Wat is dividend nu eigenlijk? Op zich is dit geen moeilijke vraag. Er gaat echter wel veel meer schuil achter een dividend uitbetaling. Vaak wordt er hiermee een signaal afgegeven aan de aandeelhouders en de financiële markten.
Inhoudsopgave
Wat is nu precies dividend?
Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Dit wordt in contanten uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het is gebruikelijk om een gedeelte van de winst op deze manier aan aandeelhouder uit te keren.
Het gedeelte van de winst dat niet als dividend wordt uitgekeerd, blijft binnen de onderneming. Dit wordt aan de winstreserve toegevoegd en is doorgaans een reserve die wordt gebruikt voor nieuwe investeringen.
Een stijgende of dalende uitkering
Hierdoor is het niet altijd zo dat een aandeel met een laag dividend per aandeel een slecht aandeel is.
Indien het geld wat niet wordt uitgekeerd goed wordt geïnvesteerd, dan wordt de onderneming meer waar en zal de koers van het aandeel stijgen.
En veel beleggers focussen zich op koerswinsten en niet zozeer op hoeveel dividend er wordt uitgekeerd.
Het geld dat niet wordt uitgekeerd maar wordt geïnvesteerd kan op deze manier op termijn veel meer waard worden.
Een verandering in de dividenduitkering
Indien een bedrijf standaard een min of meer vast percentage dividend uitkeert en dit opeens gaat wijzigingen, dan zullen aandeelhouder willen weten wat hiervan de achterliggende reden is.
Een daling van het uit te keren bedrag kan worden opgevat als zijnde een afnemende liquiditeit van een bedrijf. Aan de andere kant kan een toename van het uit te keren percentage worden geïnterpreteerd als zijnde dat een onderneming geen investeringskansen ziet.
Beide is niet goed. Het is dus niet op voorhand te zeggen of een dalend of stijgend percentage goed of slecht is. De argumentatie waarom het percentage wordt aangepast is vele malen belangrijker.
Analisten kijken voornamelijk naar signalen
Beursgenoteerde bedrijven dienen ten alle tijden erg voorzichtig te zijn met een signaal wat zij versturen naar de financiële markten. Een foutieve interpretatie ligt altijd op de loer.
Hoe zit het met de belastingen?
In Nederland geldt dat bij het uitkeren van dividend, bedrijven 15% belasting dienen in te houden. Echter, in de aangifte voor de inkomstenbelasting kan je deze ingehouden dividendbelasting weer terugvragen.
Per saldo betaal je dus geen belasting over het uitgekeerde dividend.
De uitwerking op de aandelenkoers
Bij de koers van een aandeel is het van belang de ex dividend datum in de gaten te houden. Wanneer een bedrijf een deel van de winst in de vorm van dividend zal uitkeren zit dit in de koers verwerkt.
Je weet namelijk al dat je een gedeelte van de waarde van het aandeel in de vorm van geld zal krijgen uitgekeerd. Na het uitkeren zal de koers van het aandeel daarom ook dalen met het bedrag dat per aandeel is uitgekeerd.
Beleggen in hoog dividend aandelen
Sommige beleggingsfondsen beleggen specifiek in aandelen met een hoog dividend. Op die manier ontvang je als belegger elk jaar een bedrag in contanten. Een reden om hiervoor te kiezen is wanneer je jouw inkomen wilt aanvullen.
Je kan het dan eigenlijk enigszins vergelijken met sparen via een spaarrekening, waarbij je één keer per jaar rente krijgt uitgekeerd. Vooral vastgoedfondsen zijn populair bij deze groep beleggers.
Aandelendividend
Een bedrijf kan ook besluiten het dividend uit te keren in nieuwe aandelen. In dat geval ontvang je geen geld maar nieuwe aandelen. Bedrijven keren op deze manier een gedeelte van de winst uit om zodoende niet de liquiditeitspositie aan te tasten.
Uiteindelijk heeft het voor de belegger niet heel veel invloed. Je kan namelijk besluiten om de extra aandelen te verkopen om zodoende toch het geld op de bankrekening te ontvangen. Het nadeel is dan wel dat je transactiekosten dient te betalen. Beleggen via een broker met lage transactiekosten zoals Bux is dan erg belangrijk.
Belastingtechnisch heeft het geen invloed. Dit komt doordat de waarde van de nieuw uit te geven aandelen dient te worden aangegeven voor de belastingen. Anders zou het voor bedrijven een mogelijkheid zijn om belastingen te ontwijken.
Onze opinie
Beleggen doe je in onze opinie voor de lange termijn. Aangezien je op spaargeld geen rente ontvangt, is het in onze opinie beter dat de onderneming waarin je investeert het geld benut voor nieuwe investeringen om zodoende de aandelenkoers te laten stijgen. Dit is uiteraard niet zonder risico. Beleggen zonder risico bestaat nu eenmaal niet.
Daarnaast praat je bijna altijd over slechts een beperkt percentage wat er aan dividend wordt uitgekeerd. Je dient dan wel een behoorlijk aantal aandelen in je bezit te hebben om op die manier aan substantieel bedrag aan dividend te ontvangen.