Wat kost een bankrekening

Iedereen in Nederland heeft wel een bankrekening. Maar wat kost een bankrekening nu eigenlijk? 

In Nederland is het standaard dat je per maand een vast bedrag betaalt voor het aanhouden van een bankrekening. Voor dit bedrag krijg je dan een bankpas en ook toegang tot internet bankieren. 

Maar om de vraag wat kost een bankrekening te beantwoorden dienen we ook naar de extra diensten en de kosten van het betaalverkeer te kijken.Hier bestaan namelijk grote verschillen

Sommige banken berekenen een vast bedrag voor dit gehele dienstenpakket en bij andere banken wordt dit opgebroken tussen de verschillende diensten. 

Maar je hebt eigenlijk altijd zowel toegang tot internet bankieren als wel een bankpas nodig. Het is dus een beetje onzinnig om hiervoor apart kosten voor in rekening te brengen.

Wat kosten een bankrekening per maand?

De bedragen die je bij een ABN AMRO, de ASN bank, ING, SNS betalen en ga zo maar door, dient te betalen verschillen niet zo heel erg veel. Het openen zelf van een rekening bij de bank kost doorgaans niks. Dit wordt echter gecompenseerd door hetgeen je maandelijks dient te betalen.

De goedkoopste rekening bij een bank in Nederland kan je op dit moment openen bij de ING. Dit kost je 18,60€ per jaar. Voor dit bedrag krijg je een bankpas en kan je gebruik maken van mobiel bankieren. 

Ter vergelijking kost een bankrekening bij de Rabobank op dit moment om en nabij de 35,00€ en de bij de bank Regiobank ben je 27€ per jaar kwijt. Knab plus kost 5€ per maand, dus 60€ op jaarbasis. 

Wel kan je dan ook een gratis creditcard aanvragen en kan je 5 verschillende betaalrekeningen openen voor dit bedrag. Op dit moment loopt er overigens een aanbieding waarbij de kosten voor het eerste jaar slechts 2,50€ per maand bedragen.

Het betaalgemak max pakket van de ABN AMRO is vergelijkbaar met KNAB plus. De prijs is ook vergelijkbaar.

Extra diensten die banken aanbieden

Banken bieden naast een bankrekening nog andere financiële diensten aan. Zo kan je een creditcard of een prepaid creditcard aanvragen, verzekeringen afsluiten en uiteraard ook geld lenen.

De kosten voor het aanhouden van een bankrekening verschillen niet zo heel erg veel. Het is dan ook van belang om te kijken naar de kosten van bijkomende diensten en producten. En daar bedoel ik bijvoorbeeld mee de kosten van geld opnemen. 

In de Eurozone zou dat tegenwoordig kosteloos dienen te zijn. Ga je geld opnemen in vreemde valuta, dan worden hier wel kosten voor in rekening gebracht. 

Dit is doorgaans een standaard bedrag per opname en daarnaast wordt er een percentage op de wisselkoers in rekening gebracht. De zogenaamde wisselkoers opslag. Dus om een inzicht te krijgen in wat kost een bankrekening dien je dit in de vergelijking mee te nemen.

Daarnaast zijn banken vrij creatief bij het in rekening brengen van extra kosten. Een interessant artikel is hier gepubliceerd door de Volkskrant, waarbij is onderzocht hoe banken op slinkse wijze extra kosten in rekening brengen. Bijvoorbeeld bij het afsluiten of oversluiten van een  hypotheek.

Wat kost rood staan bij een bank?

Indien je rood staat dien je hier een forse rente voor te betalen. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen geoorloofd en ongeoorloofd rood staan. 

Bij ongeoorloofd rood staan kan de rente wel oplopen tot 14%. Het is dus verstandig dit ten allen tijden te voorkomen.

Kosten van internationale betalingen en ontvangsten bij de SEPA zone

De vaste kosten vallen dus op zich wel mee. Een ander verhaald wordt het indien je geld gaat overmaken naar het buitenland. En dan naar een rekening in een andere valuta dan de EURO, of een bankrekening buiten de SEPA zone. Hiervoor betaal je bij de hierboven genoemde banken de hoofdprijs. 

Naast dat er een standaard bedrag in rekening wordt gebracht als transactiekosten wordt er ook een toeslag gehanteerd op de wisselkoers. Dit houdt in dat de bank de valuta goedkoper inkoopt dan waartegen het deze valuta aan jou verkoopt. Zij maken dus winst op twee verschillende manieren.

Zijn wisselkoersopslagen geen verborgen kosten? 

Persoonlijk vind ik de wisselkoers toeslag een soort van verborgen kosten. Dit is in mijn opinie strijdig met de wet. Het lijkt er echter op dat banken op dit gebied nog steeds een uitzonderingspositie bezitten. Misschien is die ingegeven doordat de staat nog steeds aandelen bezit in verschillende banken.

Bij het omrekenen van valuta dien je rekening te houden met de wisselkoersopslag die in rekening wordt gebracht. Anders kom je bedrogen uit.

Goedkope alternatieven voor internationale betalingen

De internationale bankbetalingen zijn dan een ook een grote bron van inkomsten voor banken. Dit blijkt wel uit het feit dat bij banken zoals de N26 en Revolut deze kosten veel lager zijn. Maar dan ook echt veel lager.

Als je bijvoorbeeld $100 overboekt naar een bank in Amerika dan zal je dit via de SNS, Rabobank of ABN AMRO in Euro`s ongeveer 100,80€ kosten.

Doe je dit via de N26 of via Revolut, dan kost je dit net iets minder dan 92€. Dat is een verschil van bijna 10%. En hiervoor hoef je alleen een gratis bankrekening te openen bij een van de genoemde banken. 

Dit zijn de goedkoopste banken voor zowel betalingen als wel ontvangsten van buiten de SEPA zone.

Het gebruik van Transferwise

Zowel de N26 als Revolut maakt gebruikt van Transferwise. Deze dienst is ingebouwd in de app van deze banken. Je kan eventueel ook direct geld overmaken via Transferwise, zonder een bankrekening bij de N26 of bij Revolut. Dit kan je eenvoudig via de website van Transferwise doen.

Je maakt dan eenvoudig het bedrag in EURO`s over via ideal en zij zorgen er dan voor dat degene naar wie je het geld wilt overmaken het geld ontvangt. 

Dit gaat geheel via internet dus je hoeft je huis er niet voor uit om op deze manier te profiteren van de besparingen op internationale overboekingen. En deze besparingen kunnen fors oplopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *