Helaas is geld overboeken naar een buitenlandse rekening nog steeds een dure aangelegenheid. Zeker indien je geld overmaakt naar rekening buiten de sepa zone, via de Nederlandse banken zoals de ABN AMRO of ING. 

Wat is SEPA en wat houdt dit in?

De term SEPA staat voor Single Euro Payment Area. Een SEPA land is een land dat hiervan onderdeel uitmaakt. Het betalingsverkeer is binnen deze groep van landen dermate goed geautomatiseerd, dat betalingen erg snel worden verwerkt. Daarnaast zijn er ook geen kosten meer verbonden aan het overmaken en ontvangen van geld.

De term Euro is eigenlijk niet zo goed gekozen. Want ook landen zoals het het verenigde koninkrijk en Roemenië behoren tot de SEPA zone. Dit terwijl deze landen niet de euro gebruiken. Via deze link kan je een overzicht bekijken van alle landen die behoren tot de SEPA zone.

Betalingen ontvangen en overmaken buiten de SEPA zone

Wil je geld overboeken naar een buitenlandse rekening die niet tot de SEPA zone behoort? Dan wordt het een heel ander verhaal. Dan krijg je te maken met hoge transactiekosten. 

Daarnaast wordt er ook nog eens gewerkt met een wisselkoersopslag. Dit zijn gewoon extra kosten die in mijn opinie niet al te transparant zijn. Want er wordt nergens exact melding gemaakt van hetgeen je hebt betaald als wisselkoersopslag.

Dit maakt vooral het overmaken van kleinere bedragen van bijvoorbeeld een 50 Amerikaanse Dollar absurd duur. De kosten lopen dan op tot meer dan 20% van het over te maken bedrag.

Je dient ook te betalen bij een ontvangst vanuit het buitenland

Daarnaast betaal je deze kosten ook als je geld ontvangt. Je denkt dus 50 dollar te ontvangen, wat ongeveer gelijk zou moeten staan aan 45€. Maar dan kom je bedrogen uit. Je zal dan maar een bedrag van net iets meer dan 35€ overhouden.

Maar gelukkig bestaat er inmiddels een andere oplossing om deze torenhoge kosten te voorkomen.

De opkomst van Transferwise

Het bedrijf Transferwise is nog een relatief nieuw bedrijf. Zij maken het geld overmaken naar het buitenland vele malen goedkoper. 

Doordat zij simpelweg verschillende bankrekeningen in verschillende landen aanhouden, sturen zij geen geld over de landsgrenzen.

Indien je bijvoorbeeld een bedrag in Amerikaans dollars wilt overmaken, dan betaal je Transferwise in Nederland in Euro`s. Vervolgens rekenen zij het bedrag om in Amerikaanse dollars, tegen de echte wisselkoers zonder opslag, en maken vervolgens van hun bankrekening in Amerika het bedrag over naar de rekening van de ontvanger.

Naast dat je geen wisselkoersverlies hebt omdat er geen sprake is van een wisselkoersopslag, zijn de transactiekosten ook nog eens veel lager. 

Voor een bedrag van 50€ betaal je bijvoorbeeld maar 1,26€. Wil je dat het geld sneller wordt overgemaakt, dan betaal je 1,46€. Bij de ABN AMRO betaal je voor dezelfde overboeking alleen al 9€ aan transactiekosten. Per land kunnen deze transactiekosten echter verschillen.

Geld overboeken naar een buitenlandse rekening binnen SEPA kan je dus gewoon doen via je eigen bank. Wanneer je geld overboekt naar een land buiten Europa, dan is Transferwise een zeer goede optie.

Profiteer van de voordelige tarieven van Transferwise

Hoe kan je geld overboeken via Transferwise?

Je kan Transferwise gewoon gebruiken vanaf hun eigen website. Maar je kan ook een gratis bankrekening openen bij Revolut of bij de N26 bank. 

De apps van deze banken hebben de diensten van Transferwise standaard ingebouwd. Hierdoor profiteer je automatisch van de voordelige tarieven van het internationale betalingsverkeer.

bunq maakt ook gebruik van Transferwise. Bij het openen van een rekening bij bunq worden er echter wel kosten in rekening gebracht. Deze kosten heb je echter weer snel terugverdient als je geld overmaakt naar niet Europese landen. 

Daarnaast is bunq de meest geavanceerde bank met tal van extra opties en mogelijkheden. Zeker voor de mensen die van gadgets en technologie houden is bunq een echte aanrader.

Banken verdienen dubbel aan internationale overboekingen

Bij een overboeking naar een buitenlandse rekening, buiten de SEPA zone, brengt zowel de bank van de ontvanger als de bank van de betaler kosten in rekening. Op die manier zijn er dus twee banken die verdienen aan buitenlandse overboeking.

Als we teruggaan naar het voorbeeld van de overboeking van $50, dan wordt er in totaal bijna de helft van dit bedrag als kosten gerekend. Dat is in mijn ogen vrij absurd. Zeker indien je in ogenschouw neemt dat alles automatisch wordt verwerkt. 

Er zit echt niet iemand bij bank die dit handmatig uitvoert. De kosten van je eigen bank worden bij jouzelf in rekening gebracht. Dit is de zogenoemde shared cost optie. Deze dien je standaard aan te vinken bij een internationale overboeking.