Ben je die lage spaarrente ook meer dan zat? Dan is beleggen een optie om meer rendement te behalen met jouw vermogen. Zelf beleggen is dan naast laten beleggen een optie om te overwegen. Laten beleggen betekent dat je jouw beleggingen laat uitvoeren door een beursexpert.
Het is in onze opinie wel verstandig om goed na te denken. Dit voordat je hier daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Want zelf beleggen is niet voor iedereen de juiste keuze. Wij hebben een aantal overwegingen op een rij gezet, die in onze ogen van belang zijn bij het maken van de juiste keuze.
Vind je beleggen leuk?
Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan met het beleggen in aandelen, of eventueel andere producten zoals opties of zelfs turbo`s? In dat geval is zelf beleggen een goede keuze.
Want alleen op deze manier bepaal jezelf wat je doet. Zo kan je geheel zelf beslissen welke aandelen je wilt kopen en wanneer je deze weer wilt verkopen.
Ben je op de hoogte van de risico`s
Je kan dan wel meer rendement behalen op de beurs met spaargeld of jouw vermogen, maar zonder risico is dit niet.
Het is nu eenmaal zo dat indien je wilt beleggen, in welk product dan ook, er altijd een risico bestaat dat jouw belegging minder waard wordt. Je kan zelfs jouw gehele inleg verliezen in uitzonderlijke situaties.
Voordat je daadwerkelijk aandelen gaat aanschaffen met jou duur verdiende geld, is het sterk aan te raden dat je er eerst voor zorgt dat je op de hoogte bent van de risico`s die je loopt. De risico`s van beleggen zijn voor elk product weer anders. Aandelen, obligaties of opties. Al deze producten hebben een verschillend risicoprofiel.
Risico beperken met beleggingsfondsen
Door bijvoorbeeld het beleggen in indexfondsen, kan je het risico beperken. Je kan het zelfs nog verder beperken door te beleggen in een fonds waarbij er niet alleen in aandelen wordt belegd maar bijvoorbeeld ook in obligaties.
Een hoger rendement behalen betekent doorgaans meer risico`s. Dus hoeveel risico je wilt nemen, heeft een invloed op de te verwachten rendementen.
Kies voor een beleggingsrekening met lage kosten
Om daadwerkelijk te starten met beleggen, dien je een beleggingsrekening te openen. Dit kan bij een bank of broker..
En net zo als dit bij bankrekeningen het geval is, bestaan er ook grote verschillen op het gebied van transactiekosten die berekend worden bij een beurstransactie. Dus kies niet alleen voor een goedkope bankrekening maar ook voor een goedkope beleggingsrekening.
En vergeet niet dat elke transactie die je uitvoert, je uiteindelijk twee keer dient uit te voeren. Je dient eerst het product te kopen en op het juiste moment weer te verkopen. Hierdoor kan een goedkope aandelenbroker je ontzettend veel geld besparen.
Let op transactiekosten en bewaarloon
Een tip van onze kant is om niet alleen te letten op de transactiekosten. Er worden namelijk ook beheerskosten in rekening gebracht.
Afhankelijk van hoe actief je aan de slag wilt, kan het verschillen welke beleggingsrekening het goedkoopst is.
Want heb je maar een paar transacties per jaar, dan zal de beleggingsrekening met het laagste bewaarloon de goedkoopste optie zijn.
Wil je erg actief aan de slag, waarbij je elke weer wel een paar koop of verkooporders wilt uitvoeren, dan is een beleggingsrekening met de laagste transactiekosten weer het voordeligst.
Voordelig beleggen via online brokers
Op het gebied van aanbieders van beleggingsrekeningen is er ook veel veranderd in de afgelopen jaren.
In het verleden was het eigenlijk standaard zo dat je een beleggingsrekening opende bij de bank zoals de ABN AMRO waar je jouw bankzaken al had ondergebracht. Inmiddels zijn er een aantal aanbieders op de markt die beleggen vele malen goedkoper maken.
Zo is er bijvoorbeeld BUX. Via Bux kan je beleggen zonder transactiekosten te betalen. En dit is uiteindelijk allemaal extra rendement. En rendement is waar je het voor doet.
Je gaat niet jouw geld beleggen om dit vervolgens uit te geven aan transactiekosten.
Zorg ervoor dat je bekend bent met de basisbeginselen
Je kunt eigenlijk wel stellen dat het beleggen primair draait om op het juiste moment in te stappen, hetgeen ook wel een positie openen wordt genoemd en op het juiste moment weer te verkopen. Dit wordt dan weer het sluiten van een positie genoemd.
Dit klinkt erg simpel. Maar het draait allemaal om het juiste moment. Het kan in onze opinie dan ook geen kwaad om de nodige basiskennis op te doen voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat.
Door bijvoorbeeld het volgen van de trading navigator training leer je alle ins en outs op dit gebied. Je leert dan eigenlijk hoe beurshandelaren hun beslissingen nemen.
Maak vooraf goede overwegingen
Het is belangrijk dat je vooraf een goede afweging maakt van wat je nu precies wilt gaan doen.
Hoeveel geld wil je daadwerkelijk gaan beleggen en welke producten passen het beste bij jou. Welk type belegger ben je nu eigenlijk? Dit is een vraag die je voor jezelf dient te beantwoorden.
Wordt je snel nerveus wanneer de koersen dalen, dan zou het beleggen in aandelenfondsen een goede overweging kunnen zijn. Je zou zelfs dan in plaats van zelf beleggen kunnen kiezen voor laten beleggen.
Op dit manier laat je het over aan beursexperts en hoef je jezelf geen zorgen te maken over de te volgen strategie.
Ga niet met beleggen met geld dat je op korte termijn nodig hebt
Het is vooral belangrijk om alleen geld te investeren wat je niet op korte termijn nodig hebt. En beter nog, geld dat wanneer je dit verliest, dat dit niet direct tot problemen leidt.
Dit is een uitgangspunt wat je vaak tegenkomt op verschillende sites van aanbieders van beleggingsproducten.