Als je een bedrijf  start, dan heb je een zakelijke bankrekening nodig. Hier kom je niet onderuit. Een zakelijke rekening openen is eigenlijk één van de eerste zaken die je moet regelen op het moment dat je jouw bedrijf start. Banken bieden veel verschillende pakketten aan die lastig te vergelijken zijn.

De kosten van een zakelijke bankrekening

De kosten liggen voor een zakelijke bankrekening aanzienlijk hoger dan voor een privé betaalrekening. Per bank kan dit behoorlijk verschillen. Bovendien zijn er verschillende structuren zodat het niet direct duidelijk is wat nu de goedkoopste bankrekening is.

Naast de maandelijkse kosten, wordt er voor praktisch elke transactie een vergoeding gevraagd. Of het nu om een betaling, overboeking, storing of opname gaat. Zeker als je als bedrijf veel transacties hebt kan dit behoorlijk oplopen.

Staar je dus niet blind op de vaste kosten voor de betaalpas en de bankrekening, maar kijk ook zeker naar de variabele kosten die er berekend worden.

Ik moet zeggen dat het persoonlijk vrij onoverzichtelijk vindt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de tarieven van een zakelijke rekening dan krijg je bij de Rabobank maar liefst een document van 17 pagina`s.

Vergelijken is niet zo eenvoudig zoals het lijkt. Zo wordt bij de Rabobank de kosten van het internet bankieren, betaalpas en betaalrekening apart in rekening gebracht. Bij de ING en ABN AMRO wordt dit in één bedrag berekent. Dat lijkt mij op zich logisch, aangezien een betaalrekening zonder internet bankieren heden ten dage ondenkbaar is.

Bij het storten van contant geld, berekent de Rabobank een bedrag per biljet of per 100 munten, terwijl de ING en de ABN AMRO een percentage berekenen van het gestorte bedrag.

Onderstaand vindt u een zeer verkort overzicht van verschillende kosten. Dit is alleen bedoeld om u inzicht te geven dat vergelijken ontzettend lastig is. Naast de kosten in onderstaande tabel, komen er nog vele andere kosten bij.

  RABOABN AMROING
Kosten betaalpakket
€ 5,30
€ 9,00€ 9,90
Kosten betaalpas€ 1,65
€ 1,50
€ 0,00
Kosten internet bankieren€ 3.00€ 0,00€ 0,00
Geld stortenVast€ 3,75
€ 2,50
€ 3,50
Per biljet€ 0,055
€ 0,00€ 0,00
Per 100 munten
€ 0,60
€ 0,00€ 0,00
% van de storting0,25%
0,20%
Betaling binnen EU€ 0,08
€ 0,08
€ 0,10
Ontvangen betaling in EURO€ 0,15
€ 0,15
€ 0,10

Automatische incasso`s zijn bijvoorbeeld ook niet gratis. Ook hiervoor dient u per incasso te betalen. Ideal betalen? Ook niet gratis.

Startende ondernemers

Aan startende ondernemers wordt er over het algemeen altijd wel een goede aanbieding gedaan. Zo krijg of een hoge korting of zelfs een periode helemaal gratis.

Zakelijke pakketten

Zakelijke pakketten worden er in allerlei verschillende vormen aangeboden. Banken bieden meestal een instappakket en uitgebreidere pakketten. Afhankelijk van de grote van het bedrijf kan je kiezen wat er het beste bij jouw past.

Doe je bijvoorbeeld alleen zaken in Nederland dan kan een bepaalde zakelijke bankrekening het voordeligst zijn. Doe je echter veel internationaal zaken dan kan een andere zakelijke bankrekening weer voordeliger zijn.

Rood staan

Rood staan is niet standaard bij een zakelijke bankrekening. Vooral voor een startende ondernemer zal het niet eenvoudig zijn om een roodstand goedgekeurd te krijgen op een zakelijke bankrekening.

Daarnaast is rood staan ontzettend duur. Misschien wel de duurste vorm van lenen. Zeker als het gaat om zogenaamd ongeoorloofd rood staan. Persoonlijk zou ik indien er geld nodig is voor jouw bedrijf kijken naar andere financieringsvormen.

Zakelijke bankrekening

Nieuwe banken voor ondernemers

Naast de traditionele en bekende namen komen er ook nieuwe banken bij. Zo is er inmiddels de KNAB bank, waar je ook een KNAB zakelijke rekening kan afsluiten. KNAB is op dit moment erg populair bij kleine ondernemers. KNAB biedt al een zakelijke rekening aan voor 5€ per maand. Bovendien zijn bij dit bedrag de eerste 1,000 transacties per jaar inbegrepen. Voor dit aantal transacties betaal je bij andere banken toch snel honderd euro voor. Of nog meer.

Het nadeel van KNAB is dat het puur een online bank is. Contant geld opnemen is geen probleem, storten echter wel. Er zijn geen bankkantoren dus je kunt geen contant geld op je zakelijke rekening storten. Als jouw bedrijf veel cash ontvangt, dan kan dit een probleem zijn.

Is dit niet het geval en gaat het om uitzonderingen, dan zou je dit als ZZp`er bijvoorbeeld via jouw privé rekening kunnen regelen. Je kan hier dan contant geld storten en het overboeken naar de zakelijke rekening. Dit is echter niet iets wat de schoonheidsprijs verdient.

De zakelijke rekening bij KNAB is online af te sluiten en ook nog eens binnen 5 minuten.

Besparen op de kosten van een bankrekening

Persoonlijk vind ik het een goede ontwikkeling dat er spelers zoal KNAB op de markt zijn. Dit maakt het voor vooral ZZP`ers toch een behoorlijk stuk goedkoper. Voor een zzp rekening in de vorm van een zakelijke bankrekening wordt de Knab bank dank ook steeds populairder.

Zelf heb ik na veel mogelijkheden en opties vergelijken ook gekozen voor KNAB. Dit scheelt toch behoorlijk in de kosten en voldoet aan hetgeen ik nodig heb.

Eventueel zou je ook N26 of Mister Tango voor zakelijke doeleinden kunnen gebruiken. Maar dan is in mijn opinie de KNAB bank toch net iets handiger.

Zo kun je bijvoorbeeld ook een verbinding maken met jouw boekhouding zodat je betaalgegevens direct kan inlezen. Dit soort mogelijkheden heb je bij N26 en Mister Tango niet. Deze banken zijn toch meer gericht op de particuliere markt.

Denk goed na voordat je een rekening opent.

Een rekening openen gaat makkelijk en snel. Van bank veranderen is lastiger. Je moet al je gegevens betreffende automatisch incasso`s aanpassen, briefpapier en factuur layout moet je aanpassen.  En bovendien zal niet elke klant direct de gegevens in hun systemen aanpassen. Je zal een periode te maken krijgen dat klanten de oude zakelijke bankrekening blijven gebruiken.

Om dit te voorkomen doe je er verstandig aan om eens goed te kijken naar alle mogelijkheden. En niet direct maar de eerste de beste rekening te openen die je tegenkomt omdat je daar bijvoorbeeld ook jouw privé rekening hebt lopen.