Wisselkoers creditcard _ de wisselkoersopslag

Wanneer je in een buitenlandse valuta met een creditcard betaald, en achteraf bekijkt hoeveel euro er van je bankrekening wordt afgeschreven dan zal je merken dat er een hoger bedrag wordt afgeschreven dan je had verwacht. De wisselkoers creditcard bevat namelijk een wisselkoersopslag. 

Wisselkoersopslag op een creditcard

Verschillende creditcards berekenen een verschillende wisselkoersopslag. Deze ligt doorgaans tussen de 1,5% en 2,5%. Deze toeslag wordt berekend op basis van de geldende wisselkoers, die wordt bepaald op de valutamarkt op basis van vraag en aanbod

Dan kan je zeggen dat dit eigenlijk wel meevalt. Maar als je het bekijkt vanuit het oogpunt van de creditcardmaatschappijen, dan is de opbrengst hiervan gigantisch. Elke dag wordt er voor miljarden met creditcards uitgegeven. En dan is het bedrag wat er extra overblijft, zelfs met deze kleine percentages, nog steeds enorm.

Maar ook voor jezelf. Ga je een aantal weken op vakantie in Amerika, waarbij je bijvoorbeeld de nodige kleding koopt, dan is aan het eind van de vakantie hetgeen je kwijt bent aan de wisselkoersopslag toch een behoorlijk bedrag. De officiële wisselkoersen kan je terugvinden op verschillende websites. Een pagina die ik zelf vaak gebruik is valuta.nl

De wisselkoers creditcard - een overzicht van de wisselkoersopslag

CreditcardWisselkoersopslag
Visa1,5% - 2%. Bij een gold kaart betaal je een lagere wisselkoersopslag
ING creditcard1,75%
Mastercard2%
American Express2,5%
ABN AMRO creditcard 2%
Viabuy2,75%
SNS creditcard2%

Zoals je kunt zien ontkom je niet aan een wisselkoersopslag wanneer je betaald in een andere valuta dan de Euro met een creditcard.

Dit geldt zowel voor een prepaid creditcard als een standaard creditcard.

Ga je contant geld opnemen bij een geldautomaat dan komen er ook nog eens extra kosten bij.  

Voorkomen van een wisselkoersopslag

Tegenwoordig is het echter mogelijk om in buitenlandse valuta te betalen zonder dat er een wisselkoersopslag wordt berekend. Dit is mogelijk door een rekening te openen bij de N26 bank of de Revolut bank. 

Betalingen in vreemde valuta worden door deze banken gewoon netjes tegen de geldende middenkoers afgerekend.

Bovendien is er ook geen sprake van bijkomende vaste kosten bij betalingen in vreemde valuta. Zo wordt het bedrag wat je kwijt bent in euro`s als je in Amerikaanse dollars gaat betalen aanzienlijk lager.

De bunq travel card

Ook met de bunq travel card betaal je geen wisselkoers opslag. Voor deze kaart dien je eenmalig 9,99€ te betalen, maar er is geen sprake van een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage. Ga je daarnaast een bankrekening openen bij bunq dan dien je hiervoor wel maandelijks te betalen.

Maandelijkse bijdrage voor een creditcard

Naast de wisselkoers waarop de creditcard maatschappijen geld verdienen, dien je ook een jaarlijkse bijdrage te betalen. De ondernemers die een betaling ontvangen dienen hiervan ook een percentage af te dragen aan de creditcardmaatschappij. Je kunt je dus wel voorstellen dat er enorm veel geld binnenkomt bij deze maatschappijen.

De toekomst van internationaal betalen

Mijn persoonlijke verwachting is dan ook dat aanbieders zoals de N26 bank, Bung en Revolut enorm zullen gaan groeien in de komende jaren. Daarnaast zullen er waarschijnlijk ook nog de nodige nieuwe start-ups bijkomen. Dit is inherent aan een markt waar ontzettend veel geld te verdienen valt.

Bestaande banken en creditcardmaatschappijen zoals VIsa, ABN AMRO, ING en ga zomaar door, zullen hier toch echt op moeten gaan inspelen. Op dit moment is dit segment voor hen nog een ware cashmachine. Maar als zij niks ondernemen kan dit snel veranderen.

Eenvoudig veel geld besparen

Kom je regelmatig buiten de eurozone, dan is het aanschaffen van een prepaid creditcard via de N26 bank, Revolut of bunq zeker het overwegen waard. Ten opzichte van een Visa of Mastercard kan je op die manier veel geld besparen door het achterwege blijven van de wisselkoersopslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *