Zakelijke rekening vergelijken en besparen

Het aanbod van zakelijke rekeningen wordt steeds groter. Daarom is het zakelijke rekening vergelijken aan te raden. Hiermee kan je als ondernemer veel geld besparen.

Banken hebben over het algemeen verschillende kostenstructuren. Bij de een betaal je maandelijks een hoger vast bedrag en zijn de transactiekosten lager. En bij een ander is dit weer precies andersom.

Dit maakt het vergelijken niet altijd even eenvoudig. Bovendien wordt er ook nog wel eens met staffels gewerkt. Daarom heb je een inschatting nodig van het aantal maandelijkse banktransacties, om zodoende een goede vergelijking te kunnen maken.

Zakelijke pakketten

De meeste banken bieden een zakelijke bankrekening aan in de vorm van een pakket. Hierbij zitten er dan verschillende diensten gebundeld in dat pakket. Het is echter wel zo dat de samenstelling van deze pakketten nogal verschilt van bank tot bank. Dit maakt een zakelijke rekening vergelijken er niet gemakkelijker op.

Bij de een heb je een pakket wat bestaat uit het online bankieren, een bankpas en een e-reader bij. En soms zit hier zelfs een zakelijke prepaid creditcard  of standaard creditcard bij. Bij andere banken wordt dit weer apart aangeboden en dien je voor alles afzonderlijk te betalen.

Een online bank gebruiken

Banken zoals KNAB en BINCK werken geheel online. Zij hebben in tegenstelling tot bijvoorbeeld de ABN AMRO of SNS bank geen kantorennetwerk. Dit bespaart uiteraard op de kosten van een bank. Hierdoor kunnen zij hun producten goedkoper aanbieden. En er komen steeds meer online banken bij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de N26 bank.

Let er wel goed op bij online banken waar deze gevestigd zijn. Dit in verband met het depositogarantiestelsel wat instaat voor de bedragen op een bankrekening. Een bank in Nederland zal hieraan voldoen omdat deze een Nederlandse bankvergunning nodig heeft.

Het depositogarantiestel is een regeling van de Europese Unie. Dus in principe zal elk in de Europese Unie een dergelijk garantie stelsel moeten hebben. Ga je in zee met een bank buiten de Europese Unie dan heb je deze zekerheid niet.

Misschien zal je denken dat zou ik zo wie zo niet doen, maar vergeet niet de Brexit. Ook banken in Engeland zullen in de toekomst niet bij wet een garantiestelsel hebben. Al zullen ze waarschijnlijk wel een dergelijke regeling invoeren.

Contant geld storten

Dit is helaas niet mogelijk bij een online bank. In ieder geval niet direct. Is dit iets wat vereist is, dan zal je gebruik moeten maken van een andere bank. Daarna kan je het geld vervolgens door storten naar de zakelijke rekening.

Gebruik van meerdere banken

Het gebruik van meerdere banken kan ook helpen bij het besparen op de kosten. Zo zou je kunnen denken aan een internetbank die je gebruik voor de betalingen en ontvangsten en daarnaast een rekening bij een reguliere bank waarop je periodiek het saldo overboekt. Zeker als je veel transacties per jaar hebt kun je op die manier eenvoudig behoorlijk wat geld besparen.

Is dit voor jouw een optie, kijk dan goed naar welke banken geen of lage transactiekosten in rekening brengen. De n26 zakelijke rekening is bijvoorbeeld gratis.

Je moet natuurlijk wel goed de privé en zakelijke kosten scheiden. Dus als je deze optie kiest moet je wel goed bijhouden en registreren wat nu zakelijk of privé is. Een goed online boekhoudpakket is hier dan ook aan te raden.

Zakelijke rekening vergelijken

Welke zakelijke rekeningen zijn er?

Elke bank biedt welke een zakelijke rekening aan. Dat is logisch aangezien banken hiermee meer verdienen dan met een particuliere rekening. Door het grote aanbod is ons advies altijd: Zakelijke rekening vergelijken!

Rood staan

Wil je de mogelijkheid hebben om rood te staan op jouw zakelijke rekening, dan zal je dit ook mee moeten nemen bij het vergelijken van de verschillende zakelijke rekeningen. Wel is het zo dat rood staan niet zomaar wordt toegestaan. Zeker niet voor een hoger bedrag.

Let ook goed op het zogenaamd geoorloofd en ongeoorloofd rood staan. Bij ongeoorloofd rood staan is dit contractueel opgenomen dat dit mag. De rente die hiervoor in rekening wordt gebracht is in dat geval ook niet al te hoog. Bij ongeoorloofd rood staan wordt er echter een veel hogere rente in rekening gebracht. Dan kan je al snel denken aan ongeveer 13%.

Bovendien zal je worden verzocht het saldo zo snel mogelijk aan te zuiveren. Gebruik het ongeoorloofd rood staan dan ook niet om jouw  onderneming mee te financieren. Dan kan je beter op zoek gaan naar een andere financiering. Tegenwoordig wordt er bijvoorbeeld redelijk gebruik gemaakt van particuliere leningen om een bedrijf mee te financieren.

Kosten per transactie

Dit is iets wat een kenmerk is voor een zakelijke rekening. Voor een particuliere rekening gaat dit niet op. En dit is nu net voor een ondernemer hetgeen de kosten doet oplopen. Zelf heb ik weleens het idee; hoe kan de rekening van de kosten zo hoog zijn? Ik betaal slechts een paar euro voor mijn bankrekening. Maar dan ga je naar het aantal transacties kijken en dan kom je er snel achter waarom de rekening weer zo hoog is. Daarom ben ik zelf overgestapt naar een andere bank. Ga je een zakelijke rekening vergelijken, dan dien je het aantal transacties wat je maandelijks uitvoert mee te nemen in de vergelijking. 

Scheelt dit heel veel geld? Het is natuurlijk niet zo dat je duizenden euro`s bespaart. Maar alles is meegenomen. En dan besteed ik het bespaarde geld liever aan bijvoorbeeld online adverteren zodat ik hier ook nog rendement uit kan halen.

Zakelijke rekening vergelijken

Startende ondernemers

Startende ondernemers worden over het algemeen nog wel gespaard. Hetzelfde zoals bijvoorbeeld met een online boekhoudprogramma. Je krijgt over het algemeen wel een introductiekorting, Maar ik zou toch verder kijken na wat de kosten zijn voor na deze introductiekorting. De introductieperiode is over het algemeen niet al te lang. Dus eigenlijk zijn de kosten die je gaat betalen na deze periode veel belangrijker. Vergeet dat niet bij een zakelijke lening vergelijken.

ZZP rekening en zakelijke bankrekeningen

Eigenlijk zit hier geen onderscheid in. De tarieven zijn hetzelfde. Je zal als zzp`er echter wel minder transacties hebben dan een bedrijf in bijvoorbeeld het MKB.

Openen van een zakelijke rekening

Over het algemeen gaat dit redelijk snel. Je dient wel een aantal extra vragen te beantwoorden maar dat is relatief snel gedaan. Ook heb je een kamer van koophandel nummer nodig om een zakelijke rekening te openen.

Wil je een gratis bankrekening?

Bekijk hoe eenvoudig je een bankrekening kan openen bij de N26 bank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *