Zakelijk krediet aanvragen

Een zakelijk krediet aanvragen is niet altijd eenvoudig. Zeker voor startende ondernemers is het verkrijgen van een lening vaak een uitdaging. Omdat je nog geen jaarcijfers kan overleggen, wordt het verstrekken van een krediet als risicovol gezien. In het geval dat er wel een krediet wordt verstrekt, dan zal in dat geval de rente ook enorm hoog zijn.

Bepalen van de kredietbehoefte

Wanneer je gaat starten als ondernemer, dan dien je praktisch altijd over een startkapitaal te beschikken. Hoe hoog dit startkapitaal dient te zijn, hangt geheel af van het type onderneming dat je gaat starten. Maar ook de plannen die je hebt spelen een grote rol. Is het jouw insteek om een miljoenenbusiness te gaan opzetten, dan zal om dit mogelijk te maken, de kapitaalbehoefte navenant hoog zijn.

Maar ook bestaande ondernemers hebben regelmatig behoefte aan extra vermogen. Indien een onderneming wil groeien, dan zijn inesteringen bijna altijd een vereiste. Of je dient te investeren in vaste activa, of je hebt extra werkkapitaal nodig, of je wilt een nieuwe marketing campagne lanceren. Er zijn talloze situaties te bedenken waarvoor je geld nodig hebt.

Krediet behoefte bepalen

Korte termijn en beperkt liquiditeitstekort

Heb je slechts zeer beperkt een liquiditeitstekort, dan zou je een kortlopende zakelijke lening kunnen aanvragen, om deze periode te overbruggen. Een dergelijke lening zal eenvoudiger en sneller worden verstrekt dan een hoge en langlopende lening.

Het aanvragen van een zakelijk krediet

Wanneer je een financiering gaat aanvragen als bestaande ondernemer, dan zal je informatie over de financiële situatie van jouw onderneming dienen te verstrekken. Wat bijna altijd wordt gevraagd, zijn de volgende zaken:

  • Jaarcijfers van de afgelopen jaren
  • Cashflow planning
  • Actuele data van het lopende jaar

Deze documenten zullen worden beoordeeld door experts. Het is dan ook van belang dat je de cijfers op een professionele manier aanlevert. Wanneer je een simpel spreadsheet, dat je in een paar minuten in elkaar hebt gezet, opstuurt, dan zal dit geen goede start zijn. De kans dat je dan kunt lenen zal drastisch afnemen.

Opstellen van jaarcijfers en cashflowprognose

Het opstellen van goede jaarcijfers is specialistenwerk. Voor een cashflow planning is dat misschien nog wel meer het geval. Omdat het al dan niet verkrijgen van een zakelijk krediet dermate belangrijk is, vinden wij het verstandig om hier dan ook een professioneel administratiekantoor voor in de arm te nemen. Dit zal dan wel wat geld kosten, maar het zal je veel meer opleveren dan dat het kost.

Goedkeuring van een aanvraag en de rente

In dit opzicht dien je ook niet te vergeten dat de rente die er in rekening wordt gebracht afhankelijk is van hoe risicovolle de lening is. Dus niet alleen verhoog je jouw kansen wanneer je een zakelijk krediet gaat aanvragen, ook de rente kan net iets lager uitvallen. Een professioneel administratiekantoor zal op beide vlakken helpen.

Goedkeuring zakelijk krediet

Het belang van de boekhouding

Niet alleen voor het aanvragen van een zakelijk krediet is professionaliteit van belang. Ook voor het dagelijkse ondernemen zijn goede cijfers onmisbaar. 

Het niet op orde hebben van de boekhouding is een van de grootste oorzaken dat bedrijven failliet gaan. Het zorgt er namelijk voor, dat je te laat in de gaten hebt dat het eigenlijk niet zo goed gaat met de onderneming. 

Daarnaast kan je zonder goede cijfers ook geen goede beslissingen nemen. Want indien je niet weet wat de ROI is van een bepaalde marketing campagne, hoe kan je dan jouw marketingbudget optimaal inzetten?

Op tijd een zakelijk krediet aanvragen

Veel ondernemers zien nog steeds winst- en verliesrekening als het belangrijkste overzicht voor hun onderneming. Persoonlijk zijn wij van mening dat een cashflowprognose nog belangrijker is. 

Een cashflowprognose geeft namelijk veel meer inzicht in de liquiditeit op korte termijn. Daarnaast is het zo, dat zelfs bij een winstgevende onderneming er nog steeds sprake kan zijn van een negatieve cashflow.

Het belang van een regelmatige cashflowprognose

Door regelmatig de cashflow prognose bij te werken, krijg je vroegtijdig inzicht in eventuele liquiditeitstekorten. Dat is dan direct het moment waarop je een zakelijk krediet zou moeten aanvragen. 

Ga je wachten tot het moment dat het geld echt op is, dan zal het verkrijgen van een zakelijk krediet moeilijker worden. 

Je bent dan namelijk een ondernemer die in de financiële problemen zit. Tijdig een zakelijk krediet aanvragen zorgt ervoor dat je niet in de liquiditeitsproblemen terecht komt en dus ook dat jouw onderneming niet in de problemen komt.

Zakelijk krediet aanvragen cashflow

Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag, dus in het geval je het zakelijke krediet niet geheel gebruikt, zal over het niet gebruikte gedeelte ook geen rente verschuldigd zijn. Neem dan wel alleen geld op wanneer je dit echt nodig hebt.

Waar kan je een zakelijk krediet aanvragen

Een zakelijk krediet aanvragen kan je doen bij de bank waar je jouw zakelijke rekening hebt lopen. Veel ondernemers kiezen hiervoor en uiteraard kan jouw bank jou verder helpen. 

Maar als je, door ergens anders een zakelijk krediet aan te vragen, hetgeen je per maand kwijt bent kan verlagen, waarom zou je dat dan niet doen? Er zijn inmiddels veel partijen die een zakelijke lening aanbieden. Door het aanvragen van een aanbod op maat van verschillende aanbieders stel je zeker je dat het zakelijke krediet niet meer gaat kosten dan strikt noodzakelijk.

Heb je eenmaal de jaarcijfers en de cashflowprognose laten opstellen door een professioneel administratiekantoor, dan zal het online aanvragen van verschillende offertes je bovendien weinig tijd kosten.

Een zakelijk krediet aanvragen houdt niet in dat de financiële gezondheid van jouw bedrijf niet in orde is. Voor het laten groeien van een onderneming is er nu eenmaal geld nodig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *