Wisselkoersopslag en de officiële wisselkoers

Een wisselkoers voor een valuta wordt bepaald op de valutamarkt door een proces van vraag en aanbod. Des te groter de vraag naar een bepaalde valuta des te hoger de koers. Banken verdienen vervolgens geld door een toeslag toe te passen op basis van deze koers. De zogenaamde wisselkoersopslag.

Het ontstaan van vraag en aanbod naar vreemde valuta

Bij het ontstaan van de vraag en aanbod van een valuta spelen veel factoren een vraag. 

Een van de belangrijkste factoren is de economische groei. Indien een land veel producten produceert en vervolgens exporteert zal er automatisch vraag ontstaan naar de valuta van het desbetreffende land.

Dit omdat bedrijven in andere landen de valuta nodig hebben om deze producten te kopen. In de praktijk is het echter ook weer zo dat er veel producten in de internationale handel in Amerikaans dollars of Euro`s worden afgerekend.

Wisselkoersopslag vraag en aanbod

Daardoor is dit effect ook weer niet 1 op 1 te vertalen in een valutakoers.

De rol van de centrale banken

Centrale banken spelen ook een rol. Zij kunnen de valuta van hun land kopen of verkopen om op die manier de koers te beïnvloeden. Dit is een belangrijk instrument om de economische groei van een land te sturen. 

Is namelijk de koers van de valuta aan de hoge kant, dan zal dit negatieve gevolgen hebben voor de export en dus voor de economische groei van een land.

Een sterke valuta is daarom niet altijd per definitie iets goeds voor een land. Wel voor de mensen die op vakantie gaan naar het buitenland, omdat door de sterke valuta buitenlandse producten goedkoper worden.

Ook contant geld opnemen wordt goedkoper wanneer je dit omrekent naar jouw eigen valuta.

Maar voor bedrijven kan de export onder druk te komen staan door een sterke valuta.

Wisselkoersopslag en geld opnemen

Daar staat ook weer tegenover dat voor bedrijven die veel grondstoffen inkopen vanuit het buitenland deze weer goedkoper worden bij een hogere koers van de eigen valuta.

Dit alles geeft wel aan dat de koersen van verschillende valuta`s een belangrijke rol spelen binnen de wereldeconomie.

Speculanten en de invloed op de wisselkoers

En dan zijn er ook nog speculanten die valuta kunnen verkopen of kopen omdat zij verwachten dat de koers gaat dalen of stijgen.  Dit beïnvloedt direct de vraag een aanbod van de verschillende valuta`s.

Het is doorgaans dan ook lastig te voorspellen hoe een wisselkoers van de ene valuta zich  gaat bewegen ten opzichte van een andere valuta. Mede doordat elke land een eigen valutabeleid voert.

Hoe verdienen banken geld met valuta`s?

De wisselkoersopslag daarentegen is wel stabiel. Banken verkopen de valuta die zij op de valutamarkt inkopen met een winstmarge door aan hun klanten. Dit gebeurt op grote schaal aan grote bedrijven maar ook op een kleinere schaal bij particulieren. 

Zo wordt er bij elke kleine transactie met een prepaid creditcard een wisselkoersopslag in rekening gebracht. Omdat dit talloze kleine transacties per dag zijn, is het totaalbedrag waarover deze wisselkoersopslag wordt berekend gigantisch. 

Een nieuw systeem van internationale betalingen

Er is echter wel een nieuwe trend ingezet. Nieuwe banken zoals de N26 bank, Revolut en bunq werken niet langer meer met een opslag op deze wisselkoers. 

Dit wordt mogelijk gemaakt door Transferwise welk bedrijf een nieuw systeem heeft opgezet bij het afhandelen van internationale transacties. En tegenwoordig kan je via Monito zelfs vergelijken of Transferwise de goedkoopste is. Misschien kan je via Skrill of Instarem nog meer besparen.

Veel geld besparen met een eenvoudig systeem

Het systeem is vrij eenvoudig. In plaats van elke betaling de grens over te sturen houden zij simpelweg bankrekeningen aan in meer dan 40 verschillende landen. Op die manier kunnen zij transacties in verschillende landen in het land zelf met elkaar verrekenen.

Hierdoor is het internationale betalingsverkeer een stuk goedkoper geworden. Door het gebruik van de diensten van transferwise door een rekening te openen bij de genoemde banken zoals de N26, bunq of Revolut kan je als particulier zijnde eenvoudig profiteren van deze voordelige wisselkoersen.

Een bankrekening openen is geheel gratis.Het kost je dus helemaal niks om hiervan te kunnen profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *