Waarom een zakelijke rekening openen

Een zakelijke rekening is doorgaans duurder dan een prive rekening. Desondanks is het openen van een zakelijke rekening voor een ondernemer aan te raden. En niet alleen omdat je hiertoe door een bank wordt verplicht. Wat zijn de belangrijkste redenen om een zakelijke rekening te openen?

1. Professionaliteit en uitstraling

Je zet op de factuur de naam van je bedrijf. Dan dien je uit oogpunt van professionaliteit de bankrekening op dezelfde naam te hebben staan. Zou je hiervoor een privé bankrekening op eigen naam gebruiken, dan komt dit niet professioneel over. 

Zakelijke inkomsten dienen gewoonweg binnen te komen op een zakelijke bankrekening.

2. De koppeling tussen boekhouding en de zakelijke rekening

Een van de belangrijkste redenen voor het openen van een zakelijke rekening is de mogelijkheid tot het tot stand brengen van een koppeling met een boekhoudpakket. Dit is een functionaliteit die voor elke ondernemer onmisbaar is. Zelfs al ben je een kleine zzp`er, dan nog biedt dit veel voordelen.

2.1 Snel betalingen en ontvangsten verwerken in de boekhouding

Het verwerken van de betalingen en ontvangsten op de zakelijke rekening is door middel van een boekhoudkoppeling erg eenvoudig.

De intelligente software die wordt gebruikt door boekhoudsoftware herkent namelijk de bijbehorende factuur. Deze herkenning wordt uitgevoerd op basis van een aantal criteria, zoals datum en bedrag.

In onze ogen hoort een bankrekening koppeling bij een boekhoudprogramma (via Moneymonk bijvoorbeeld). Dit  bespaart je heel veel tijd. Want vergeet niet dat het grootste gedeelte van de tijd die je kwijt bent met het boekhouden gaat zitten in de routinematige activiteiten, zoals het verwerken van bankafschriften.

Waarom een zakelijke rekening openen boekhouding

2.2 Gegarandeerde aansluiting tussen de boekhouding en banksaldo

Daarnaast zorg je er op deze manier ook voor dat het saldo van de zakelijke rekening aansluit met het saldo wat je in de boekhouding weergeeft. Je bent namelijk verplicht om op deze manier elke mutatie in de boekhouding te verwerken. 

Indien je dat niet doet, dan zal de tussenrekening niet op nul uitkomen. En vanuit boekhoud oogpunt, dient een tussenrekening altijd een saldo van 0 weer te geven.

3. Privé en zakelijke kosten gescheiden houden

Voor de belastingaangifte en ook voor een juist overzicht van de resultaten van een onderneming is het van groot belang de privé en zakelijke kosten goed gescheiden te houden.

Doe je dit niet, dan loop je grote kans dat het resultaat wat je in de boekhouding zal zien niet juist is. 

Daarnaast zal ook de belastingdienst hier streng op toe zien. Het uitgangspunt van de belastingwetgeving is dat de belastingdienst eenvoudig in staat moet zijn om een boekhouding te controleren.

Dit zal niet het geval zijn indien je privé en zakelijke uitgaven met elkaar vermengt op een bankrekening.

privé en zakelijke kosten

4. Zakelijke bankkosten zijn aftrekbaar

Ook al lijken soms de kosten van de zakelijke betaalrekening best wel hoog, vergeet niet dat deze kosten aftrekbaar zijn. De bankkosten zullen de winst doen afnemen, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting dient te betalen.

Indien je echter een privé bankrekening gebruikt voor zakelijke doeleinden, dan zul je deze kosten niet kunnen aftrekken van de belasting. De naam prive zegt dan al dat het gaat om privé uitgaven en geen zakelijke kosten.

5. Profiteren van introductie aanbiedingen

De meeste banken bieden in het eerste jaar wel een korting aan. Dit kan oplopen tot geheel gratis bankieren of een korting van bijvoorbeeld 50%, zoals bij KNAB het geval is. 

In onze ogen is het altijd verstandig om te profiteren van een introductieaanbieding. Maar staar je hier echter niet geheel blind op. 

Want aangezien je normaal gesproken veel langer dan een jaar gebruik gaat maken van een zakelijke rekening, zijn ook de standaard kosten die na de introductieperiode in rekening worden gebracht, belangrijk. 

Waarom een zakelijke rekening openen korting

Voorkom dat je het voordeel van het eerste jaar nadien dubbel en dwars gaat terugbetalen.

Het belang van een goede boekhouding

Een goede boekhouding is voor elke ondernemer een must. Dit houdt echter niet in dat je hier meer tijd in dient te stoppen dan noodzakelijk. 

Het aanvragen van een zakelijke financiering

Daarnaast dien je voor het aanvragen van een zakelijke lening jouw boekhouding op orde te hebben. Het aanleveren van een winst- en verliesrekening, de cashflow planning en de balans zijn verplicht bij een zakelijke lening (bron: ZakelijkLenen.nl). 

Wat heb je nodig om een zakelijke rekening te openen?

Voor het openen van een zakelijke bankrekening heb je een inschrijving van de kamer van koophandel nodig. Dit is voor de bank het bewijs dat je daadwerkelijk een ondernemer bent. Indien je een zakelijke rekening wilt openen, dan is dit niet mogelijk voordat je deze inschrijving bij de kamer van koophandel hebt geregeld. 

De kosten van een zakelijke rekening

Het beoordelen van de kosten verbonden aan een zakelijke bankrekening kan best een uitdaging zijn. 

Er zijn veel soorten diensten die allemaal apart in rekening worden gebracht. En dan vaak ook nog verschillende kosten voor transacties met verschillende landen. Je dient dan al snel een pdf van vele pagina`s door te nemen om er exact achter te komen hoeveel je per maand kwijt bent. 

Heb je echter alleen maar standaard betalingen en ontvangsten vanuit Nederland, dan zal je met veel van de kosten die worden weergegeven niks van doen hebben. Bekijk dan ook alleen de kosten van de diensten die je daadwerkelijk nodig hebt.

Naast het doorspitten van de tarievenkaart, dien je dan ook nog de algemene voorwaarden door te nemen. Al met al is dit een behoorlijke uitdaging. 

In onze ogen is het echter wel van belang hier de tijd voor te nemen. Alleen op die manier voorkom je nare verrassingen achteraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *