Als ondernemer zijnde wil je professioneel overkomen. Maar daarnaast wil je ook niet onnodig veel geld uitgeven. De goedkoopste zakelijke rekening zorgt ervoor dat je professioneel overkomt maar daarnaast ook niet teveel geld uitgeeft.

Wat nu precies de goedkoopste zakelijke rekening is, hangt van verschillende factoren af. De ene bank hanteert lagere maandelijkse tarieven, maar dan kunnen de kosten per transactie weer hoger zijn. 

Voer je weinig transacties uit, dan kan bank A de goedkoopste zijn. Krijg je maandelijks te maken met veel transacties, dan kan bank B weer goedkoper zijn. Verschillende banken hanteren een verschillende kostenstructuur, hetgeen vergelijken niet altijd eenvoudig maakt.

Overzicht van de goedkoopste zakelijke bankrekeningen

Kosten per maand
6€

Bijschrijvingen:
0,10€*

Betalingen:
0,10€*

Zakelijke rekening KNAB
    • 1000 transacties inbegrepen
    • Stap over en ontvang 50€
    • Alleen voor eenmanszaak en bv
    • Starters ontvangen het eerste jaar 50% korting

KNAB zakelijk is meerdere malen uitgeroepen tot de goedkoopste zakelijke rekening voor zzp`ers. Daarnaast zijn de kosten helder en transparant.

N26 Business

Kosten per maand
0€

Bijschrijvingen:
0€*

Betalingen:
0€*

N26 business rekening
    • Geen maandelijkse kosten
    • Niet betalen voor transacties
    • 0,1% cashback met mastercard betalingen
    • Alleen op  persoonlijke titel

Bij deze online bank kan je geheel gratis een bankrekening openen. Ook betalingen en ontvangsten zijn gratis. Met de handige app regel je al jouw bankzaken.

Kosten per maand
9,99€

Bijschrijvingen:
0,10€

Betalingen:
0,10€

bunq business
    • Maximaal 25 betaalrekeningen openen
    • Direct gebruikers toevoegen of verwijderen
    • Alles direct regelen via de app
    • Koppelingen mogelijk met boekhoudprogramma`s

Met bunq business heb je een state of the art bankrekening. Daarnaast staat ethiek voorop. Je bepaalt zelf hoe jouw geld wordt geinvesteerd.

Kosten per maand
0€

Bijschrijvingen:
0€

Betalingen:
0€

Wise nieuw
    • Geen maandelijkse kosten
    • Officiële middenkoersen zonder opslag
    • Betalen in > 50 valuta
    • Ook als aanvulling op bestaande bankrekening

Bij wise open je een gratis betaalrekening. Zo kan je zonder kosten betalen en ontvangen in verschillende valuta zoals USD en GBP. Ideaal als aanvulling op een bestaande bankrekening.

Kostenstructuren van zakelijke rekeningen

De kosten van een zakelijke bankrekening zijn niet zoals je dat gewend bent bij een particuliere bankrekening. Als particulier zijnde hoef je niet te betalen voor elke transactie die je uitvoert. Bij een zakelijke bankrekening is dit doorgaan wel het geval. Dit zorgt ervoor dat de goedkoopste particuliere bankrekening niet hetzelfde is als de goedekoopste zakelijke rekening.

Wel zijn er een aantal zakelijke bankrekeningen waarbij er standaard een aantal gratis transacties per jaar zijn inbegrepen. Dit is bij bijvoorbeeld KNAB het geval.

Om een goede vergelijking te maken, hebben we een aantal situaties vergeleken.

Aantal transacties*1050100250
ABN AMRO€ 147,60€ 262,80€ 406,80€ 838,80
Rabobank€ 149,40€ 269,40€ 419,40€ 869,40
KNAB€ 96,00€ 192,00€ 312,00€ 672,00
N26 Business€ 0,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
bunq€ 143,88€ 239,88€ 359,88€ 719,88
ING€ 145,20€ 250,80€ 382,80€ 778,80
SNS€ 130,80€ 198,00€ 282,00€ 534,00

*Aantal transacties op maandbasis, voor zowel inkomend als uitgaand. 10 transacties per maand dient hier gelezen te worden als 240 transacties op jaarbasis.

Welke bank is het beste?

Welke bank het beste is, hangt ook weer af van de onderneming. Voor ZZP'ers en eenmanszaken voldoet KNAB in onze ogen prima. Contant geld storten is echter niet mogelijk. 

Indien je dit regelmatig dient te doen, dan is KNAB geen handige keuze. Dan kom je eigenlijk al snel uit bij de traditionele banken zoals de ABN AMRO, Rabobank of de ING.

Met het uitgebreide kantorennetwerk wat zij bezitten, is het eenvoudig om contant geld te storten.

Daarnaast speelt de rechtsvorm ook een belangrijke rol. Zo is het bij KNAB alleen mogelijk om een rekening voor een bv of eenmanszaak te openen.

Daarbij dient er in het geval van een bv sprake te zijn van slechts 1 bestuurder. 

Goedkoopste zakelijke rekening

Het openen van een bankrekening voor bijvoorbeeld een vennootschap onder firma (vof) is niet KNAB niet mogelijk. 

Hoe open je een zakelijke bankrekening?

Tegenwoordig gaat alles online. Dit geldt ook voor het openen van een zakelijke bankrekening, bij zowel banken in Nederland en online banken. 

Wel dien je te beschikken over een inschrijving bij de kamer van koophandel om een zakelijke rekening te kunnen openen. Daarnaast dien je ook identiteitsbewijzen van de rekeninghouders te overleggen.

Slechts in uitzonderlijke situaties zal er een persoonlijk gesprek plaatsvinden. Uiteraard kan je er wel  zelf voor kiezen om je te laten adviseren. 

Is het als ondernemer zijnde verplicht een zakelijke rekening te openen?

Voor de onderneming met als rechtsvorm een bv of nv zal je verplicht zijn een zakelijke bankrekening te openen. Banken zullen namelijk geen particuliere rekening openen op naam van een bv. Als zzp`er zijnde zou je eventueel een privé rekening kunnen gebruiken. 

Dit is vaak echter wel strijdig met de algemene voorwaarden. Veel banken hanteren als voorwaarde voor het aanhouden van een een particuliere bankrekening dat deze niet zakelijk mag worden gebruikt.

Waarom geen prive rekening zakelijk gebruiken

Daarnaast is het in onze opinie ook niet aan te raden om een privé rekening zakelijk te gaan gebruiken. Niet alleen ga je dan zakelijk en privé met elkaar mixen, je kan bijvoorbeeld ook geen koppeling opzetten met een boekhoudprogramma. 

Dit is iets wat in onze opinie elke ondernemer zou moeten doen. Het bespaart je namelijk ontzettend veel tijd en bovendien wordt de kans op fouten aanzienlijk kleiner.

Is het verstandig een zakelijke spaarrekening te openen?

Voor de rente hoef je op dit moment geen zakelijke spaarrekening te openen. De rente is namelijk bijna altijd nul procent. 

Wel is het verstandig om bijvoorbeeld maandelijks het bedrag voor de btw afdracht naar een aparte rekening over te boeken. Uit dat oogpunt is een zakelijke spaarrekening wel handig. 

Kan ik een zakelijke bankrekening bij een buitenlandse bank openen?

Een zakelijke bankrekening openen bij een bank in het buitenland is slechts beperkt mogelijk.

In dit geval zijn het alleen de online banken zoals de N26 die dit mogelijk maken. 

De N26, een Duitse bank, biedt een zakelijke bankrekening aan. Dit is de N26 business rekening. Wel is het zo dat deze rekening alleen op persoonlijke titel kan worden geopend.

Hiermee is de bankrekening alleen geschikt voor zzp'ers en freelancers.

Goedkoopste zakelijke rekening buitenland

Ontvang je rente op zakelijke bankrekening?

Helaas ontvang je op dit geen rente over het saldo op een zakelijke betaalrekening. Jaren geleden was hier wel sprake van. Het is doorgaans wel zo dat de rente op een zakelijke betaalrekening lager is dan de rente op een privé betaalrekening. Bij het bepalen van de goedkoopste zakelijke rekening speelt de rente op dit moment dan ook geen rol.

Laat de kosten niet onnodig oplopen

Je hebt zelf ook invloed op de maandelijkse kosten van een bankrekening. Ook al kies je voor de goedkoopste zakelijke rekening, door bijvoorbeeld het gebruik van acceptgiro`s kunnen de kosten alsnog hoog oplopen. 

Ook het regelmatig ontvangen van papieren afschriften is kostbaar. Voor extra`s worden er bijna altijd extra kosten in rekening gebracht.

Maak je gebruik van automatische incasso`s, zorg er dan voor dat de gegevens die je gebruikt om te incasseren actueel zijn. Bij het terugdraaien van een automatische incasso worden er namelijk ook kosten in rekening gebracht. 

Per transactie valt hetgeen je dient te betalen wel mee. Maar indien je hier op grote schaal gebruik van maakt, dan kan het je toch al snel tientallen euro per maand gaan kosten. Zeker indien het aantal transacties hoog is. Hierdoor kan de goedekoopste zakelijke rekening alsnog een dure bankrekening worden.

Kan je gebruik maken van een overstapservice?

Bij het overstappen naar een andere particuliere bankrekening kan je tegenwoordig bijna altijd wel gebruik maken van een overstapservice. Deze overstapservice wordt gratis aangeboden. 

Ook bij het overstappen naar een andere zakelijke bankrekening kan je gebruik maken van een dergelijke overstapservice. Hiervoor worden ook bij zakelijke bankrekeningen doorgaans geen kosten in rekening gebracht. Dit maakt het overstappen naar de goedkoopste zakelijke rekening eenvoudig.

Een bankrekening in vreemde valuta

Online banken bieden een voordelige mogelijkheid om een bankrekening in vreemde valuta aan te houden.

Hierdoor wordt het buitenlandse betalingsverkeer vele malen goedkoper. Een goed voorbeeld hiervan is Wise, voorheen bekend als Transferwise. 

Je kan hier een rekening in bijvoorbeeld Amerikaanse dollars aanhouden. Op die manier loop je niet elke keer tegen een wisselkoersverlies aan. Daarnaast zijn de transactiekosten voor het ontvangen en betalen in vreemde valuta vele malen lager. Bijkomend voordeel is dat Wise een van de gratis zakelijke rekeningen is.

Vreemde valuta rekening

Kies voor een bank die bij jouw onderneming past

De grote bekende banken zoals de ABN AMRO en ING bieden uitgebreide service aan ondernemers. Hetgeen je maandelijks dient te betalen is echter wel hoger dan bijvoorbeeld bij KNAB. Indien je veel internationaal zaken doet, waarbij je bijvoorbeeld ook gebruik maakt van letter of credit en dergelijke, dan is een grote bank met een internationaal kantorennetwerk een goede keuze.

Ben je ZZP'er dan heb je dit doorgaans niet nodig. Dan is het eigenlijk zonde om te betalen voor dienstverlening, waar je geen gebruik van gaat maken.

Staar je niet blind op een introductiekorting

Banken willen graag ondernemers als klant binnenhalen. Zij verdienen nu eenmaal meer geld aan ondernemers dan aan particuliere klanten. Hierdoor zie je bijna alle banken wel een introductiekorting aanbieden. Er is uiteraard niks mis met het profiteren van een dergelijke introductiekorting.

Een bankrekening open je echter voor de lange termijn. Kijk daarom dan ook goed naar wat de goedkoopste zakelijke rekening is, na de periode van een introductiekorting. Ben je na het eerste jaar veel meer kwijt dan bij een andere bank, dan is het uiteindelijk geen goede keuze. 

Bijvoorbeeld 6 maanden gratis bankieren is mooi meegenomen. Maar indien je na deze periode substantieel meer gaat betalen dan bij een andere bank, dan is dit voordeel snel verdwenen.

Geld storten

Het storten van contant geld wordt steeds lastiger. Zelfs bij grote banken worden de mogelijkheden steeds beperkter En uiteraard worden de kosten steeds hoger. Helaas bieden de goedkoopste zakelijke rekeningen niet de mogelijkheid om contant geld te storten. 

Doordat banken zoals de N26, bunq, KNAB en de ASN bank niet de mogelijkheid bieden om contant geld te storten, zijn deze banken niet geschikt voor ondernemers die regelmatig geld dienen te storten.

Wil je duurzaam en groen bankieren?

Het is voor een buitenstaander lastig om te bepalen welke bank nu het duurzaamste en groenst is. Uiteraard noemt elke bank zich tegenwoordig duurzaam. 

Als je alles op een rij zet, dan spring bunq er echter wel uit. Bij bunq is er sprake van groen bankieren.

Duurzaam bankieren

Klanttevredenheidsonderzoeken

Klanttevredenheidsonderzoeken richten zich  met name op particuliere klanten. Uit reviews en ervaringen valt echter ook veel informatie te halen. Hieruit komt naar voren dat klanten van KNAB over het algemeen erg tevreden zijn. De grote bekende banken scoren doorgaans erg slecht.

Je ziet dan ook regelmatig aanbevelingen voorbij komen, waarbij er wordt gesteld dat KNAB de beste keuze is voor met name zzp`ers. Hier kunnen wij ons bij aansluiten. Daarbij scoort een KNAB bankrekening ook goed op het punt van de goedkoopste zakelijke rekening.

Is rood staan mogelijk?

Rood staan wordt slechts beperkt aangeboden. Hiervoor dien je een apart contract af te sluiten, om dit mogelijk te maken. Heb je eenmanszaak, dan zal er ook een bkr controle aan te pas komen.

Ook niet alle banken bieden de mogelijkheid tot rood staan. Bij  N26 business, bunq en Wise is dit überhaupt niet mogelijk. 

Bij KNAB is rood staan alleen mogelijk, indien je de roodstand compenseert met een positief saldo op een andere bankrekening bij KNAB.

In dat geval dien je echter wel rente te betalen over het saldo dat je rood staat. Verschillende saldi worden niet gesaldeerd. Echt zinvol is dit dan ook niet.