Wanneer heb je genoeg spaargeld? Het antwoord op deze vraag is voor een ieder weer anders.
Wat is jouw spaardoel?
Wil je over voldoende spaargeld beschikken, om onverwachte en grote uitgaven te kunnen voldoen, of wil je spaargeld opbouwen om eerder te kunnen stoppen met werken? Dit heeft grote invloed op de vraag; wanneer heb je genoeg spaargeld. Dit is dan ook belangrijk bij het maken van een jaarplanning voor jouw spaardoelen.
Berekenen hoeveel spaargeld je nodig hebt, hangt geheel af van het doel waarvoor je wilt gaan sparen.
Voldoen van grote onverwachte uitgaven
Om aan de onverwachte en vaak grote uitgaven te kunnen voldoen, dien je te inventariseren wat er op jouw pad kan komen. Hierbij speelt bijvoorbeeld het in het bezit hebben van een eigen auto of eigen huis een grote rol. Beide kunnen leiden tot grote en onverwachte uitgaven.
Wat je kunt doen, is een spreadsheet aanmaken met alles wat je bezit en aan slijtage onderhevig is. Daarnaast dien je dan in te schatten hoe lang iets mee zal gaan. Of in het geval van een auto, wanneer je weer een nieuwe auto zou willen aanschaffen. Het zal dan niet zo zijn, dat je ineens alles dient te vervangen. Je hoeft dan ook niet direct over het gehele bedrag aan spaargeld te beschikken.
Eerder stoppen met werken
Om eerder te kunnen stoppen met werken, dien je te bepalen hoeveel geld je per jaar nodig hebt, om van te kunnen leven. Hierbij is het wel van belang om de inflatie niet te vergeten.
Alles wordt duurder en als je bijvoorbeeld over 20 jaar wilt stoppen met werken, dan zullen de meeste zaken aanzienlijk duurder zijn dan dat dit nu het geval is.
Je zou eigenlijk van een inflatie van zo rond de 2% dienen uit te gaan om hiervoor voldoende marge in te bouwen.
De laatste jaren is de inflatie dan wel lager geweest, maar op dit moment is de inflatie aardig aan het oplopen. Daarnaast is de ECB ook voorstander van een hogere inflatie dan dat we de afgelopen jaren zijn gewend. Houdt hier dan ook rekening mee.
Waar voel jij je prettig bij?
Het Nibud adviseert om maandelijks 10% van het netto inkomen op een spaarrekening te storten. In onze opinie hangt het echter van jouw persoonlijkheid af, hoeveel je zou moeten sparen. Zo ken ik persoonlijk iemand die sparen tot levensdoel heeft gemaakt. Hij is continue bezig met bij elkaar krijgen van voldoende spaargeld om zo jong mogelijk te kunnen stoppen met werken.
Dat is een keuze. Persoonlijk ben ik van mening dat deze persoon zijn doel voorbijschiet. Een mooie exotische vakantie zit er bijvoorbeeld niet in. Hij is continu bezig met zijn spaarsaldo.
Wel geeft het iedereen een prettig gevoel wanneer je geld achter de hand hebt. Op die manier kom je door onverwachte grote uitgaven niet direct in de problemen. Door maandelijks een klein bedrag opzij te zetten kan je dit al bereiken.
Het hangt wel weer af van jouw financiële situatie, hoeveel je kunt sparen. Wanneer je maar net rond kunt komen, omdat de inkomsten en uitgaven nagenoeg aan elkaar gelijk zijn, dan zal het niet eenvoudig zijn om per maand ook een bedrag opzij te zetten. Onverwachte grotere uitgaven zullen er in een dergelijke situatie dan ook al snel toe leiden dat er een lening dient te worden afgesloten.
De gevolgen van de lage rente
De lage rente biedt geen extra motivatie om te gaan sparen. De hoogste rente die je op dit moment nog kunt ontvangen is bij buitenlandse banken zoals de Bigbank. Ook via Raisin is het mogelijk om nog rente te ontvangen. Dit zijn alle wel buitenlandse banken.
Door het depositogarantiestelsel wat van kracht is, blijft het risico echter zeer beperkt. Dit trekt meer en meer Nederlanders dan ook over de streep om te gaan sparen in het buitenland.