Voordelen van een prepaid creditcard

In tegenstelling tot gewone creditcards, kan je met een prepaid creditcard niet iets op krediet kopen. Je dient van tevoren een saldo te storten. Daarna kun je de kaart gebruiken. Nu zal je denken, wat heb je hieraan? Toch zitten er zeker een aantal voordelen aan het gebruik van een prepaid creditcard. WIj hebben de voordelen van een prepaid creditcard daarom op een rij gezet.

1. Geen nare verrassingen achteraf

Het nadeel van het gebruik van een creditcard is dat je achteraf pas de rekening krijgt. Geef je gedurende de maand telkens kleine bedragen uit via de creditcard, dan zal het eind van de maand de rekening toch flink kunnen oplopen. Een prepaid creditcard is een creditcard waarmee je nooit meer kan uitgeven dan het saldo wat je op de kaart hebt staan. 

Dit vinden wij persoonlijk een van de grootste voordelen van een prepaid creditcard. Het is echt heel eenvoudig wanneer je een normale creditcard hebt om meer geld uit te geven dan dat je jezelf eigenlijk kan veroorloven. Goed omgaan met jouw eigen geld is en blijft super belangrijk en daar helpt deze kaart bij.

2. Betalen van borgsommen

Indien je een auto huurt of incheckt bij een hotel dan dien je een borg te betalen. Gebruik je jouw bankkaart, dan wordt dit bedrag direct van jouw rekening afgeschreven. Indien je bijvoorbeeld een viabuy card gebruikt, wordt er bij de huur van een auto alleen het bedrag geblokkeerd. Het bedrag blijft dus gewoon in je bezit.

Dit gaat echter niet op voor alle soorten prepaid creditcards, let hierop bij  het maken van jouw keuze van een prepaid creditcard. Dit is een van de grootste nadelen van een prepaid creditcard in onze opinie, maar geldt dus niet voor alle kaarten.

3. Veilig online shoppen

Je kan nooit meer verliezen dan jouw saldo. Gebruik je een bankkaart dan kan in principe je hele bankrekening worden geplunderd, indien jouw gegevens gestolen worden. Hetzelfde geld als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Je loopt alleen risico over het saldo wat je op jouw kaart hebt staan. En dat is toch wel een prettig gevoel en een groot voordeel.

Daarnaast is het eenvoudig om jouw saldo aan te vullen. Het is dan ook verstandig om regelmatig kleine bedragen te storten in plaats van één keer een groot bedrag.

4. Gemakkelijk online shoppen

Bij sommige diensten of websites kan je alleen met een creditcard betalen. Kom je niet in aanmerking voor een standaard creditcard, dan kan je op deze manier toch met een prepaid creditcard betalen. 

5. Je kunt geen achterstand oplopen

Een betalingsachterstand op een creditcard is ontzettend duur. De rente die dan . in rekening wordt gebracht is torenhoog. Daarnaast kan je ook nog eens een negatieve BKR registratie oplopen door de rekening te laat betalen. Dit kan nare gevolgen hebben.

6. Extra geld achter de hand

Ga je op vakantie? Dan kan je een saldo op jouw kaart storten, zodat je altijd de beschikking hebt over extra cash, indien je dit nodig zou moeten hebben. Leg de kaart bijvoorbeeld in de kluis in jouw hotel. Wordt jouw portemonnee gestolen dan heb je altijd nog iets achter de hand. Bovendien is het op veel plekken in de wereld niet verstandig om met veel contant geld over straat te gaan. 

Ons advies is dan ook om per dag niet meer geld op zak te hebben dan strikt noodzakelijk. 

7. Geen BKR controle

Er wordt bij de aanvraag van een prepaid creditcard geen BKR toetsing uitgevoerd. Ook bestaan er geen inkomenseisen bij het aanvragen van een kaart Iedereen komt dus in aanmerking voor een eigen prepaid creditcard. 

8. Profiteren van gunstige wisselkoersen

Ook hier dien je goed op te letten. Er zit namelijk een groot verschil in de wisselkoers die wordt gehanteerd door verschillende creditcardmaatschappijen. Alle maatschappijen gaan uit van de zogenaamde middenkoers.

De meeste uitgevers van creditcards passen hierop een toeslag toe. Je betaalt dus meer dan de officiële wisselkoers. Deze opslag is doorgaan tussen de 1,5% en 2% hetgeen gewoon extra kosten zijn.

De prepaid creditcards van de N26 bank en van Revolut werken echter niet met deze opslag. Bij deze banken betaal je gewoon de middenkoers. Zeker wanneer je op vakantie gaat en redelijk wat geld uitgeeft aan hotels en zaken zoals uit eten, dan kan dit voordeel snel oplopen.

9. Geen leeftijdsgrens

Omdat er geen krediet wordt verstrekt, geldt er geen minimumleeftijd voor het aanvragen van een kaart. Waar er bij een normale creditcard een minimumleeftijd van 18 jaar is vereist is dit bij een prepaid creditcard niet het geval.

Zoals je ziet zijn er meer voordelen van een prepaid creditcard dan je in eerste instantie zou denken. Zet je alle voordelen en nadelen op een rij, dan zijn er duidelijk meer voordelen dan nadelen. Het belangrijkste voordeel in onze opinie is dat het helpt jouw budget en uitgaven onder controle te houden. 

De kosten van een prepaid creditcard

Voor de meeste kaarten dien je per jaar een bijdrage van rond de 20€ te betalen. Dit is dus nog geen twee euro per maand. Voor de kaarten van de N26 bank, Revolut en ook voor de bunq travelcard hoef je deze bijdrage niet te betalen. 

Deze kaarten zijn geheel gratis. Je betaalt alleen eenmalig de verzendkosten voor een kaart, want doorgaans minder dan 10€ is. Voor dit bedrag ontvang je bijvoorbeeld bij de N26 bank een prepaid Mastercard, waarmee je ook contactloos kan betalen.

Nieuwe fintech startups drijven de innovatie

De nieuwe online banken veranderen dus niet alleen veel op het gebied van bankieren, ook op het gebied van creditcards brengen zij de nodige veranderingen teweeg. Aangezien dit nog relatief jonge bedrijven zijn, is mijn verwachting dat zij in de toekomst nog meer veranderingen teweeg gaan brengen, op alles wat met bankieren of geld te maken heeft.

In mijn opinie is dat alleen maar positief. Banken zijn over het algemeen toch vrij conservatief en enigszins logge organisaties. Doordat er nu meer en meer concurrentie komt door nieuwe en innovatieve bedrijven worden zij ook gedwongen meer te innoveren. En daar is in mijn opinie ook meer dan voldoende ruimte voor. 

Maar ook van buiten het bankwezen zijn er innovaties te verwachten. Zo is Facebook druk bezig om hun eigen cryptocurrency te lanceren. Of dit een succes gaat worden weet ik niet, ik ben er eigenlijk een beetje sceptisch over. 

Persoonlijk denk ik dat een bedrijf zoals Facebook zich niet moet afvragen of zij niet beter bij hun core business kunnen blijven. Ik verwacht dat zij op het gebied van social media al voldoende uitdagingen gaan tegenkomen in de komende jaar. Dit alles neemt niet weg dat ook een bedrijf zoals Facebook een positieve uitwerking heeft op innovatie, concurrentie en vernieuwingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *