Het gebruik van een multi currency rekening kan ervoor zorgen dat wisselkoersverliezen beperkt blijven. Je hoeft dan namelijk niet elke keer valuta om te wisselen. 

Want vergeet niet, dat indien je een betaling in Amerikaanse dollars ontvangt op een Euro rekening, deze door de bank wordt omgerekend. En dat uiteraard niet tegen de meest gunstige wisselkoers.

Via Wise kan je snel en eenvoudig een multi currency rekening openen, hetgeen je veel voordelen oplevert.

Multi currency rekening

Hoe werkt een bankrekening met meerdere valuta?

Met een bankrekening ontvang je bijvoorbeeld een IBAN nummer, maar ook een US routing nummer die je nodig hebt bij Amerikaanse betalingen en zelfs een BSB code voor een Australische bankrekening. Op die manier kan je als het ware als een local betalen en geld ontvangen  in verschillende landen.

Wat is het voordeel?

Stel dat je in Amerika op vakantie bent. Dan betaal je normaal gesproken voor elke betaling die je uitvoert een klein bedrag aan commissie. Daarnaast dienen de euro`s elke keer te worden omgerekend naar Amerikaanse dollars.

Per transactie zullen deze kosten niet al te hoog zijn. Maar indien je bijvoorbeeld 3 weken op vakantie bent in Amerika, dan zal je aan het einde van de vakantie schrikken hoeveel geld je dit in totaal heeft gekost.

    • Beheer 58 vreemde valuta in een bankrekening
    • Geen verborgen of extra kosten
    • Betalen en ontvangen als een local
    • Lage transactiekosten
    • Betalen en ontvangen tegen de officiële middenkoers

Let op de verborgen kosten bij een bank

Eigenlijk is dit bovenstaande niet correct. De kosten zijn namelijk niet transparant. Bij een betaling wordt er bijvoorbeeld nooit vermeld hoeveel je verloren bent ten opzichte van de officiële wisselkoers. 

Dit terwijl dit gewoon kosten zijn die je dient te betalen en aan de andere kant is dit winst voor de bank. Het is best vreemd dat banken niet worden gedwongen hier transparanter te zijn

Uiteindelijk weet je dus  niet hoeveel je aan de bank hebt betaald als zijnde wisselkoersopslag.

Betalen met de wise multicurrency rekening

Ga je nu in het buitenland betalen met een multi currency rekening van Wise (voorheen Transferwise), dan betaal je gewoon in de lokale valuta. Er vindt dus geen omrekening plaats indien je saldo in die vreemde valuta bezit.

Stel dat je wel eens een betaling ontvangt in Amerikaanse dollars en deze op een euro rekening laat storten. Vervolgens ga je via een webshop iets in Amerikaanse dollars kopen, waardoor je de euro`s weer terug dient te wisselen naar Amerikaanse dollars. 

Indien je een dergelijk bedrag dan gewoon op een multi currency rekening van Wise laat storten, dan zal je uiteindelijk veel meer dollars overhouden om mee te gaan shoppen. 

Indien je dit voor een relatief klein bedrag twee keer dient om te rekenen, dan zou dit zomaar eens 20% kunnen schelen. En dat is toch erg fors te noemen.

Privé en zakelijk gebruik

Een wise multi currency rekening is zowel zakelijk als privé te gebruiken. Zeker voor bedrijven die veel internationaal zaken doen, kan dit ontzettend veel geld besparen. 

Indien je elke keer weer transactiekosten dient te betalen en de vreemde valuta op een euro bankrekening laat storten, dan verlies je ontzettend veel geld. In onze opinie is een dergelijke multi currency rekening dan ook een must voor elke ondernemer die zaken doet buiten Nederland.

En dan zaken in landen die niet tot de SEPA zone behoren.

Wise prive en zakelijk

Zeker gezien het feit dat je voor een dergelijke zakelijke rekening geen maandelijkse kosten hoeft te betalen.

Alternatieven voor Wise

Franx is een dochteronderneming van de ABN AMRO die ook een multi currency rekening aanbiedt. Voor deze bankrekening betaal je geen maandelijkse kosten te betalen. 

Wel wordt er een wisselkoersopslag toegepast bij een betaling en is er ook sprake van behoorlijk hoge transactiekosten. Uiteindelijk schiet je hier dan ook niet zo heel veel mee op.

Aparte vreemde valuta rekeningen

Het is bij de meeste banken ook mogelijk om een vreemde valutarekening te openen. Echter, dan heb je slechts een  bankrekening in een specifieke valuta, zoals bijvoorbeeld USD.

Een dergelijke vreemde valutarekening zorgt er alleen voor dat je niet telkens tegen wisselkoersverliezen aanloopt, omdat de valuta niet worden omgerekend. Echter, de transactiekosten zijn wel hoog. Deze zijn doorgaans gelijk aan de transactiekosten die je dient te betalen wanneer je een  niet SEPA overboeking uitvoert vanaf een euro bankrekening.

Daarnaast betaal je bijvoorbeeld bij de ABN AMRO 6€ per maand voor het aanhouden van een vreemde valutarekening. In  vergelijking met een multi currency rekening van Wise betaal je dus meer en je ontvangt minder. 

Voor de multi currency rekening van Wise hoef je namelijk geen maandelijkse kosten te betalen. Het enige wat je dient te betalen is een eenmalige bijdrage voor een bankpas. 

Indien  je geen bankpas nodig hebt, dan hoef je helemaal niks te betalen. Geen eenmalige bijdrage en ook geen maandelijkse kosten.

Daarnaast, indien je zaken doet in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk,. Amerika en Canada, dan dien je eigenlijk 3 verschillende vreemde valutarekeningen aan te houden. Bij Wise volstaat één bankrekening in een dergelijke situatie. 

Daarmee heb je direct toegang tot 56 verschillende valuta.

56 verschillende valuta

Geld omrekenen en overboeken

Wil je binnen jouw multi currency rekening geld overboeken naar een andere valuta, dan kan je dit gewoon doen tegen de officiële wisselkoers. 

Hierdoor ben je voorgoed verlost van de wisselkoersopslag.

Open vandaag nog een gratis rekening

IBAN code

Belangrijk voor Nederlanders is het IBAN nummer. Het goede nieuws is dat je een IBAN nummer ontvangt. Hierdoor kun je betalingen ontvangen. Je kan dus gewoon jouw salaris laten storten op de Wise multi currency rekening.

Let op koersschommelingen

Beschik je over een groot saldo in een bepaalde valuta op een rekening, dan dien je niet te vergeten dat door een koersdaling dit geld minder waard kan worden. Of meer waard natuurlijk. 

Maar let je hier niet goed op, dan kan je na verloop van tijd voor een nare verrassing komen te staan.

Multi currency rekening wisselkoers

Contant geld opnemen

Een nadeel van een multi currency rekening bij Wise is wel dat het opnemen van contant geld slechts gratis is voor een beperkt bedrag per maand. Daarboven worden er kosten in rekening gebracht.

Pin je meer dan 2 keer per maand, of in totaal een bedrag gelijk aan 200 Engelse ponden, dan worden er kosten in rekening gebracht. 

Indien je regelmatig pint, dan zou dit behoorlijk kunnen oplopen. In dat geval is het verstandiger om eerst het geld over te boeken naar een andere bankrekening en vervolgens het geld contant op te nemen. Dit zal je de nodige kosten besparen.