vrij opneembare spaarrekening

Een vrij opneembare spaarrekening heeft zowel voordelen als ook nadelen. Dat je jouw geld altijd kunt opnemen, is uiteraard het grote voordeel. Daartegenover staat dat de rente lager is, dan bij een spaarrekening met voorwaarden.

Geen rente over het spaarsaldo

In Nederland ontvang  je op dit moment geen rente over het saldo wat je op een vrij opneembare spaarrekening hebt staan. Een uitzondering is bunq. Bij bunq ontvang je een kleine rentevergoeding ontvangt over het saldo. Dit heeft zelfs betrekking op het saldo wat op de betaalrekening staat.

Bij een termijndeposito is de rente ook praktisch nul, dus eigenlijk is de lagere rente op dit moment niet echt een nadeel. Wel loop je nog het risico, dat indien de spaarrente nog verder gaat dalen, dat je rente dient te gaan betalen.

De negatieve rente

Bij elke Nederlandse bank is er inmiddels sprake van een negatieve spaarrente. Deze negatieve spaarrente beperkt zich echt nog wel tot de hogere saldo`s. 

De afgelopen tijd is het echter wel zo, dat het saldo waarboven je rente dient te betalen steeds verder naar beneden is bijgesteld. Er is geen garantie dat deze trend zich niet gaat voortzetten. 

Negatieve rente spaarrekening

Bij een termijndeposito verzeker je jezelf in ieder geval, voor de looptijd van de termijndeposito, dat je geen rente hoeft te gaan betalen.

Sparen in het buitenland

Ga je over de grens kijken, dan zijn er nog wel een aantal mogelijkheden om rente over het spaarsaldo te ontvangen. Zo biedt de Franse Renault bank, waar je via Raisin een spaarrekening kunt openen, een rente van 0,35%. 

Bij de Openbank, onderdeel van het Spaanse Santander, is er ook sprake van rente. De eerste 6 maanden bedraagt deze rente zelfs 2% over een maximum saldo van 5.000€. Over het meerdere ontvang je ook nogs steeds 0,2%, wat ook de rente is na de introductieperiode van 6 maanden.

  • 0,35% rente ontvangen
  • Eenvoudig online te openen
  • 0,16% rente ontvangen
  • Zweedse bank
  • Eerste 6 maanden 2% rente
  • 0,2% rente na 6 maanden

Let op het depositogarantiestelsel

Wanneer je een spaarrekening bij een bank in het buitenland gaat openen, dan dien je wel altijd goed te letten op het depositogarantiestelsel. Indien dit niet van toepassing is, dan loop je een risico. Bij een faillissement bent je dan gewoon jouw geld kwijt. Een hogere rente weegt in onze opinie niet op tegen dit risico.

Niet al het beschikbare geld lang vastzetten

Persoonlijk zou ik nooit mijn gehele vermogen vastzetten via een termijndeposito. Ik zou altijd een zekere buffer aanhouden, via een vrij opneembare spaarrekening. Doet er zich een situatie voor waarbij je opeens geld nodig hebt, dan kan je altijd zonder problemen het saldo van de spaarrekening opnemen. 

Hetzelfde geldt voor beleggen. Ook hier is het niet verstandig om het gehele vermogen dat je bezit, te gaan beleggen. Dit wordt door experts dan ook altijd afgeraden.

Naast dat het verstandig is om altijd, over in ieder geval een gedeelte van het spaargeld, eenvoudig te kunnen beschikken, is ook de lage rente van belang. Je kunt jezelf afvragen of het met de lage rente op dit moment verstandig is om geld lang vast te zetten. Mocht de rente gaan stijgen, dan kan je hier namelijk niet van profiteren. Bij een vrij opneembare spaarrekening zal je wel profiteren van een rentestijging.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *