Zakelijke bankrekening zzp

Ga je als zzp`er aan de slag, dan is één van de eerste zaken die je dient te regelen een zakelijke bankrekening zzp openen. Je dient direct rekeningen te betalen dus heb je ook een bankrekening nodig om dit te kunnen doen.

Waarom  geen privérekening gebruiken?

Er zijn een aantal redenen waarom het niet verstandig is om jouw privé rekening ook zakelijk te gebruik. Dit omdat:

  • Voor de btw- wetgeving is het noodzakelijk dat facturen op naam van jouw onderneming staan. Ga je jouw privérekening gebruiken dan zal er een afwijking zijn tussen de tenaamstelling van de bankrekening en de facturen die je ontvangt.
  • Daarnaast heb je met een zakelijk bankrekening meer mogelijkheden. Zo kun je transacties exporteren en importeren in een online boekhoudprogramma. Maar ook kan je bijvoorbeeld automatische incasso's uitvoeren. 
  • En  tenslotte is het gewoonweg niet verstandig om privé en zakelijke transacties te combineren op één bankrekening.

Hoeveel kost een zakelijke bankrekening zzp?

Over het algemeen betaal je meer voor een zakelijke bankrekening dan voor een privérekening. Daarnaast zijn de kosten minder transparant. Betaal je bij een privérekening vaak een vast bedrag voor de bankrekening zelf en het gebruik van de bankpas, bij een zakelijke rekening worden er ook verschillende transactiekosten berekend. 

Bij een zakelijke bankrekening zzp betaal je naast een vast maandelijks bedrag bij de meeste banken kosten per transactie, zoals een overboeking, een ontvangst of het storten van contant geld. 

Banken hanteren hier verschillende kostenstructuren. Dit maakt het vergelijken er niet gemakkelijker op. Zonder inzicht in de te verwachten transacties, voor zowel de betaling per maand als wel de ontvangsten per maand, is dit eigenlijke niet te doen.

Kijk dus niet puur en alleen naar het maandelijkse bedrag dat je dient te betalen. De transactiekosten maken doorgaans het grootste gedeelte uit van de kosten van de bankrekening.

De verschillen tussen banken

Over het algemeen krijg je bij het openen van een bankrekening een lang document waarin alle verschillende kosten staan vermeld. Ik heb zelfs documenten van 17 pagina`s lang gezien. En dan wens ik je veel succes met het uitpluizen van de exacte kosten.

Een voorbeeld om een indruk te geven van de verschillen is als volgt. Bij de Rabobank worden aparte bedragen berekend voor de betaalpas, online bankieren en de betaalrekening zelf. Op zich wel apart, want je hebt alle 3 gewoonweg nodig. Bij de ABN AMRO en ING betaal je gewoon één all in prijs. 

Contant geld storten wordt door de Rabobank in rekening gebracht door een bedrag per 100 munten en/of per gestort biljet. Daarentegen berekenen de ABN AMRO en ING een percentage van het bedrag dat je op jouw bankrekening wilt storten.

Dus afhankelijk van de waarde van de biljetten die je stort, dien je te bepalen wat de beste keuze is. Stort je veel bankbiljetten van bijvoorbeeld 5€, dan zullen de ING en Rabobank voordeliger zijn. Stort je daarentegen veelal biljetten van 100€ of zelfs 500€ dan zal de Rabobank goedkoper zijn. 

Aanbiedingen voor startende zzp`ers

Banken willen graag nieuwe klanten aantrekken. Daarom zijn er voor startende ondernemers altijd wel goede aanbiedingen voor zakelijke pakketten te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een maand gratis bankieren, soms zelfs een heel jaar gratis bankieren of een transactietegoed. 

Na afloop van deze periode ga je echter de standaard kosten betalen. En het wisselen van bank is niet altijd even eenvoudig. Je dient bijvoorbeeld al je klanten te informeren en al je incasso`s aan te passen. Je dient zelfs jouw facturen en briefpapier aan te passen voor de nieuwe bankgegevens.

Mijn inziens is het dan ook verstandig wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste bankrekening je niet blind te staren op de introductie aanbieding Je bent niet met ondernemen begonnen om hier naar een jaar mee te stoppen. En hetgeen je misschien bespaart in het eerste jaar kan je in de jaren daarop  weer dubbel en dwars extra betalen.

Veranderingen in het banklandschap

Er zijn de laatste jaren een aantal nieuwe banken bijgekomen. Hier zitten ook voor zzp'ers interessante banken tussen. De nieuwe banken werken over het algemeen met lagere tarieven en kosten. Zo kan je bijvoorbeeld bij de N26 bank een geheel gratis bankrekening openen. 

Maar ook het al langer actieve KNAB zakelijk is een interessante optie voor een zakelijke bankrekening zzp. Zo kan je daar voor 5€ per maand een zakelijke bankrekening openen waarbij er maar liefst 1.000 transacties per jaar zijn inbegrepen. Voor veel zzp'ers en kleine ondernemers zal dit meer dan voldoende zijn.

Online banken

De nieuwe banken zijn doorgaans wel puur online banken. Er is dus geen kantoor waar je binnen kunt stappen. Voor ondernemers die met contant geld werken kan dit een probleem zijn. Je kan namelijk geen contant geld storten.

Gezien de lagere kosten zou je een tussenoplossing kunnen kiezen om dit probleem te omzeilen. Je zou jouw privé rekening kunnen gebruiken om contant geld te storten en vervolgens over te boeken naar jouw zakelijke rekening.  

Dit is misschien niet de beste oplossing, maar op die manier kan je wel profiteren van een voordelige zakelijke rekening bij banken zoals Knab, N26 of Mister Tango. 

De opkomst van deze nieuwe banken is mijn inziens een goede trend. Ook al maak je geen gebruik van deze banken, het dwingt bestaande banken op hun kosten te letten. Er zijn immers goedkopere alternatieven En indien het verschil in kosten te groot wordt zullen zij veel klanten verliezen. 

Het openen van een zakelijke rekening

Om een zakelijke rekening te openen dien je in het bezit te zijn van een inschrijving bij de kamer van koophandel. Zolang je jouw onderneming nog niet hebt ingeschreven zal je nog geen betaal en spaarrekening kunnen openen.  

Vergelijk voordat je een beslissing neemt

Zoals hierboven al aangegeven, het overstappen naar een andere bank  brengt veel rompslomp met zich mee. Het is daarom verstandig om even de tijd te nemen om de verschillende banken te vergelijken en een goede keuze te maken. Bekijk goed welke bank jij nodig hebt bij jouw onderneming. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *