Welke bank is het goedkoopst

Voordat je een bankrekening opent is het goed jezelf af te vragen; welke bank is het goedkoopst?

Welke bank het goedkoopst is, hangt af van jouw situatie.

Het lijkt een eenvoudige vraag, welke bank is het goedkoopst, maar toch is dat niet zo. Doordat banken verschillende kostenstructuren hanteren wordt vergelijken lastig gemaakt.

Omdat verschillende banken voor diensten verschillende kosten hanteren, hangt het er bovendien vanaf waarvoor je de bankrekening het meest gebruikt, wat voor jou de goedkoopste bank is. Het antwoord op de vraag welke bank is het goedkoopst, is dan ook niet voor iedereen hetzelfde..

Gebruik je de bankrekening en bankpas alleen in Nederland, of reis je veel en gebruik je de bankpas overal in de wereld, dat kan een enorm verschil maken. De meeste banken berekenen bijvoorbeeld verschillende kosten voor het pinnen buiten de eurozone.

Wel kunnen we u alvast verklappen dat nieuwe online banken de goedkoopste banken zijn. Daarnaast kan je op die manier ook gebruik maken van de diensten van Transferwise. Via Transferwise kan je goedkoop internationaal geld ontvangen en verzenden. Dit kan op deze manier tegen zeer lage kosten - veel goedkoper dan het gebruik van jouw standaard.

Stop direct met het betalen van torenhoge kosten

Kosten van een bankrekening

Er worden maandelijks kosten in rekening gebracht. Alle banken en daar bedoel ik  mee de traditionele banken berekenen kosten voor het aanhouden van een bankrekening. Om u een idee te geven van de kosten van verschillende banken, het volgende overzicht:

  • ASN Bank; 1,65€ per persoon per maand
  • SNS betalen; 2,75€ per maand (Een extra betaalpas kost 1,08€ per maand)
  • ABN AMRO betaalgemak standaard; 1,55€ per maand
  • ABN AMRO betaalgemak extra; 3,40€ per maand, inclusief creditcard

Daarnaast is er bijvoorbeeld ook nog het relatief onbekende bunq premium. Hier kan je voor 7,99€  maar liefst 25 verschillende betaalrekeningen kan openen. Dit is meer geschikt voor ondernemers, die meerdere rekeningen willen hebben. Zo kan je bijvoorbeeld door het gebruik van API keys voor plugins ook betalingen online ontvangen. Per jaar kost je dit dan wel bijna 96€. Terwijl je voor bijvoorbeeld de ASN bankrekening nog geen 20€ kwijt bent.  

Wil je een gezamenlijke rekening openen, een zogenaamde en/of rekening dan zijn de kosten hoger. Dit omdat er dan een extra betaalpas wordt uitgegeven.

Voor aanvullende diensten zoals creditcards, verzekeringen of de mogelijkheid om rood te staan worden ook aparte kosten in rekening gebracht.

Geld opnemen in Nederland en in overige EURO landen is over het algemeen gratis. Andere valuta opnemen of EURO`s opnemen buiten de eurozone is niet gratis Hiervoor worden ook verschillende kosten in rekening gebracht.

Relatief nieuwe banken

In Nederland kennen we natuurlijk allemaal de banken zoals de Rabobank, ABN AMRO en de ING. Deze zijn al decennia lang actief en zijn als het ware begrippen op het gebied van banken.

Toch zijn er in de laatste jaren nieuwe banken bijgekomen. Banken zoals KNAB, Triodos bank en bunq zijn relatief nieuw. En daarnaast zijn er ook internationale banken die actiever worden in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Bank Santander.

Dit is in mijn ogen een prima ontwikkeling. Extra concurrentie betekent betere prijzen voor de consument. En dat is in dit geval  ook zo.

Zo kan je bijvoorbeeld bij de KNAB bank terecht voor een introductie aanbieding. Je betaalt dan slechts 2,50€ per maand. Voor dit bedrag krijg je niet alleen bijvoorbeeld de betaalpas, je kan zelfs een gratis creditcard krijgen voor dit bedrag. En bovendien geven zij op dit moment zelfs nog 50€ cadeau als je overstapt van een andere bank en gebruik maakt van de gratis overstapservice.

Wat ik zelf het meest waardeer van KNAB, is dat het overzichtelijk is. Een bedrag per maand en daar heb je alles voor. Dus niet een paar euro voor de betaalpas, een extra bedrag voor internetbankieren etc. Gewoon overzichtelijk en je weet precies wat je kwijt bent.

Behalve een particuliere rekening heeft KNAB ook zakelijke bankrekeningen.

Welke bank is het goedkoopst

Nieuwe online banken

Ook bijvoorbeeld Mister Tango en de N26 bank zijn sterk in opkomst. Dit zijn internet banken die geen kantoren hebben. Alles gaat online, zoals een rekening openen. Dit zijn dan ook de goedkoopste banken op dit moment.

Je kunt er zelfs een gratis betaalrekening openen.

Als ik naar mijzelf kijk dan is de laatste keer dat ik binnen ben geweest bij een bankkantoor, dan is dat lang geleden. Ik kan het mij zelfs niet meer herinneren. Aan de andere kant, deze kantoren moeten wel betaald worden. En dat zit in de kosten verwerkt die een bank rekent. Dus eigenlijk betaal je voor iets waar je geen gebruik van maakt. En bovendien zitten bankkantoren veelal op A-locaties, wat inhoudt dat de huur van dit soort panden ontzettend hoog is.

Daarom ben ik van mening dat de aanpak van volledig online banken iets is van deze tijd. Doordat zij veel geld besparen op het niet hebben van een kantorennet en daardoor hun vaste kosten lager zijn,  kunnen zij hun service voor lagere kosten aanbieden. Ook het Engelse Revolut mag hier niet onvermeld blijven.

Daarnaast werken de hierboven genoemde banken samen met Transferwise, waardoor het internationaal overmaken en ontvangen van geld vele malen goedkoper wordt.

Conclusie

Ik neig op dit moment naar het openen van een bankrekening die in tegenstelling tot vele bestaande banken wel gratis is.

Het antwoord op de vraag welke bank is het goedkoopst, luidt in mijn ogen dan ook; de nieuwe internetbanken zoals N26 en MisterTango.

Dit bespaart toch weer een bedrag op de vaste lasten, ook al is dat niet al te veel. Maar bij het besparen op de vaste lasten gaat het meestal toch om het besparen van veelal kleinere bedragen, die uiteindelijk wel een aanzienlijke besparen opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *