Transferwise is opgericht in 2011 en heeft het internationaal versturen van geld vele malen goedkoper gemaakt. In principe is de methode die zij gebruiken vrij simpel. In plaats van geld daadwerkelijk over de grens te versturen, beschikken zij over bankrekeningen in meer dan 40 landen.

Stop direct met het betalen van torenhoge kosten

Hoe gaat een overboeking via Transferwise in zijn werk?

Wil je bijvoorbeeld een bedrag in US Dollar betalen, dan gaat het in de praktijk als volgt:

Via de website van Transferwise doe je een betaling in EURO`s. Dit geld komt gewoon op de EURO rekening van het bedrijf terecht. Vervolgens maken zij van hun US Dollar rekening in Amerika het bedrag in Dollars over naar degene naar wie jij het geld wilt versturen. Visueel ziet dit er als volgt uit:

Transferwise overboeking

Simpel maar toch uitermate innovatief

Persoonlijk vind ik dit uitermate slim bedacht. Vaak zijn de beste innovatieve ideeën deze die eigenlijk best wel voor de hand liggen. En daar valt dit idee in mijn opinie dan ook onder.

Banken zoals de N26 bank en Revolut maken gebruik van de diensten van Transferwise. Deze dienst is automatisch ingebouwd in de app van zowel de N26 als de Revolut. Wanneer je geld overmaakt merk je hier verder niks van, het wordt in de achtergrond op die manier afgehandeld.

De voordelen voor het internationaal betalen

Wat levert het je nu op, als je in plaats van een overboeking uitvoert via jouw bankrekening bij bijvoorbeeld de ING of ABN AMRO, eenzelfde overboeking doet via Transferwise, of eventueel via de app van de N26 bank of de Revolut bank.

✅ Tot 8 keer goedkoper internationaal betalen.

Transparante kosten. Geen geheimzinnig gedoe over opslagen op wisselkoersen en transactiekosten. Je weet van tevoren precies wat een overboeking je gaat kosten.

Snelle afhandeling van een betaling. Doorgaans heeft degene naar wie jij het geld wilt overboeken binnen 24 uur het geld op zijn rekening staan. Dit wordt bereikt doordat er geen geld daadwerkelijk over de grenzen wordt verstuurd.

✅ Gewoon alles online regelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet naar een GWK kantoor om geld over te maken.

✅ Het geld wordt rechtstreeks verzonden naar de bankrekening van de ontvanger. De ontvanger hoeft hiervoor niks te doen.

Welke wisselkoers wordt er gehanteerd?

Naast dat er slechts een klein bedrag aan transactiekosten wordt berekend, is ook de wisselkoers die wordt gebruikt bij het omrekenen van de verschillende valuta uitermate voordelig.

Er wordt gebruik gemaakt van de officiële middenkoers die je eenvoudig op het internet kan terugvinden. Je kan hiervoor de website wisselkoers.nl gebruiken. Er wordt verder geen opslag toegepast, wat standaard door banken wel wordt gedaan. Ook bijvoorbeeld creditcardmaatschappijen passen een opslag toe op de officiële wisselkoers.

Hierdoor is het bedrag wat in EURO`s wordt berekend altijd hoger dan dat je had verwacht. Dit geldt voor zowel een creditcard, prepaid creditcard als bij een bankoverschrijving.

Een voorbeeld van de mogelijke besparing

Ik heb net even een check gedaan via de website van Transferwise.

Stel, ik stuur vandaag (14 november 2019) 100€ naar iemand in Amerika. Dan ontvang die persoon $108. In vergelijking met een betaling via een normale bank bespaar je maar liefst 17€. Dat is dus maar liefst 17%.

Wel is het zo dat het verschil procentueel kleiner wordt, naarmate je grotere bedragen overmaakt. Dit omdat een bank met een standaardtarief werkt voor een overboeking.

Bedrag van de betalingOntvangen in USD via een bankOntvangen in USD via Transferwise% verschil in ontvangen USD
50€$41.15$53.4129,8%
100€$89.50$107.9820,7%
1,000€$1.058,57$1,090.283,0%
10,000€$10.474,17$10,951.434,6%

Ook het verschil met een Paypal is aanzienlijk. Paypal behaalt zijn winst op basis van de wisselkoers. Bij het overboeken van 100 euro via Paypal zal de ontvanger op dit moment niet meer dan $104 ontvangen.

Hoe verdient Transferwise zijn geld?

Op de wisselkoers verdienen zij niks. Bovendien verdienen zij ook niet op geld wat in hun bezit is, door dit bijvoorbeeld te kunnen uitlenen. 

Dit is een groot gedeelte van het verdienmodel van een traditionele bank. Via ontelbare betaal- en spaarrekening beschikken zij over veel geld waar ze bijna geen rente voor hoeven te betalen. Door dit vervolgens uit te lenen en hiervoor vervolgens wel een behoorlijke rente in rekening te brengen verdienen zij geld.

Echter, bij Transferwise open je geen bankrekening. Je kan er dus geen geld stallen of bijvoorbeeld rood staan. Het bedrag wat zij van jou op hun rekening ontvangen wordt direct overgemaakt naar de ontvanger.

Daarom brengen zij een klein bedrag in rekening als transactiekosten zijnde. Je hebt hierbij de keuze of  je gebruik wilt maken van de fast transfer optie, of dat er geen haast bij is.In het dat geval kan je kiezen voor de low cost transfer optie, waarbij de transactiekosten nog lager uitvallen.

De transactiekosten die in rekening worden gebracht verschillen per valuta. Voor minder gangbare valuta worden er iets hogere transactiekosten in rekening gebracht. De transactiekosten variëren zo tussen de 0,35% en 0,52%.

Betaal niet langer teveel voor een buitenlandse betaling

Hieronder zie je de 3 mogelijkheden om direct veel geld te besparen bij een overboeking buiten de Eurozone. Ga direct naar een van de websites om te profiteren van deze voordelen. Registratie is in alle gevallen geheel gratis. Dus wat heb je te verliezen? In mijn opinie ben je een dief van jouw eigen portemonnee indien je geen gebruik maakt van deze nieuwe en goedkope betaalmogelijkheden.

Profiteren van Transferwise

Je kunt direct veel geld besparen bij een overboeking van vreemde valuta. Je kan dit eenvoudig doen door naar de website van Transferwise te gaan en direct een overboeking uit te voer.

Goedkoop geld overboeken

Gratis N26 bankrekening

De app van de N26 bank maakt gebruik van de diensten van Transferwise. Download de app en registreer gratis bij de N26 bank en profiteer direct van de voordelen van geld overboeken buiten de Eurozone.

Direct een gratis bankrekening openen bij de N26 bank.

Gratis Revolut rekening openen

Ook de Revolut bank maakt gebruik van de diensten van Transferwise. Via de gratis gebruiksvriendelijke app kan je eenvoudig en goedkoop geld overmaken naar het buitenland.

Profiteer direct en open een gratis rekening bij de Revolut bank.

One Thought on “Transferwise | Besparen op internationale overboekingen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *