Vreemde valuta zijn voor ons Nederlanders alle valuta anders dan de EURO. De meest gangbare en bekende vreemde valuta is wel de Dollar. Veel landen buiten Amerika zelf hanteren de Dollar zelfs als de munteenheid om de prijs uit te drukken van diensten. Er zijn zelfs landen waar je lokaal met Dollars kunt betalen. Dit is met de EURO nog steeds minder het geval.

Vreemde valuta

Hoe kan je aan andere valuta komen?

Ga je naar een land waar de EURO niet als betaalmiddel wordt geaccepteerd, dan zal je vreemde valuta dienen aan te schaffen. Je kan dit op verschillende manieren doen. Je kan geld wisselen bij de bank, bij het GWK en als je last minute nog vreemde valuta nodig hebt dan kun je dit ook doen op Schiphol.

Ter plekke lokale valuta aanschaffen

Naast dat je voor vertrek al de benodigde valuta kan aanschaffen, kan je dit ook ter plekke doen. Dan heb je de mogelijkheid om geld te pinnen of te wisselen bij een wisselkantoor. Hotels bieden ook vaak de mogelijkheid om geld te wisselen, maar doorgaans krijg je bij een hotel een erg onvoordelige wisselkoers. Persoonlijk doe ik dit dan ook nooit. Alleen als het echt niet anders kan.

Kijk uit voor malafide wisselkantoren

Daarnaast dien je in het buitenland ook voorzichtigheid in acht te nemen bij het aanschaffen van vreemde valuta. Zorg ervoor dat je dit altijd bij een officieel wisselkantoor doet. Alleen op die manier het je zekerheid dat je geen vals geld ontvangt. Of dat je minder ontvangt dan je zou moeten ontvangen. Op straat wisselen of iemand die je aanspreekt om mee te gaan om ergens geld te gaan wisselen dien je nooit te doen. Dat is vragen om problemen. Kijk hiervoor maar eens naar het tv programma oplichters in het buitenland. Dit programma vind ik zowiezo een aanraders als je naar een land gaat waar je nog nooit bent geweest. 

De onderstaande video geeft je een goede indruk waarop je dient te letten.

Bron: SBS6

Pinnen of geld wisselen?

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het pinnen. Bij het pinnen ontvang je doorgaans de beste wisselkoers.Het is wel zo dat dit per bank verschilt. Ook wordt er voor een pintransacties buiten de SEPA zone een vast bedrag aan transactiekosten in rekening gebracht.

Kom je regelmatig in het buitenland, dan is een bankrekening bij een nieuwe online bank aan te bevelen. Bij de N26 bank betaal je bijvoorbeeld bij een geldopname geen toeslag op de wisselkoers. Hetzelfde geldt voor de Revolut bank. Dit scheelt je dus in de kosten voor elke keer dat je gaat pinnen. Voor het openen van een rekening bij de genoemde banken hoef je bovendien niks te betalen. Het is geheel gratis.

Wissel vreemde valuta alleen bij officiële kantoren

Wissel vreemde valuta alleen bij officiële kantoren

Betalen in EURO of in vreemde valuta

Ga je pinnen of betaal je met een bankpas of creditcard dan krijg je soms de keuze om te betalen in EURO`s of in de lokale valuta. Persoonlijk kies in dat geval altijd voor het betalen in de vreemde valuta. Dit omdat dit doorgaans goedkoper is dan dat er direct in EURO`s wordt afgeschreven.

Op het gebied van het wisselen van vreemde valuta is GWK travelex de marktleider. Hier kan je terecht voor alle gangbare valuta. Voor valuta die niet zoveel wordt gebruikt dien je wel van tevoren te bestellen.

 • 8 keer goedkoper 
 • Transparante kosten
 • Versturen van geld naar 65 landen
 • Hoge waardering op  Trustpilot
 • Contant geld ophalen mogelijk
 • Waardering 4.6 van max. 5
 • Geen wisselkoersopslag
 • Met 4.7 gewaardeerd op Trustpilot
 • Geen transactieskoten voor nieuwe klanten
 • > 4 miljard USD verzonden
 • Gratis multicurrency rekening
 • Hantering van middenkoers

Wissel niet teveel geld in een andere valuta

Bij het wisselen is het ook van belang om niet meer te wisselen dan je nodig hebt. Ga je na terugkomst in Nederland het overtollige geld weer terug wisselen dan blijft er nog maar weinig over in EURO`s. 

Koop je op dit moment bijvoorbeeld 100 Amerikaanse Dollar bij de ABN AMRO dan dien je hiervoor op dit moment 101,98€ te betalen. Ga je echter de $100 weer terug wisselen naar de EURO, dan krijg je nog maar 84,23€ terug. Daarnaast betaal je ook 3,25€ aan transactiekosten..

En des te minder gangbaar de valuta des te groter dit verschil zal worden.

Ben je klant bij de ABN AMRO dan wordt er bij het terug wisselen geen transactiekosten in rekening gebracht. Wel dien je dit dan binnen 31 dagen te doen en dien je ook de bon van het wisselen te overleggen. Ben je geen klant, dan betaal je dus ook nog eens twee keer transactiekosten. Van de 101,98€ blijft er dan nog maar net iets meer dan 75€. 

Zoveel mogelijk betalen met een bankkaart of creditcard

Bovenstaand overzicht geeft wel aan dat het wisselen van EURO`s naar een vreemde valuta ontzettend duur is. Daarom probeer ik in het buitenland dan ook zoveel mogelijk te betalen met een pinpas of creditcard. Eventueel kan je ook een prepaid creditcard gebruiken. Dit scheelt je ontzettend veel geld.

Indien ik bijvoorbeeld op dit moment de kaart van N26 zou gebruiken, dan worden mijn transacties in USD dollar tegen 1 EURO = $1,0949 afgerekend. Voor 100 EURO krijg is dus maar liefst $109,49. Bij het wisselen dien je bijna 102 EURO te betalen om $100 te ontvangen.

Het hangt er natuurlijk wel vanaf in welk land je bent hoeveel je zonder contant geld kan betalen. In Amerika kun je praktisch alles met een creditcard betalen. Zeker ook indien je Uber gebruikt als taxi. In andere landen kan dit soms veel minder het geval zijn en dan dien je in het bezit te zijn van vreemde valuta. Cuba is bijvoorbeeld een land waar je bijna niet om de lokale valuta heen kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *