Zakelijke lening

Een zakelijke lening aanvragen is niet altijd even gemakkelijk. Financierders willen veel zekerheid hebben dat zij hun geld weer terugkrijgen. Daarnaast is ook de rente die zij berekenen meestal ontzettend hoog. Geld lenen via een zakelijk krediet is helaas niet altijd even eenvoudig en ook nog eens duur.

Rente zakelijke lening

Waar consumenten beschermd worden door wetgeving, waar de maximale rente die mag worden berekend is vastgesteld, is dit bij zakelijke leningen niet het geval. Deze is voor een zakelijke lening totaal vrij, dus een financierder kan vragen wat hij of zij wil.

Waar je als ondernemer goedkoop een bankrekening kan openen, zijn goedkope zakelijke leningen helaas niet voorhanden. Een zakelijk krediet aanvragen kan bovendien een lastig proces zijn.

Zakelijke lening voor starters

Voor startende ondernemers is het extra moeilijk om een lening voor zakelijke doeleinden te verkrijgen. Financierders, zoals bijvoorbeeld banken, zullen vragen om jaarcijfers te overleggen. Als startende ondernemer heb je deze meestal nog niet, of deze zijn niet dusdanig vertrouwenwekkend dat op basis hiervan een lening wordt versterkt.

Rood staan wordt voor startende ondernemers ook slechts mondjesmaat toegestaan. En dan ook slechts voor een relatief klein bedrag. Daarnaast is dit een ontzettend dure vorm van lenen. Ook kredietvormen zoals een doorlopend krediet zijn lastig af te sluiten voor startende ondernemers.

Venture capital

Dit is een term die je veel tegenkomt bij zogenaamde start-ups. Dit is een vorm van financiering waarbij een zogenaamde venture capitalist, vrij vertaald zakelijke financiers, leningen verstrekken aan nieuwe onderneming. Bij deze vorm van financiering wordt er wel gevraagd om een aandeel in het bedrijf.

Dit is voor een leningverstrekker een risicovolle manier van krediet verstrekken. Het rendement wat er wordt gevraagd bij een dergelijke financiering is dan ook ontzettend hoog.

Zakelijke kredietverstrekkers

Kredietverstrekkers in de zakelijke markt werken met hoge rentes. Op tv zie je regelmatig het bedrijf Swishfund voorbijkomen. Hier kan je een zakelijke rekening aanvragen. Het grote voordeel dat zij bieden, is dat een aanvraag snel in behandeling wordt genomen en ook binnen 24 uur wordt afgerond.

De rente die zij berekenen is afhankelijk van het risicoprofiel van de onderneming. Je kan er echter wel vanuit gaan dat de minimale rente die je dient te betalen 18% per jaar is. Het voordeel is wel dat je een vaste rente betaald, dus je weet waar je aan toe bent.

De terugbetaling geschiedt aan de hand van een percentage van de omzet die je behaald. Je kunt hier 250,000 euro lenen en de looptijd van de lening is maximaal een jaar. Over vervroegd aflossen wordt niks vermeld, dus is dat waarschijnlijk niet mogelijk.

Helaas is het bij Swishfund wel zo dat jouw bedrijf minimaal een jaar moet bestaan. Ook dien je minimaal 50,000 euro omzet te hebben om in aanmerking te komen voor een lening. Voor een echte starter valt deze mogelijkheid dus direct af.

Particuliere leningen

Particuliere leningen worden steeds populairder. Ook voor een zakelijke lening bestaat deze mogelijkheid tegenwoordig.

Op een  platform zoals Funding Circle kan je terecht om een zakelijke lening aan te vragen. Hier voordeel van een dergelijk platform is dat het een soort van crowdfunding is. Meestal wordt jouw financieringsbehoefte ingevuld door veel verschillende partijen.

En iemand is eerder bereid om een paar honderd euro te investeren dan een groot bedrag. De mensen en bedrijven, die hun geld uitlenen via een dergelijk platform, doen veelal aan risicospreiding. Dit doen zij door hun geld over verschillende leningen te verdelen.

Bij Funding Circle kan je terecht voor leningen tot maximaal 5 jaar en een maximaal bedrag van 250,000 euro. De rente die je betaald hangt af van het risicoprofiel, maar begint al bij 3,8% op jaarbasis. Ook kun je Funding Circle tussentijds extra aflossen zonder bijkomende kosten.

De particuliere leningen zijn op dit moment nog wel veelal gericht op de particuliere markt. Dit omdat het inkomen van een particulier veel stabieler is dan een onderneming en daardoor minder risicovol is.

Mijn advies

Ben je van plan een bedrijf te starten of als zelfstandige aan de slag te gaan? Dan heb je bijna altijd een startkapitaal nodig. Ik zou in dat geval eerste proberen zelf het benodigde vermogen bij elkaar te sparen alvorens deze stap te nemen.

Het opzetten van een onderneming vergt behoorlijk wat tijd en deze tijd kan je ook gebruiken om te gaan sparen.

Om het hele benodigde bedrag bij elkaar te sparen is misschien lastig. Maar alles wat je aan eigen kapitaal hebt, is meegenomen. En daarnaast is eigen geld inbrengen in een onderneming een groot pluspunt bij het aanvragen van een zakelijke lening. Soms is dit zelfs een vereiste.

Met de hoge rente ben je al snel een behoorlijk bedrag aan rente kwijt. Alles wat je hierop kan besparen is meegenomen. Begin dan ook op tijd met sparen Bijvoorbeeld twee jaar voordat je onderneming daadwerkelijk start.

Daarnaast zou ik voor jouw financiering goed rondkijken en veel verschillende offertes aanvragen, alvorens een keuze te maken. De verschillen in rente zijn namelijk erg groot.

Heb je een idee wat baanbrekend is en wat veel potentieel heeft, dan zou je kunnen proberen venture capital binnen te halen. Hou er echter wel rekening mee dat dit soort partijen alleen geïnteresseerd zijn als er een mogelijkheid bestaat dat jouw bedrijf gaat uitgroeien tot een miljoenenbusiness.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *