwacht.

Zelf de maandelijkse kosten beïnvloeden

Je hebt ook zelf invloed op de maandelijkse kosten. Zo kan je bijvoorbeeld afzien van bankafschriften op papier, waarvoor je extra dient te betalen. 

Des te vaker je een afschrift op papier wilt ontvangen des te duurder het wordt. En als zzp`er heb je bijvoorbeeld echt niet iedere dag een papieren afschrift nodig. Wanneer je een papieren afschriften per maand nodig hebt, dan is dit veel voordeliger dan dagelijkse afschriften. 

En heb je eigenlijk überhaupt wel een papieren afschrift nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *