Wat zijn de kosten van een betaalrekening

Op zich zijn de kosten van een betaalrekening niet zo heel erg hoog. De meeste mensen nemen deze kosten van een betaalrekening dan ook gewoon voor lief. 

Ondertussen worden deze kosten wel regelmatig verhoogd. Per betaalrekening gaat het dan om een relatief beperkt bedrag, maar voor de banken betekent dit toch een fors bedrag aan extra inkomen.

Zo heeft de Rabobank alleen in Nederland 8 miljoen particuliere klanten. Stel dat je de kosten van een betaalrekening met 0,50€ per maand gaat verhogen. Dan komt er op jaarbasis maar liefst 48 miljoen euro extra binnen.

Wat zijn de kosten van een betaalrekening?

De meest in het oog springende kosten zijn de maandelijkse kosten die je dient te betalen. De kosten die de verschillende banken in rekening brengen zijn als volgt.

BankrekeningMaandelijksJaarlijks
bunq Easy Money€ 8,99€ 107,88
bunq - Easy Bank€ 2,99€ 35,88
ABN AMRO betaalgemak standaard€ 1,95€ 23,40
Openbank€ 0,00€ 0,00
Regiobank€ 2,45€ 29,40
Wise€ 0,00€ 0,00
Triodos bank€ 5,00€ 60,00
KNAB€ 5,00€ 60,00
SNS bank betalen€ 3,10€ 37,20
Rabobank basispakket betalen€ 3,35€ 40,20
N26 - Standard€ 0,00€ 0,00
Revolut€ 0,00€ 0,00
ASN Bank€ 2,20€ 26,40
ING Oranjepakket€ 1,95€ 23,40

Bovenstaande tabel is relatief eenvoudig te vergelijken. Echter, je krijg niet altijd hetzelfde voor het maandbedrag dat je betaald. Het zou de kosten van banken overzichtelijker maken, indien elke bank dezelfde structuur aanhoudt.

Op het eerste gezicht lijk bunq bijvoorbeeld een relatief dure betaalrekening. Echter, je kan wel direct 25 verschillende bankrekeningen aanmaken. Op die manier kan je voor het maandelijkse bedrag wat je dient te betalen, direct een aparte bankrekening voor een partner of kind aanmaken. Bij andere banken dien je hiervoor weer extra te betalen.

Ook bij KNAB heb je de mogelijkheid om 5 betaalrekeningen te openen en ontvang je voor elke betaalrekening een eigen bankpas. Op die manier kan een bank als KNAB uiteindelijk toch voordeliger zijn, dan een bank als de ABN AMRO. De vraag wat zijn de kosten van een betaalrekening is hierdoor niet altijd even eenvoudig te beantwoorden.

Bijkomende kosten

Betalen in Nederland of binnen de SEPA zone is gratis. Ga je echter betalen buiten de SEPA zone pinnen of betalen of je dient een bedrag in vreemde valuta over te maken, dan worden hiervoor kosten in rekening gebracht. Deze kosten lopen sterk uiteen van bank tot bank.

Veel mensen houden hier geen rekening mee bij het openen van een betaalrekening.

Wat zijn de bijkomende kosten van een betaalrekening

Op dit vlak ben je bij een bank zoals bunq ook voordelig uit. Doordat zij gebruik maken van Wise bij het doen van internationale betalingen zijn de kosten veel lager dan bij banken zoals de ABN AMRO of de Rabobank. Ook is er dan geen sprake van de wisselkoersopslag die deze banken in rekening brengen. 

Indien je regelmatig te maken krijgt met vreemde valuta, dan zal bunq al direct een van de goedkopere opties zijn. Dit terwijl je dit op het eerste gezicht niet zou zeggen. Trek dan ook niet te snel conclusies bij de vraag wat zijn de kosten van een betaalrekening.

De kosten van een creditcard

De kosten van een creditcard zijn doorgaans niet inbegrepen bij de maandelijkse kosten van een betaalrekening. De enige uitzondering op dit gebied is KNAB. Deze bank rekent geen extra kosten wanneer je een creditcard aanvraagt.

BankrekeningType creditcardPer maandPer jaar
Rabobank DirectPakketVisa of mastercard€ 2,00€ 24,00
ABN AMRO betaalgemak standaardMastercard€ 1,70€ 20,40
ASN BankVisa creditcard€ 1,88€ 22,50
RegiobankVisa creditcard€ 1,92€ 23,00
KNABMastercard€ 0,00€ 0,00
SNS bank betalenVisa creditcard€ 1,54€ 18,50
ING OranjepakketMastercard€ 1,55€ 18,60

Geld storten

Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om bij elke bank geld te storten. Internetbanken bieden deze mogelijkheid niet meer. Daarnaast berekend bijna elke bank kosten voor het storten van contant geld. De kosten verschillen per bank. Het actuele overzicht van de kosten van het storten van contant geld is onderstaand weergegeven.

 BankPapiergeldMuntgeld
ABN AMRO0,5% van het gestorte bedrag*Tot 50€ gratis. Vanaf 50€, 2,8€ + 0,25% van het gestorte bedag
Rabobank1,50€ per storting1,50€ per storting
ING6 stortingen gratis daarna 6€ per storting6€ per storting
SNS3% van het gestorte bedrag met een minimum van 9€3% van het gestorte bedrag met een minimum van 9€

 

Contant geld opnemen

Pinnen in Nederland is, met beperkende voorwaarden, veelal nog gratis. Wel worden er steeds meer voorwaarden opgelegd. Zo is er bij de ABN AMRO een limiet ingevoerd van 12.000€ als het maximale bedrag wat je jaarlijks gratis kunt pinnen. 

Bij internetbanken zoals de N26 kan je een aantal keren per maand gratis pinnen.

Kosten van geld pinnen

Indien je maandelijks vakter pint, dan zijn hier ook kosten aan verbonden. Naarmate je vaker pint, zullen deze kosten hoger worden.

Pinnen in vreemde valuta

Geld opnemen in vreemde valuta kost bijna altijd geld. Een uitzondering is de Openbank. BIj de Openbank is pinnen bij de bank Santander altijd gratis. Dit geldt over ter wereld.

Naast de transactiekosten die je dient te betalen, is er ook sprake van een wisselkoersopslag. Gemiddeld wordt er een opslag van 1,2% toegepast op de gepubliceerde wisselkoersen.

BankVaste kostenWisselkoersopslag
Rabobank€ 3,501,2%
ABN AMRO€ 2,251,2%
ASN€ 4,000,0%
SNS€ 4,000,0%
ING€ 2,501,2%
KNAB€ 0,000,5%
Bunq€ 0,000,0%
N26€ 0,000,0%
Openbank€ 0,001,5%

Roodstaan

Banken die de mogelijkheid bieden om rood te staan, doen dit bijna altijd tegen de hoogst toegestane rente. Tijdens de corona crisis bedroeg deze rente 10%. Dit is echter een tijdelijk maatregel. Voordat de corona pandemie begon bedroeg deze rente zelfs 13%.

Extra bankpas aanvragen

Vaak ontvang je een bankpas voor een bankrekening. Wil je een extra bankpas aanvragen, dan betaal je hiervoor een klein bedrag per maand extra. KNAB en bunq uitgezonderd.

Ben je jouw bankpas verloren of kwijtgeraakt? Dan dien je een nieuwe pas aan te vragen. In dat geval wordt er slechts eenmalig een klein bedrag in rekening gebracht.

BankpakketMaandelijksEenmalig
KNAB€ 0,00
N26 bank€ 0,00€ 10,00
SNS basis€ 0,75 
Regiobank€ 0,83 
ING€ 1,00 
Rabobank direct€ 1,40 
ABN Amro€ 1,40 
ASN bank€ 1,50 

Een extra betaalrekening voor vreemde valuta

Wise biedt de mogelijkheid om een multi currency rekening te openen. Alleen wanneer je een prepaid creditcard wenst te ontvangen dien je eenmalig een bedrag van 6€ te betalen. Er is daarnaast geen sprake van maandelijkse kosten.

Het aanhouden van een dergelijke multi currency rekening kan je veel geld besparen. Indien Je bijvoorbeeld wel eens iets online koopt, wat je in dollars dient afrekenen, kan je op die manier besparen op de wisselkoers. Indien je een bankbetaling in dollars dient uit te voeren zal je helemaal veel geld besparen.

De online money transfer services zijn de laatste jaren dan ook sterk in opkomst. Je kan door het gebruik maken van een dergelijke online money transfer service wel tot 7 keer goedkoper uitzijn, dan dat dit bij een bank het geval is.

Overstappen naar een andere bank

Wat veel mensen tegenhoudt om over te stappen naar een andere en goedkopere bank, is de rompslomp die dit met zich meebrengt. Nederlandse banken bieden een overstapservice, wat het meeste van het werk je uit handen neemt. Hierdoor wordt bijvoorbeeld overstappen naar KNAB relatief eenvoudig.

Wil je overstappen naar een internetbank zoals de N26 of de Openbank? Dan dien je zelf alles te regelen. Je dient dan de wijziging van jouw bankrekening door te geven aan een ieder die geld op jouw bankrekening stort of een automatische incasso uitvoert. 

Tegenwoordig wordt dit je wel eenvoudiger gemaakt, doordat je bij het internetbankieren eenvoudig kunt zien welke automatische incasso`s je hebt lopen. Dit bespaart je veel uitzoekwerk.

Het belang van goede service

Uiteraard is niet alleen de prijs van belang. Ook de dienstverlening is van belang. Ook al is het tegenwoordig wel zo, dat je bijna alles zelf online regelt. Vanuit dat oogpunt is een goede website of een overzichtelijke app weer van belang. 

Dit is echter ook iets persoonlijks. Vergelijk het met Apple en Android. Sommige mensen zweren bij Apple terwijl anderen juist weer een voorkeur hebben voor Android. Zo is het ook bij een app van de bank. Wat jij prettig en overzichtelijk vindt, hoeft niet per definitie voor iedereen zo te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *