Wanneer je gaat beginnen met ondernemen dan is een zakelijke rekening openen iets wat je als eerste zou dienen te doen. Je krijgt namelijk al direct te maken met facturen die je dient te betalen. Denk maar aan de factuur voor de inschrijving bij de kamer van koophandel.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Er zijn een aantal redenen waarom je een zakelijke rekening dient te openen als ondernemer zijnde. Hetzelfde gaat echter ook op voor een vereniging of stichting. Je kunt gewoonweg niet om een zakelijk pakket heen.

Daarnaast zal de bank deze verplichting ook gewoon opleggen. Het is namelijk niet toegestaan een privérekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Dit is in de algemene voorwaarden vastgelegd.

Omdat banken steeds meer verantwoordelijkheden krijgen met betrekking tot de herkomst van het geld op een bankrekening, wordt hier regelmatig naar gekeken. 

Indien je jouw privérekening voor zakelijke doeleinden gebruikt, dan zal dit op termijn bijna zeker problemen met jouw bank opleveren.

Overzicht zakelijke bankrekeningen

KNAB Zakelijk

Vaste kosten per maand: 6€ (Eerste jaar 50% korting)

        • 1.000 transacties per jaar inbegrepen.
        • 1e jaar 50% korting + 50€ welkomstbonus
        • Als beste beoordeeld voor zzp`ers

Knab is uitgeroepen tot de beste bank voor zzp`ers. De toch al lage prijs per maand is bovendien inclusief jaarlijks 1.000 gratis transacties.

N26 zakelijk

Vaste kosten per maand: Vanaf 0€ per maand

        • Geheel gratis bankieren
        • Zeer gebruiksvriendelijke app
        • Goedkoop geld overboeken in vreemde valuta

N26 is een online bank waar je geheel gratis een bankrekening kunt openen. Inclusief een gratis debit mastercard. Geen verborgen kosten!

bunq zakelijk

Vaste kosten per maand: 9,99€ per maand

        • Inclusief 3 bankpassen
        • 25 verschillende rekeningen openen
        • Zeer innovatief en uitstekende beveiliging

bunq is een online innovatie bank waarbij je voor één vast bedrag direct 25 bankrekeningen kunt openen. Bovendien kan je 3 bankpassen aanvragen.

Transferwise zakelijk

Vaste kosten per maand: 0€ per maand

        • Goedkoop betalen in vreemde valuta
        • Geen maandelijkse kosten
        • Geen wisselkoersopslag

Via een rekening bij Transferwise kan je goedkoop betalen in vreemde valuta. Een onmisbare aanvulling op een zakelijke rekening bij een traditionele bank.

ABN AMRO Zakelijke rekening

Vaste kosten per maand: vanaf 9,75€ per maand

        • 6 maanden gratis voor starters
        • Te combineren met ABN AMRO boekhouden
        • Tikkies voor bedrijven voor snelle betaling

Bankieren bij ABN AMRO geeft je toegang tot vele extra`s en ondersteuning. Met het uitgebreide kantorennetwerk is er altijd wel een bank in de buurt.

Revolut bankrekening

Vaste kosten per maand: 0€ per maand

        • Geen vaste maandelijkse kosten
        • Profiteren van interbancaire wisselkoers
        • Handige en geavanceerde app

Op zoek naar een bankrekening zonder kosten? Ook voor een tweede rekening naast een bestaande bankrekening om te profiteren van de interbancaire wisselkoers.

ING zakelijk

Vaste kosten per maand: 9,90€ per maand

        • 6 maanden gratis voor starters
        • Voor ondernemers, verenigingen en stichtingen
        • Tot 1 october gratis boekhoudkoppeling

Starters kunnen gratis 6 maanden bankieren.  Koppeling met veel boekhoudprogramma`s mogelijk en tot 1 october 2020 is dit gratis. Een extra zakelijke rekening voor 4,90€ per maand. 

Rabobank zakelijke rekening

Vaste kosten per maand: 9,95€ per maand

        • Als starter 6 maanden gratis bankieren
        • Uit te breiden met financieringen en verzekeringen
        • Binnen 5 minuten een zakelijke rekening openen

Als bestaande prive klant binnen 5 minuten een zakelijke rekening openen. De app geeft je direct inzicht in al jouw bankzaken en je kan ook direct verzekeringen afsluiten.

Regiobank zakelijke rekening

Vaste kosten per maand: 9,50€ per maand

        • 1.250 transacties per jaar inbegrepen
        • Aan te vragen met een zakelijke creditcard
        • Inclusief zakelijke spaarrekening

Bij de Regiobank is de prijs inclusief 1.250 transacties per jaar. Voor veel zzp`ers zal dit meer dan voldoende zijn, waardoor je geen aanvullende transactiekosten hoeft te betalen. 

SNS zakelijk

Vaste kosten per maand: vanaf 7,50€ per maand

        • 1.000 transacties inclusief
        • Uitgebreide zakelijke rekening voor 9,50€
        • Veel mogelijkheden tot uitbreidingen

SNS biedt een goedkope rekening voor ZZP`ers. Voor slechts 7,50€ per maand heb je de beschikking over een zakelijke rekening inclusief jaarlijks 1.000 gratis transacties.

Zakelijke en privé uitgaven gescheiden houden

Het is van groot belang om zakelijke en privé uitgaven gescheiden te houden. Doe je dit niet, dan krijg je gegarandeerd problemen met de boekhouding. Je dient dan alle zakelijke uitgaven te gaan scheiden van de privé rekening. 

Bovendien zal de belastingdienst hier niet blij mee zijn. Het is een voorwaarde die de belastingdienst oplegt, dat een boekhouding eenvoudig te controleren dient te zijn. Indien je zakelijke en privé uitgaven echter niet goed scheidt, dan zal dit niet het geval zijn.

De voordelen van het openen van een zakelijke bankrekening

Naast dat je gewoonweg verplicht bent om een zakelijke bankrekening te openen, wanneer je gaat ondernemen, zijn er ook een aantal voordelen verbonden aan het openen van een zakelijke bankrekening. Wij hebben de belangrijkste op een rij gezet.

Bankgegevens inlezen in de boekhouding

Een groot voordeel van zakelijk bankieren is dat je hiermee de mogelijkheid hebt om een bestand te downloaden wat je kan inlezen in de boekhouding.

In sommige gevallen is het zelfs geeneens nodig om deze gegevens te downloaden maar kun je deze direct vanuit het online bankieren koppelen met de boekhouding.

Dit bespaart je als ondernemer zijnde ontzettend veel tijd. Je hoeft dan namelijk niet langer handmatig betalingen te matchen met facturen. Dit gebeurd dan grotendeels automatisch.

Voordelen zakelijke rekening openen

Uitvoeren van batchbetalingen

Met zakelijk bankieren kan je betaalbatches aanmaken. Deze kan je vervolgens in de bankomgeving inlezen en automatisch laten uitvoeren. Je hoeft dus niet handmatig alle betalingen één voor één in te voeren. 

Indien je de boekhouding netjes bijhoudt, dan kan je op basis van vervaldatum van verschillende facturen automatisch deze facturen selecteren en opnemen in een betaalbatch. Op die manier kan je snel de facturen betalen die vervallen zijn.

Het uitvoeren van automatische incasso`s

Je kan vanuit het boekhoudprogramma ook bestanden aanmaken voor automatische incasso`s. Deze kan je dan ook automatisch uitvoeren via het online bankieren van de zakelijke rekening.

Direct overzicht in de zakelijke uitgaven en saldo

Door het scheiden van de zakelijke en privé rekening heb je direct een goed overzicht in hoeveel cash er aanwezig is in jouw onderneming. Dit is uitermate belangrijk voor een goede cashflow planning.

Een bankrekening op jouw bedrijfsnaam

Het komt professioneler over naar jouw klanten toe, indien zij geld overmaken naar de naam van het bedrijf. Indien zij geld overmaken naar een bankrekening van een privépersoon, dan komt dit niet over als dat je een echte ondernemer bent. 

En vergeet niet dat professionaliteit uitstralen als ondernemer zijnde gewoonweg ontzettend belangrijk is. Hierbij helpt een zakelijke bankrekening op naam van de onderneming ook bij.

Het verschil tussen een privé en zakelijke rekening

Het belangrijkste verschil is dat de kosten hoger zijn voor een zakelijke bankrekening. Zo dien je voor elke ontvangen betaling of uitgaande betaling te betalen. Het gaat dan om een paar cent per transactie. Maar toch, indien je per maand veel banktransacties hebt, dan kan dit toch flink oplopen.

Er zit overigens wel een behoorlijk verschil in deze transactiekosten. Zo krijg je bij KNAB de eerste 1.000 transacties per jaar gratis.

Aangezien KNAB gericht is op met name zzp`ers is dit een aanzienlijk voordeel, omdat 1.000 transacties voor de meeste zzp`ers het grootste gedeelte van het aantal transacties afdekt.

Verschil met prive rekening

KNAB zakelijk accepteert echter op dit moment nog geen vof of andere rechtsvorm met meerdere bestuurders. Het zijn dus echt bankrekeningen voor zzp'ers.

Zakelijke spaarrekeningen openen

Naar een zakelijke betaalrekening kan je ook een zakelijke spaarrekening openen. Voor de rente hoeft je dit echter niet te doen. Deze is bijna altijd 0%. Het kan echter wel zinvol zijn om een spaarrekening te openen om op die manier geld opzij te zetten. 

Denk bijvoorbeeld aan de btw die je dient te betalen of de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Om regelmatig een bedrag hiervoor opzij te zetten, voorkom je dat je in de liquiditeitsproblemen komt wanneer je een belastingaanslag dient te voldoen.

Kijk echter wel uit dat je geen spaarrekening gaat openen waarbij er sprake is van een negatieve rente. Eventueel kan je via Big or Raisin ook een spaarrekening in het buitenland openen, waarbij er wel rente wordt vergoed. Je kan op die manier nog ongeveer 1,2% rente over spaargeld ontvangen.

Zakelijk vermogen en belasting

Het is interessant om te weten dat zakelijke vermogen, waaronder ook het spaarsaldo op een zakelijke spaarrekening valt, niet wordt meegeteld voor het vermogen voor box 3. Op die manier kan het dus voordelig zijn om spaargeld aan te houden op de zakelijke spaarrekening.

Het is echter wel zo dat de belastingdienst erop toeziet dat er geen belastingontduiking plaatsvindt. Het spaarsaldo op de zakelijke spaarrekening dient dus wel enigszins redelijk te zijn. 

Aangezien voor de belastingheffing het vermogen op 1 januari als basis wordt genomen, is het niet verstandig om net voor die datum geld van de zakelijke spaarrekening naar de privérekening over te maken. Dat kan je dan beter ergens in januari doen.

Ga echter geen trucjes uithalen, om bijvoorbeeld in december geld over te boeken van prive naar zakelijk en dit in januari weer terug te storten. Dit zal op zeker problemen gaan opleveren.

Startende ondernemers kunnen profiteren

Voor startende ondernemers zijn er altijd wel goede aanbiedingen te vinden. Staar je echter niet blind op deze introductie aanbieding. Want deze zijn meestal beperkt tot het eerste jaar. 

Kies je voor een goede introductie aanbieding, maar is na afloop van deze periode de bankrekening opeens ontzettend duur, dan zal het je per saldo geld kosten. Houdt hier dus gewoon rekening mee. 

Ondernemen  doe je niet voor een jaar maar als het goed is voor tientallen jaren. De periode na de startersperiode is dan minstens net zo belangrijk.

Profiteren van startersvoordelen

Overstappen naar een andere bank

Je kan ook een zakelijke bankrekening openen omdat je wilt overstappen naar een andere bank. Hier kan je dan gebruik maken van de gratis overstapservice, die door bijna elke bank wel wordt aangeboden. 

Banken willen het op die manier aantrekkelijk te maken om over te stappen. En hier kan je als ondernemer zijnde van profiteren. Dat bespaart je namelijk aanzienlijk in de tijd die je anders kwijt bent bij het overstappen.

Vergeet echter niet dat je zelf verantwoordelijk blijft voor bijvoorbeeld het aanpassen van briefpapier, factuur lay-out en dergelijke. Er komt meer bij kijken dan het alleen doorgeven aan klanten dat jouw bankrekeningnummer is veranderd.

Wat regelt de overstapservice allemaal voor jou

 • Voor een periode van 13 maanden zullen alle betalingen automatisch worden overgeboekt naar de nieuwe bankrekening.
 • Automatische incasso`s die worden uitgevoerd ten laste van jouw bankrekening worden automatisch overgezet naar het nieuwe bankrekeningnummer
 • Je ontvangt periodiek overzichten van de bank, aan de hand waarvan je kan zien wat er allemaal is overgezet naar de nieuwe bankrekening en dus ook hetgeen er nog gedaan dient te worden.
 • Bedragen die worden doorgesluisd van de oude bankrekening naar de nieuwe bankrekening worden apart weergegeven op de nieuwe bankrekening. Zo kan je eenvoudig in de gaten houden of er nog klanten zijn die gebruik maken van het oude bankrekeningnummer

Waar dien je op te letten bij het openen van een zakelijke rekening?

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden bij het openen van een zakelijke bankrekening. Deze zijn echter voor een ieder weer anders. Heb je bijvoorbeeld nooit iets van doen met buitenlandse valuta, dan is dit niet van belang.

Uitvoeren van automatische incasso`s

Werk je bijvoorbeeld met abonnementen, dan is het belangrijk dat je via jouw bank een bestand kunt inlezen om deze automatische incasso`s eenvoudig te verwerken. Hiervoor is er een koppeling nodig met het boekhoudprogramma.

Rood staan of zakelijke kredieten

Ben je nog in de aanvangsfase van jouw onderneming, of maakt jouw onderneming groei door? Dan is het waarschijnlijk dat je over extra geld dient te beschikken om dit te financieren. Dit kan bijvoorbeeld door een toegestane roodstand of door het afsluiten van een zakelijk krediet. Vergeet echter niet dat dit doorgaans erg dure methoden van geld lenen zijn.

Het afsluiten van verzekeringen

Breng je het liefst al jouw financiële zaken onder bij één en dezelfde partij, dan kan het slim zijn om te kiezen voor een bank waar je ook jouw verzekeringen kan onderbrengen. Zo werkt bijvoorbeeld de Rabobank samen met Interpolis, zodat zij ook een groot aanbod aan verzekeringen aanbieden.

De mogelijkheid om contant geld te storten

Contant geld storten is tegenwoordig niet meer mogelijk bij alle banken. Indien dit een must is, dan dien je te kiezen voor een bank met een kantorennetwerk. 

Dan kom je dus bijna automatisch terecht bij traditionele banken zoals de ABN AMRO, Rabobank of ING. 

Naast het aanhouden van een bankrekening bij een online bank, zou je dan ook een rekening bij een traditionele bank dienen aan te houden.

Bij online banken kan je denken  aan banken zoals de N26.

Contant geld storten zakelijke rekening

Het grote voordeel van de N26 is dat het uitvoeren van transacties in vreemde valuta vele malen goedkoper is. Ook bunq en Revolut bieden dit voordeel.

Tarieven voor internationaal betalingsverkeer

Wil je jouw bankrekening ook gebruiken voor het ontvangen van geld vanuit niet SEPA landen, of geld naar deze landen versturen? Let dan goed op de kosten die hieraan verbonden zijn. Het doen van internationale betalingen kan namelijk nogal een kostbare aangelegenheid zijn.

Eventueel kan je hiervoor een rekening openen bij een bank of ander gespecialiseerd bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn Payoneer of Transferwise. Door het gebruik van dit soort aanbieders op het gebied van het uitvoeren van internationale betalingen kan je veel geld besparen.

Welke bank kan je nu het beste kiezen?

Er is een groot aanbod van banken die zakelijke rekeningen aanbieden. Een zakelijke rekening openen kan dan ook best het nodige vergelijking werk vergen. Aan de andere kant is het zeker zinvol om hier de nodige tijd in te investeren. Een verkeerde keuze kan je veel geld en frustraties opleveren.

Tegenwoordig heb je de keuze tussen de traditionele banken die iedereen wel kent, zoals de ABN AMRO, Rabobank, ING, SNS en nog een aantal anderen. De keuze wordt echter alleen nog maar groter, omdat er steeds meer banken bijkomen die alleen online opereren. Voorbeelden hiervan zijn KNAB, bunq en N26.

Waarom kiezen voor een traditionele bank?

Het voordeel van een traditionele bank is dat zij beschikken over een kantorennetwerk. Je kan dus ergens fysiek naar binnen stappen. Daarnaast is het aanbod van diensten op dit moment nog breder. 

Zo kan je contant geld storten en ook kan je verbindingen maken met verschillende boekhoudsoftware systemen.

Waarom kiezen voor een online bank?

Online banken zijn doorgaans goedkoper. Niet alleen in het maandelijkse bedrag wat je aan vaste kosten dient te betalen, maar ook verschillende aanvullende diensten. 

Hetgeen eruit springt zijn de kosten verbonden aan het uitvoeren van transacties in vreemde valuta. Hier kan de besparing enorm oplopen.

Daarnaast zijn de nieuwe online banken innovatiever. De apps waarmee zij werken zijn geavanceerder, hetgeen ook opgaat voor de beveiliging. En dat is toch altijd erg belangrijk wanneer het om bankzaken gaat.

Het nadeel is alleen dat er geen kantorennetwerk bestaat van deze banken. Contant geld kan je dus niet direct op de zakelijke bankrekening storten. Hiervoor dien je een extra rekening te hebben. In het geval van een zzp`er zou je hiervoor eventueel een privérekening voor kunnen gebruiken van waar je het geld doorstort.

Hoeveel kost een zakelijke bankrekening?

Naast de vaste maandelijkse kosten worden er ook verschillende andere transactionele kosten in rekening gebracht. Daarbij geldt er ook een onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse betalingen. Het is dus niet exact op voorhand aan te geven hoeveel een bankrekening je precies gaat kosten.

Om toch een indruk te krijgen omtrent de bedragen waarmee je rekening dient te houden, het volgende overzicht.

De jaarlijkse vaste kosten per bank

Het onderstaande overzicht geeft de jaarlijks vaste kosten per bank weer.

Bank:Vaste kosten per jaar:
KNAB€ 72,00
N26€ 0,00
ABN AMRO€ 117,00
Revolut€ 0,00
bunq€ 0,00
Rabobank€ 119,40
ING€ 118,80
SNS zakelijke rekening€ 114,00
Regiobank€ 114,00

Jaarlijkse kosten inclusief transacties

In het volgende overzicht zie je een schatting van de jaarlijkse kosten, inclusief het aantal transacties zoals per kolom vermeldt. Wij zijn hier uitgegaan van 50/50 betalingen en ontvangsten en reguliere SEPA betalingen.

Indien de mix verschilt tussen ontvangsten en betalingen of er is sprake van non SEPA betalingen, dan zullen de kosten veranderen. Hetzelfde geldt indien er met batches wordt gewerkt of spoedoverboekingen. Het overzicht is dus puur indicatief.

Bank:240 transacties480 transacties960 transacties
KNAB€ 72,00€ 72,00€ 72,00
N26€ 0,00€ 0,00€ 0,00
ABN AMRO€ 145,80€ 174,60€ 232,20
Revolut€ 0,00€ 0,00€ 0,00
bunq€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Rabobank€ 148,20€ 177,00€ 234,60
ING€ 145,20€ 171,60€ 224,40
SNS zakelijke rekening€ 136,80€ 159,60€ 205,20
Regiobank€ 114,00€ 114,00€ 114,00

De rente op een zakelijke bankrekening

bunq is hier de grote uitzondering. Op een zakelijke betaalrekening ontvang je nog steeds 0,27% rente. Dit is echter wel beperkt tot een saldo van 10,000€. KNAB vergoed een rente van 0,01%. Dit is dus niet echt relevant te noemen.

Sta je rood op een zakelijke bankrekening, dan wordt het een heel ander verhaal. Op dit moment brengen banken bijna allemaal 9,9% rente in rekening. Dit is echter tijdelijk en is een maatregel met betrekking tot de corona crisis. Zodra deze voorbij is, dan zullen de normale rentepercentages weer in rekening worden gebracht. En deze zijn zonder uitzondering tussen de 12% en 14%.

Een zakelijke bankrekening openen bij jouw eigen bank

Iedereen in Nederland heeft wel een bankrekening. Hierdoor kiezen veel ondernemers ervoor om ook de zakelijke rekening bij de bank te openen waar zij al een privé rekening hebben lopen.

Dit is in onze opinie echter volstrekt niet noodzakelijk. Je kan bij elke willekeurige bank een zakelijke rekening openen. Het is veel belangrijker om te kiezen voor de bank met de gunstigste voorwaarden, dan zomaar een zakelijke rekening te openen bij een bank waar je al een rekening hebt lopen.

Boek je wel eens geld over van prive naar zakelijk, dan is dat ook geen reden om de zakelijke rekening bij een andere bank te openen. Instant payments zorgen ervoor dat geld razendsnel van de ene naar de andere bank wordt overgemaakt.

Hoe gaat het openen van een zakelijke bankrekening in zijn werk?

Het grote verschil ten opzichte van het openen van een privérekening is dat je een uittreksel van de Kamer van Koophandel nodig hebt. Dit is voor een bank het bewijs dat je daadwerkelijk een ondernemer bent. 

In sommige gevallen kan je ook volstaan met het doorgeven van het nummer van de inschrijving bij de de kamer van koophandel. Op basis van dit nummer kan de bank dan zelf de informatie controleren via de kamer van koophandel.

Daarnaast dien je ook aan te geven wie gerechtigd is tot het uitvoeren van transacties en inzien van de bankrekening. Hier kan je bijvoorbeeld met verschillende limieten werken voor verschillende gebruikers.

Voor de rest is er weinig verschil ten opzichte van het openen van een privérekening. Het neemt doorgaans dan ook niet al te veel tijd in beslag.

Is het depositogarantiestelsel van toepassing?

Ook voor zakelijke rekeningen is het depositogarantiestelsel van toepassing. Het saldo tot en met 100,00€ wordt in het geval van faillissement vergoed door de overheid. 

Wel is het van belang dat een bank in het bezit is van een bankvergunning om hierop aanspraak te kunnen maken.

Banken in Nederland dienen een Nederlandse bankvergunning te bezitten, waardoor zij ook direct onder het toezicht van de AFM vallen. Kies je voor een buitenlandse zakelijke bankrekening, dan dient deze bank in het bezit te zijn van een bankvergunning van het land van vestiging.

In dat geval is er ook een depositogarantiestelsel van toepassing. Dit wordt echter dan wel uitgevoerd door de lokale overheid van het land. Mocht het misgaan, wat in de praktijk bijna nooit gebeurd, dan kan dit wel extra rompslomp opleveren omdat je jezelf dan dient te wenden tot een overheid in een vreemd land.