Vreemde valuta rekening

Een vreemde valuta rekening wordt doorgaans aangehouden als zijnde een zakelijke rekening. Er zijn maar weinig particulieren die een dergelijke rekening aanhouden.

Waarom een bankrekening in een andere valuta aanhouden?

Indien je als ondernemer regelmatig zaken doet, welke je dient af te rekenen in vreemde valuta, dan is het aanhouden van een vreemde valuta rekening aan te raden. Op die manier voorkom je dat elke keer de vreemde valuta wordt omgerekend naar de EURO, hetgeen je een verlies oplevert ten aanzien van de wisselkoers. 

Ook hoef je dan geen bankrekening aan te houden bij een buitenlandse bank om op die manier toch te kunnen beschikken over een bankrekening in de benodigde lokale valuta.

De meest gangbare vreemde valuta rekening is de rekening in US dollars. Naast een rekening in Amerikaanse dollar wordt er ook regelmatig een rekening in Engelse ponden aangehouden.

Wanneer wordt het openen van een rekening in buitenlandse valuta zinvol?

Indien je slechts een paar transacties per jaar uitvoert in een andere valuta dan de euro, dan is het openen van een bankrekening voor die valuta niet zinvol.

De kosten en rompslomp die dit met zich meebrengt zijn dan gewoonweg te groot. 

Waarom een vreemde valuta rekening openen

Heb je echter wekelijks transacties in vreemde valuta, dan wordt het wel zinvol om een rekening in die desbetreffende valuta te openen. Wel raden wij altijd aan om op basis van data die je bezit te bereken hoeveel het je gaat besparen om een rekening in die valuta te openen. Let daarbij ook goed op eventueel bijkomende kosten die in rekening worden gebracht. Kostenstructuren van banken zijn nu eenmaal niet altijd even transparant.

Kan je bij elke bank een vreemde valuta rekening openen?

Een vreemde valutarekening openen is mogelijk bij banken zoals de ABN AMRO. Hiervoor betaal je per maand een bedrag van 6€. Je kan voor veel verschillende valuta op die manier een aparte rekening openen. 

Zelfs het openen van een rekening in Chinese Yuan is op die manier mogelijk. Banken bieden meer een meer valuta aan waarin je een bankrekening kan openen.

Het aanhouden van een bankrekening in vreemde valuta houdt overigens niet in dat er bij betalingen en ontvangsten geen transactiekosten in rekening worden gebracht. Zo brengt de ING maar liefst 12€ in rekening voor elke ontvangst of betaling. Bij de Rabobank is dit bij een bijschrijving of afschrijving in Amerikaanse dollar 10€. Het voordeel van de Rabobank is wel dat je hier maar liefst rekeningen kan openen in 32 verschillende valuta.

Online bankrekening in buitenlandse valuta

Naast het aanhouden van een vreemde valuta rekening bij bekende banken, zijn er ook online meer en meer bedrijven actief waar je een bankrekening in een andere valuta kan aanhouden. Het grote voordeel hiervan is dat je dan vaak veel voordeliger uit bent. Wel is het dan vaak zo dat het aantal vreemde valuta`s waarin je een bankrekening kan openen iets beperkter is.

Voorbeelden van deze online bankrekeningen zijn Payoneer, Transferwise, Azimo en Worldfist.

Valutarisico

Het is van belang dat je er goed van op de hoogte bent dat je een valutarisico loopt over het saldo op een bankrekening in vreemde valuta. Indien je op een dergelijke bankrekening een hoog saldo hebt staan, dan kan dit een behoorlijk risico opleveren. 

Wel is het zo dat naast dat je een risico loopt in de vorm van een koersdaling, de vreemde valuta ook in waarde kan stijgen, waardoor je een koerswinst kan behalen. 

Dit is echter in onze ogen geen core business voor bedrijven, behalve voor banken, dat het speculeren op eventuele koerswinsten niet aan te raden is. Dit is iets voor de experts op dit gebied.

valuta risico buitenlandse valuta

Wanneer een koers van een valuta fluctueert ten opzicht van de euro, zal dit of een koerswinst of koersverlies opleveren. Je ontvangt dan meer of minder euro`s voor de buitenlandse valuta.

Een vreemde valuta rekening openen

Vaak kan je gewoon eenvoudig online een dergelijke rekening openen. Voor de minder gangbare valuta dien je dit bij de ABN AMRO overigens te doen via een adviseur. 

Bij de bedrijven die online opereren zoals Transferwise en Payoneer, doe je dit uiteraard volledig online.

Hoeveel kost een bankrekening in vreemde valuta?

De kosten voor een vreemde valuta rekening lopen nogal uiteen. Doorgaans zitten de kosten echter niet in het maandelijkse bedrag wat je dient te betalen. 

De kosten kunnen fors oplopen door de kosten die in rekening worden gebracht voor ontvangsten en uitgaven. Zoals hierboven al aangegeven, kan het zomaar zijn dat je een bedrag van 10€ of 12€ per transactie kwijt bent.

Zeker indien je veel transacties uitvoert en dan voor niet al te hoge bedragen, dan lopen deze kosten fors op. In procentueel opzicht zal je dan veel geld kwijt zijn voor deze betalingen en ontvangsten.

Onze eigen voorkeur gaat uit naar het openen van een vreemde valuta rekening bij online banken zoals Transferwise, Payoneer of Azimo. Dit bespaart aanzienlijk in de kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *