Welke banken zijn nog gratis

Welke banken zijn vandaag de dag nog gratis? Het aanbod van gratis bankrekeningen wordt steeds kleiner. Zo was er in het verleden een gratis bankrekening van Moneyou beschikbaar. Maar daar zijn zij mee gestopt. 

Veel andere aanbieders zijn inmiddels kosten in rekening gaan brengen. Het is dus even zoeken. Daarom hebben wij de mogelijkheden op een rij gezet.

Welke bank is volledig gratis?

Welke banken zijn nu nog volledig gratis? Een gratis bankrekening openen is nog steeds mogelijk. Wel is het dan zo, dat er een soort van instap bankrekening beschikbaar is, waar geen kosten aan zijn verbonden. Daarnaast worden er dan ook betaalde bankrekeningen aangeboden. 

Revolut bank

Revolut biedt nog steeds de mogelijkheid om geheel gratis een betaalrekening te openen. Het gaat hierbij om Revolut Standard. Met deze betaalrekening kan je betalen, geld ontvangen en geld opnemen. Daarnaast kan je via de mobiele app al jouw bankzaken eenvoudig regelen. 

Extra interessant is het betalen en ontvangen van geld in vreemde valuta. De transactiekosten zijn laag en ook de wisselkoers is erg voordelig in vergelijking met andere banken.

Wanneer je kiest voor een betaalde bankrekening, dan ontvang je verschillende extra`s. Door een dergelijke bankrekening af te sluiten, ontvang je bijvoorbeeld uitgebreide verzekeringen.

  • Geen maandelijkse kosten
  • Voordelig betalen in vreemde valuta

N26 bank

Ook het Duitse N26 biedt nog een gratis mogelijkheid tot het openen van een bankrekening. N26 standard is geheel gratis. Wel is het hier zo, dat je alleen een virtuele bankpas ontvangt. Je kunt echter wel een bankpas aanvragen, waarvoor je eenmalig 10€ dient te betalen. Daarna is er geen sprake meer van maandelijkse kosten. Via de app kun je een bankpas eenvoudig aanvragen.

Het grote voordeel is dat er geen transactiekosten in rekening worden gebracht, bij het betalen in vreemde valuta in het buitenland. Daarom vind ik dat ook een goede optie om als tweede bankrekening aan te houden. Tijdens een verblijf in het buitenland zal je op deze manier veel geld gaan besparen.

  • Geen maandelijkse kosten
  • Lage transactiekosten vreemde valuta

Openbank

De Open betaalrekening is ook gratis. Je kunt met deze betaalrekening 5 keer per maand pinnen, zonder dat er kosten in rekening worden gebracht. Daarnaast is geld opnemen bij de geldautomaten van Santander altijd gratis. Dit geldt overal ter wereld. Zo beschikt deze bank over kantoren in Engeland. 

Je kunt dan voorkomen dat je transactiekosten gaat betalen, voor het opnemen van contant geld. Daarnaast zal de wisselkoers die in rekening wordt gebracht bij het pinnen, altijd beter zijn dan dat je geld gaat wisselen.

  • Niet langer betalen voor een bankrekening
  • Pinnen bij bank Santander altijd gratis

Wise

Wise is niet echt een bank. Het bedrijf is begonnen als een money transfer service. Het was een pionier op dit gebied, waardoor het opeens mogelijk werd om veel goedkoper geld naar het buitenland over te maken. Inmiddels bieden zij echter ook betaalrekeningen aan. Het gaat hierbij om een multi currency rekening, waarbij je een saldo in verschillende valuta kunt aanhouden.

Er zijn geen maandelijkse kosten verbonden aan het aanhouden van een dergelijke rekening. Wel wordt er eenmalig een bedrag van 6€ in rekening gebracht, voor het ontvangen van een betaalpas.

Let er echter wel op, dat er geen sprake is van dekking door het depositogarantiestelsel bij Wise. Het aanhouden van grote saldo`s is in mijn opinie dan ook niet verstandig. Wel is het uitermate handig en voordelig, om gebruik te maken van een Wise multi currency rekening tijdens een vakantie buiten de eurozone.

  • Multi currency rekening zonder kosten
  • Eerlijke en transparante wisselkoersen

Welke bank rekent geen kosten in Nederland?

Op dit moment zijn er geen gratis betaalrekeningen beschikbaar bij Nederlandse banken. Dit geldt voor zowel een standaard betaalrekening als ook voor een gezamenlijke rekening. Uitzondering zijn bepaalde doelgroepen, zoals studentenrekeningen of jongerenrekeningen. Bijna alle banken bieden hen extra voordelen, om op die manier nieuwe klanten binnen te halen. Volwassen dienen echter gewoon te betalen.

Voor deze doelgroepen kun je alleen gratis bankieren bij online banken die niet in Nederland zijn gevestigd. Het is zelfs zo dat de kosten de afgelopen jaren enorm zijn gestegen.

Door de opkomst van online banken maakt het echter steeds minder uit, waar een bank zich bevindt. Zo is de N26 een Duitse bank, maar dat zie je alleen terug aan het Duitse IBAN nummer. Een rekening openen is dan ook gewoon mogelijk voor Nederlanders.

Kosten bij Nederlandse banken

De kosten die maandelijks in rekening worden gebracht verschillen per bank. Daarnaast worden deze kosten ook regelmatig verhoogd en worden er op zijn tijd ook extra kosten in rekening gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het betalen voor het opnemen van geld als je een limiet overschrijdt. 

BankpakketMaandelijkse kosten
ABN AMRO BasisPakket betalen€ 2,95
Regiobank€ 2,75
Triodos bank€ 5,00
KNAB€ 6,00
ASN Bank€ 2,20
ING Oranjepakket€ 2,35
Rabo direct€ 3,65

(Stand november 2022)

Stijgende kosten

Banken hebben te maken met stijgende kosten, die zij aan hun klanten doorberekenen. Zo hebben vandaag de dag banken veel meer verplichtingen op het gebied van het voorkomen van het witwassen van geld. 

Hiervoor zijn extra mensen nodig, die ook betaalt dienen te worden. Aan de andere kant worden er ook  weer kosten bespaart, door het inkrimpen van het kantorennetwerk. 

De grote en bekende banken zullen echter de komende jaren ervoor dienen te zorgen, dat zij hun kosten onder controle houden. Anders zullen zij de concurrentiestrijd met nieuwere online banken op zeker gaan verliezen.

Welke banken zijn gratis stijgende kosten

Beperkingen van rekeningen zonder kosten

Er zijn wel een aantal beperkingen verbonden aan rekening die gratis is. Zo is rood staan niet mogelijk. Ook is het aantal keren dat je gratis contant geld kunt opnemen beperkt en is contant geld storten is niet mogelijk. Dit wordt echter bij steeds meer banken lastiger en duurder. Als dergelijke zaken voor jou van belang zijn, dan is een bankrekening die gratis is wellicht geen goede keuze. 

Je kunt echter er wel altijd voor kiezen, om op die manier een extra bankrekening te openen. Een dergelijke rekening kan je dan bijvoorbeeld gebruiken in het buitenland, omdat je door een gunstige wisselkoers en lagere transactiekosten voordeliger, uit bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *