Er komen steeds meer aanbieders van diensten op het gebied van vreemde valuta. Instarem is hiervan een voorbeeld. Deze bedrijven maken het allemaal mogelijk om op een goedkope manier vreemde valuta over te maken naar het buitenland. 

De nieuwe naam op het gebied van money transfers - Instarem

Instarem is een relatief jong bedrijf.

Het bedrijf is sinds 2014 actief op het gebied van international money transfers. Het is slechts sinds 2018 dat zij ook actief zijn in de EU.

Dit Fintech bedrijf vindt zijn origine in Singapore. Inmiddels kan je via hun website al geld overmaken naar 3,2 miljard mensen op de wereld. Dit is ongeveer 45% van de wereldbevolking.

Instarem startup

Geld versturen is mogelijk naar 55 verschillende landen en er zijn 8,000 banken opgenomen in het netwerk.

Besparen voor zowel bedrijven en consumenten

Zowel consumenten en bedrijven kunnen eenvoudig profiteren van de voordelige tarieven van internationale money transfers. Om te profiteren kan je eenvoudig een account aanmaken. Het uitvoeren van een international money transfer is ook erg eenvoudig. 

De manier waarop Instarem werkt, toont veel vergelijking met Transferwise.

Ook Instarem maakt namelijk gebruik van bankrekeningen in zoveel mogelijk verschillende landen, om op die manier een low cost transfer mogelijk te maken.

Je hebt hierbij de mogelijkheid om gebruik te maken van de debit card overboeking of een bank transfer.

Geld besparen via Instarem

De betaling uitvoeren via een bank transfer is het voordeligst. Dit bespaart je nog een paar euro op de uiteindelijke overboeking.

Welke wisselkoers wordt er gehanteerd?

De wisselkoersen die er gebruikt worden zijn de Reuters exchange rates. Deze zijn online terug te vinden, waardoor je eenvoudig kan controleren of het ook echt deze wisselkoersen zijn die worden gebruikt bij het uitvoeren van de transactie.

De Reuters wisselkoersen zijn nagenoeg gelijk aan de wisselkoersen die je terugvindt bij bijvoorbeeld de ABN AMRO currency converter.  

Ook money transfers kan je tegenwoordig vergelijken

Naast de verschillende aanbieders op het gebied van money transfers, zoals Transferwise daartoe behoort, kan je tegenwoordig via Monito ook eenvoudig alle aanbieders met elkaar vergelijken. 

Op die manier weet je zeker dat je de goedkoopste methode hebt gevonden om een bedrag in vreemde valuta naar het buitenland over te boeken.

Vindt direct de beste wisselkoers!

Waarom is het overboeken van vreemde valuta zo goedkoop geworden?

Om deze vraag te beantwoorden, dient er eerst onderscheid gemaakt te worden tussen fintech bedrijven die deze dienst aanbieden en banken. Want vreemde valuta transacties bij banken kan je nog steeds niet goedkoop noemen. Integendeel, eigenlijk is dit schrijnend duur. 

Waarom Fintech bedrijven dit wel goedkoop kunnen is eigenlijk vrij simpel. De laatste jaren hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden binnen de bancaire wereld. De meest bekende is misschien wel SEPA. 

Hoge kosten verbonden aan vreemde valuta transacties zijn verleden tijd

Door de stroomlijning van het internationale betalingsverkeer, is het afhandelen van internationale betalingen vele malen eenvoudiger geworden. In het verleden kon het nog wel eens een uitdaging zijn om een bedrag in vreemde valuta over te boeken naar een bankrekening in een ander land. 

Zeker indien je dit diende te doen via een intermediaire bank. Het ging in die tijd ook best wel vaak fout. Zo hadden grote banken enorme support afdelingen die verantwoordelijk waren voor het uitzoeken van betalingen die niet gelukt waren of op een verkeerde rekening terecht waren gekomen. 

Hierdoor waren er voor een bank ook best wel hoge kosten verbonden aan het internationale betalingsverkeer.

Dit is echter achterhaald. Bijna alles gebeurd nu volledig automatisch en er komt bijna geen mens meer aan te pas. Fintech bedrijven zijn hierop ingesprongen om deze diensten vele malen goedkoper aan te bieden. 

Banken zijn op dit gebied nog achtergebleven. Echter, het kan mijn inzien niet lang meer duren voordat ook banken de tarieven voor transacties in vreemde valuta drastisch gaan verlagen. Zo niet, dan zullen ze weinig marktaandeel meer overhouden op dit gebied.

Nium en Instarem

Er is soms nog wat verwarring omtrent de namen Nium en Instarem. Dit is echter niet meer dan een naamsverandering. Nium is de holdingmaatschappij, waarvan Instarem onderdeel uitmaakt. 

Nium valt onder te verdelen tussen UAB Nium EU, wat in het bezit is van een Litouwse bankvergunning en Nium Pte Ltd, waarvan het hoofdkantoor zich in Singapore bevindt. 

Gerenommeerde investeerders hebben inmiddels geïnvesteerd in dit bedrijf. Ook VISA bevindt zich onder deze adverteerders, naast andere grote namen op het gebied van venture capital zoals BRI Ventures.

Wie zijn de oprichters van Instarem?

De money transfer service is opgezet door Prajit Nanu en Michael Bermingham. Beide heren zijn in het bezit van een brede ervaring op het gebied van corporate management. 

Het was echter een privéfeest, wat Prajit in Thailand organiseerder, wat hem op het idee bracht om een bedrijf te starten om internationale overboekingen eenvoudiger en goedkoper te maken.

Is het veilig om op deze manier geld over te maken?

Op dit gebied hoef je jezelf geen zorgen te maken. Het gaat om een gerenommeerd bedrijf, hetgeen wel blijkt uit de partijen die geïnvesteerd hebben in deze onderneming. Wel dien je er zelf voor te zorgen dat je de gegeven van degene naar wie je geld wilt overboeken goed invult controleer dit altijd goed.

Wat is mijn opinie over Instarem?

In mijn opinie vertoont het bedrijf veel gelijkenissen met Transferwise. Persoonlijk ben ik altijd een voorstander van concurrentie. Dit zorgt ervoor dat bedrijven concurrerende prijzen dienen te hanteren. 

De komst van dit Fintech bedrijf zorgt er dan ook voor dat andere aanbieders zoals Transferwise hun transactiekosten laag dienen te houden.

Dit wordt nog eens verstrekt door de komst van Monito, waardoor vergelijken van bedrijven zoals Instarem, Transferwise en Skrill nog eenvoudig wordt.

De komst van vele verschillende Fintech bedrijven die min of meer allemaal dezelfde dienst aanbieden, toont wel aan dat er ontzettend veel geld wordt verdiend op het gebied van vreemde valuta en wisselkoersen. 

Ik zie het dan ook in de nabije toekomst gebeuren dat ook banken  dienen af te stappen van de wisselkoersopslag. Dit is inmiddels achterhaald.