Via Currencyfair kan je goedkoop geld overmaken naar het buitenland. Niet alleen zijn de transactiekosten erg laag, ook de wisselkoers is uitermate gunstig.
Er zijn inmiddels verschillende aanbieders op het gebied van goedkoop geld overmaken naar het buitenland. Zo zijn bedrijven zoals Transferwise, Azimo en Remitly allemaal actief op dit gebied. Hetgeen Currencyfair uniek maakt, is de marktplaats op het gebied van vreemde valuta die zij hebben opgezet.
Hoe gaat geld overmaken via Currencyfair in zijn werk?
Om geld over te maken dien je eerst een account aan te maken. Bij een volgende overboeking hoef je dan alleen nog maar in te loggen, waardoor het overboeken van geld naar het buitenland nog sneller gaat.
Vanuit jouw account kan je vervolgens geld in allerlei verschillende valuta versturen. Je hoeft dus geen account per valuta aan te maken.
Een overboeking ziet er grotendeels gelijk uit aan een overboeking via de bank.
Beoordeling Trustpilot:
Regulerend land:
Geld verzenden naar:
Actief sinds:
Totaal uitgevoerde transactievolume:
4,7
Ierland
> 150 landen
2009
> 10 miljard euro
Je hebt uiteraard het bankrekeningnummer, de naam en de bic code van de ontvanger nodig. Deze informatie dien je ook in te voeren, indien je een overboeking naar het buitenland uitvoert via een bank.
Geld binnen 24 uur bij de ontvanger
Geld overmaken naar het buitenland via Currencyfair gaat razendsnel. Niet alleen kost het je slechts een paar minuten om de overboeking in te voeren. Ook de ontvanger van het geld kan razendsnel over het geld beschikken. Doorgaans staat het bedrag binnen 24 uur op de bankrekening (bank account) van de ontvanger.
Peer to Peer marketplace
Het peer to peer netwerk op het gebied van vreemde valuta is uniek. Het principe van het netwerk is dat je zelf een wisselkoers op kan gegeven die je zou willen betalen. Stel dat je geld wilt overmaken naar Amerika, maar alleen op het moment dat de wisselkoers van de Amerikaanse dollar een koers van 1,20 aantikt, dan kan je dit instellen. Door het peer to peer principe kunnen andere gebruikers van Currencyfair de vreemde valuta tegen de door jouw gewenste wisselkoers aan jou verkopen.
Er is dus eigenlijk sprake van een peer to peer currency exchange. Door gebruik te maken van deze mogelijkheid, kan je het overmaken van geld naar het buitenland nog goedkoper maken.
10 jaar lang geld besparen
Inmiddels bestaat Currencyfairs 10 jaar. In deze periode van 10 jaar hebben zij transacties uitgevoerd ter waarde van meer dan 10 miljard euro. Nog belangrijker, zij hebben hun klanten hiermee 260 miljoen euro bespaart.
Deze besparing is gerealiseerd door zowel de gunstige wisselkoers, maar zeer zeker ook door de lage transactiekosten.
Direct goedkoop geld overmaken
Wat vinden gebruikers van Currencyfair?
Trustpilot is altijd een goede bron om te beoordelen of de dienstverlening op orde is. Wel is het dan van belang dat er voldoende beoordelingen zijn opgenomen in de database van Trustpilot. Indien dit niet het geval is, dan wordt de betrouwbaarheid minder.
Met bijna 5,000 reviews is dit bij Currencyfair echter geen probleem.
De gemiddelde score is met een 4,7 ontzettend hoog. Zeker als je kijkt hoe bekende Nederlandse banken scoren bij Trustpilot. Zo scoren de ABN AMRO en ING slechts een 1.3. De Rabobank scoort met een 1.6 echter niet veel hoger.
Een score van 4.7 is dus uitermate hoog. Enkele beoordelingen die zijn terug te vinden zijn als volgt:
"Excellent transfer service"
"Very easy to use"
"The only way to transfer funds"
"Sending money made very easy"
"The best currency transfer there is"
"International money transfers with the best exchange rate"
"Transferring money made easy an cheap"
"Excellent customer service"
Gezien het feit dat de meeste beoordelingen in het Engels zijn, geeft aan dat Currencyfair in Nederland nog relatief niet zoveel gebruikt worden. In onze ogen is het tijd dat hier verandering in gaat komen.
Zoals zij zelf aangeven; “8x cheaper than a bank”, laat je door het gebruik van een bank in plaats van Currencyfair gewoonweg ontzettend veel geld liggen. Mede gezien het feit dat het zo eenvoudig is om gebruik te maken van Currencyfair is dit gewoonweg zonde.
Wist je dat banken dubbele kosten berekenen?
Wat niet altijd voor iedereen duidelijk is, is dat er sprake is van dubbele kosten bij het uitvoeren van een internationale betaling. Niet alleen dient degene die het geld verstuurd te betalen. Ook bij de ontvanger worden er kosten in rekening gebracht. Indien je bijvoorbeeld Amerikaanse dollars ontvangt, dan betaal je ook als ontvanger transactiekosten.
Doordat bij het gebruik van Currencyfair de ontvanger van het geld zijn geld ontvangt van een lokale bankrekening, zullen er ook geen kosten in rekening worden gebracht bij de ontvanger. De uiteindelijke besparing is dus eigenlijk nog veel groter dan dat je in eerste instantie zal denken.
Is currencyfair wel betrouwbaar?
Je wilt natuurlijk dat jouw geld in betrouwbare handen is. Daarom dienen money transfer companies betrouwbaar te zijn. Je wilt niet dat jouw geld als het ware verdwijnt.
Dat Currencyfair betrouwbaar is blijkt in eerste instantie uit de beoordeling via Trustpilot. Indien je als bedrijf zijnde een slechte service levert, of je bent niet betrouwbaar, dan zal je nooit een 4,7 kunnen scoren. Zeker niet gebaseerd op bijna 5,000 beoordelingen.
Naast de goede score op Trustpilot, geven ook de inversteringen, die zijn gedaan door gereputeerde investeringsfonden, aan dat het zeer zeker om een betrouwbare partij gaat. Dergelijke investeerders zullen nooit hun geld toevertrouwen aan een onbetrouwbaar bedrijf. Niet alleen zullen zij dan hoogstwaarschijnlijk hun investering kwijt zijn, ook hun reputatie zal hierdoor afbrokkelen.
Het bedrijf wordt daarnaast gereguleerd door de Ierse centrale bank. Op hun website zal je de volgende zin tegenkomen “regulated by the central bank of Ireland”.
Hoe kan het dat de transactiekosten zo laag zijn?
Het gehanteerde model is simpel maar aan de andere kant ook briljant. Doordat er gebruik wordt gemaakt van bankrekeningen in verschillende landen, kunnen ontvangers van een overboeking worden uitbetaald van een lokale bankrekening.
Hiervoor hebben zij het netwerk zo ingericht, dat betalingen automatisch worden uitgevoerd, zonder dat er daadwerkelijk geld over de landsgrenzen wordt gestuurd. De betaling van een overboeking stort je namelijk op de lokale bankrekening van Currencyfair.
Vervolgens verzorgen zij de uitbetaling van het bedrag vanaf hun eigen lokale bankrekening, in het land van de ontvanger van het geld. Doordat dit geheel geautomatiseerd is en er bovendien geen geld over de landsgrenzen hoeft te worden verzonden, kunnen zij dit doen tegen zeer lage kosten.
En uiteindelijk zijn het de klanten die hiervan profiteren. De totale besparing die zij inmiddels gerealiseerd hebben voor hun klanten, bedraagt maar liefst 260 miljoen euro. En dit wordt uiteraard elke maand meer.
Waarom blijven banken hoge transactiekosten berekenen?
Waarom bestaande banken hun betalingen nog niet op deze manier uitvoeren is ons een raadsel. Vanuit dat oogpunt is het maar goed dat fintech bedrijven hierop inspringen. Op die manier kan je als klant zijnde eenvoudig de torenhoge transactiekosten omzeilen. Zo bedragen de transactiekosten bij de Rabobank maar liefst 7€.
En dan nog maar niet te spreken over de onvoordelige wisselkoers, die je als klant van een bank in rekening krijgt gebracht.
Doordat deze methode zo eenvoudig is, zijn er inmiddels al aardig wat concurrenten op het gebied van internationale money transfers toegetreden. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven zoals Transferwise, Azimo en Remitly.
Al deze fintech bedrijven zorgen ervoor dat bestaande banken meer en meer onder druk worden gezet en ervoor zorgen dat zij op een gegeven moment in de toekomst de transactiekosten dienen te verlagen. En daarnaast ook te stoppen met de toeslag op de wisselkoers. Dat is in onze ogen echt niet meer van deze tijd.
Direct goedkoop geld overmaken
De oprichting en opkomst van Currencyfair
Er zijn een aantal grote investeerders die geld hebben geïnvesteerd om het succes van Currencyfair mogelijk te maken. Dit zijn bijvoorbeeld Frontline ventures, Enterprise Ireland, en Octopus investment.
Met de gedane investeringen is er inmiddels een kantorennetwerk opgezet met kantoren in Ierland, Australië, Engeland, Hong Kong en Singapore. Ook wordt het mogelijk gemaakt om geld te verzenden naar 160 verschillende landen.
In de pers zijn regelmatig positieve berichten terug te vinden over Currencyfair, zoals bijvoorbeeld bij BBC news. Maar ook het artikel Ireland Stirs Homegrown Flavor Into Tech Scene, in de New York times is lovend over het bedrijf.
Wie zijn de oprichters van deze money transfer service
Het bedrijf is in 2009 opgericht en kent 4 oprichters.
Brett Meyers is een Australische expat, die woonachtig is in Ierland en een achtergrond heeft in finance en programmeren. Op dit moment is hij nog steeds een non-executive director bij Currencyfair. Voorheen heeft hij de positie van CEO ingevuld.
Jonathan Potter is afkomstig uit de bankwereld. Voordat hij medeoprichter werd, was hij werkzaam bij de Deutsche Bank, The Bank of New York en JP Morgan.
Jean Barrett is ook afkomstig uit de bankwereld en was eerder werkzaam bij de Zurich Insurance Company. Naast zijn positie als non-executive director bij Currencyfair, is hij actief als COO bij Spriggy. Spriggy heeft een app ontwikkeld die kinderen samen met hun ouders leert omgaan met hun geld.
David Christian is een software engineer, die voorheen heeft gewerkt bij onder meer Microsoft. Inmiddels is hij een principal software engineer bij Oracle.
De diversiteit qua achtergrond van de oprichters hebben ervoor gezorgd dat alle noodzakelijke disciplines van de money transfer service goed zijn afgedekt.