Wat kan iemand met mijn bankrekeningnummer

Als iemand jouw bankrekeningnummer in handen krijgt, dan loop je het risico dat deze persoon hier dingen mee gaat doen, die je niet wilt. Het is echter wel zo dat er steeds minder mogelijkheden tot fraude bestaan. Maar wat kan iemand met mijn bankrekeningnummer vandaag de dag nog?

Een bankrekeningnummer zonder bankpas

Indien iemand alleen in het bezit is van het bankrekeningnummer en niet de bankpas, dan zal geld opnemen niet mogelijk  zijn. Hiervoor dient de persoon daadwerkelijk de betaalpas in het bezit te hebben. 

En indien dit het geval is, dan kan zonder pincode alleen gebruik gemaakt worden van contactloos betalen. 

Voor het opnemen van grotere bedragen dient de persoon ook in het bezit te zijn van de pincode. Houdt de pincode en betaalpas dus altijd gescheiden. 

Dit klinkt misschien overbodig, maar in de praktijk komt het nog steeds vrij vaak voor dat mensen de pincode samen met de bankpas bewaren.

Wat kan er gebeuren zonder bankpas?

Wat iemand met jouw bankrekeningnummer kan doen, is het afsluiten van een abonnementen en het aangaan van aankopen waarvoor een machtiging wordt afgegeven. 

In de praktijk blijkt hier door bedrijven nog erg weinig controle op te worden toegepast. Eigenlijk zou er in deze gevallen altijd een testbetaling dienen te worden uitgevoerd, via Ideal, want dan is dit probleem ook voorgoed verholpen.

Wat kan iemand met mijn bankrekeningnummer zonder pas

Wettelijke bescherming van de burger

Indien iemand een abonnement afsluit, waarbij hij of zij jouw bankrekeningnummer heeft gebruikt, dan zal er geld worden afgeschreven van jouw bankrekening. Dit is in dat geval echter nog geen reden tot paniek. Volgens de Nederlandse wet is de consument goed beschermd.

Incasso`s terugdraaien

Zo kan je een automatische incasso tot maximaal 8 weken eenvoudig terug laten draaien. Bovendien staat het geld dan bijna direct weer op jouw rekening. 

Gaat het om een frauduleuze afschrijving, dan geldt er een periode van 13 maanden. Dus denk niet te snel dat je jouw geld kwijt bent in het geval van fraude. Je hebt de mogelijkheid om een afschrijving in het geval van fraude, tot meer dan een jaar geleden uitgevoerd, gewoon nog terug te draaien.

Hiervoor is het wel van belang om regelmatig de bankafschriften na te kijken. Alleen op die manier kan je controleren dat er niet ten onrechte geld van de rekening wordt afgeschreven. 

Wat kan iemand met mijn bankrekeningnummer

Namen op bankafschriften

Soms kan het zo zijn dat het niet duidelijk is wie nu de partij is die het geld heeft afgeschreven. Sommige webshops gebruiken soms een andere naam, dan de website waar je iets besteld hebt. Dit komt met name voor indien een bedrijf meerdere webshops beheert.

Ook in het geval dat er gebruik wordt gemaakt van een betaalprovider zal je de naam van deze betaalprovider tegenkomen op het bankafschrift. Een veel voorkomende paritjd is hier bijvoorbeeld Paypro of Ayden. Bij het afgeven van een eenmalige machtiging kan het er dan op lijken dat een onbekende geld van jouw bankrekening heeft afgeschreven. 

Voordat je daadwerkelijk actie gaat ondernemen is het dan verstandig eerst even goed na te denken over wat je allemaal hebt gekocht en hoe je dat hebt betaald.

Instellingen bij automatische incasso`s

Bij het afgeven en instellen van automatische incasso`s heb je nog een aantal andere mogelijkheden. Zo kan je een einddatum instellen en ook een maximum bedrag. Zo kan je bijvoorbeeld de machtiging een einddatum meegeven tot het moment dat een abonnement verloopt.

Ook bij bunq heb je veel mogelijkheden bij de instelling van incasso`s. Hetzelfde geldt bij de N26 en ook KNAB geeft voldoende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat er niet ongelimiteerd geld van de bankrekening kan worden afgeschreven, door automatische incasso`s.

Hoe zit het met de verkopende partij?

Indien een fraudeur jouw bankrekeningnummer heeft gebruikt om iets te kopen, of een abonnement af te sluiten, dan zit je nog wel met de verkopende partij. Zeker als er al iets verstuurd is, dan zullen zij jou vragen om aan te tonen dat je niet degene was die de machtiging heeft afgegeven. 

Want naast de vraag wat kan iemand met mijn bankrekeningnummer, kan iemand natuurlijk ook proberen misbruik te maken door achteraf te zeggen, dat hij of zij niet degene was die iets heeft geprobeerd te kopen. 

Regelmatig de bankrekening controleren

Daarom is het nog belangrijker om regelmatig een bankafschrift te controleren. En ook al ontvang je deze niet langer op papier, even inloggen bij het online bankieren en een bankafschrift uitdraaien is zo gedaan. 

Via een app is het nog eenvoudiger, want dan kan je overal en altijd even snel jouw bankrekening inzien. Dit kan je bijvoorbeeld doen als je ergens even dient te wachten. 

Dit is in onze opinie een goede tip om jezelf dit aan te leren.

Als je even een paar minuten over hebt, bekijk dan even de bij- en afschrijvingen van de bankrekening via de app.

Bankrekening controleren

Wees voorzichtig met een platform zoals Marktplaats

Soms ontkom je er  niet aan om jouw bankrekeningnummer aan iemand te verstrekken. Als je bijvoorbeeld via marktplaats iets verkoopt, dan is het doorgeven van jouw bankrekeningnummer gebruikelijk om de betaling te ontvangen. 

In ieder geval is het doorgeven van naam en rekeningnummer iets om mee uit te kijken op die manier.

Bankfraude komt nog steeds veel voor

Bankfraude komt helaas nog steeds vaak voor. Volgen een onderzoek gepubliceerd op Nu.nl, krijgt 1 op de 6 mensen hiermee te maken. 

Denk dus niet dat het jou niet zal overkomen, want deze kans is best groot. En ook als je denkt dat je altijd erg voorzichtig bent met jouw bankgegevens, dan bestaat er nog steeds een kans dat je toch slachtoffer wordt van fraude. 

Vergeet hier ook niet dat fraudeurs op dit gebied steeds geavanceerder en slimmer te werk gaan. 

Doe altijd aangifte van fraude met jouw bankgegevens

Ben je slachtoffer van fraude, doe dan altijd aangifte bij de politie. Ook als is de kans soms niet al te groot dat de oplichter opgepakt wordt, op die manier heeft de politie wel inzicht in de fraudes die er online plaatsvinden. 

En eventueel kunnen zij dan bij het meerdere malen voorkomen van een zelfde melding, een grotere frauduleuze organisatie op het spoor komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *