Via Paypal geld overmaken naar bankrekening

Paypal was een pionier op het gebied van digitaal bankieren. Zij maakten het goedkoper om geld naar het buitenland te versturen. Is via Paypal geld overmaken naar een bankrekening nog steeds een goedkope optie?

Geld overmaken naar een euro rekening

Zolang je geld overmaakt naar een bankrekening, waarbij er geen sprake is van een valuta omrekening, dan betaal je geen kosten. Dit is ook het geval bij een bank. Op zich heb je hier door het gebruik van Paypal dus eigenlijk geen voordeel.

Geld overmaken in een andere valuta

Interessanter wordt het wanneer er wel sprake is van een valuta omrekening. Bijvoorbeeld wanneer je geld dient over te maken naar een Amerikaans bankrekening. Hoe zit het dan met de kosten?

Lage transactiekosten

De transactiekosten die je betaald wanneer je via paypal geld gaat overmaken naar een bankrekening, waarbij er sprake is van valutaomrekening, is relatief laag. De tarieven zijn opgedeeld in twee groepen:

  • Europa, Canada en de Verenigde Staten: 1,99€
  • De rest van de wereld: 3,99€

Het bedrag van 1,99€ voor een overboeking naar Canada of de Verenigde staten is laag. Bij de ABN AMRO betaal je op dit moment bijvoorbeeld 9€, bij de ING 12€ en bij KNAB zelfs 15€. Dit scheelt dus aanzienlijk. Zeker indien je dit regelmatig doet, of je maakt een klein bedrag over naar Amerika. 

Het zijn echter niet alleen de gehanteerde transactiekosten die van belang zijn. Eigenlijk is de gehanteerde wisselkoers nog belangrijker. Hoe zit het hiermee?

Welke wisselkoers hanteert Paypal?

Ga je geld overmaken naar een bankrekening via Paypal, waarbij er sprake is van een valutaomrekening, dan is er sprake van een wisselkoersopslag. Paypal brengt 3% bovenop de officiële wisselkoers in rekening. Stel dat je 1.000€ naar Amerika gaat overmaken, dan kost dit je maar liefst 30€ in wisselkoerskosten.

Paypal wisselkoers

De kosten van de wisselkoersopslag die in rekening worden gebracht zijn niet direct zichtbaar. Dit terwijl deze kosten fors kunnen oplopen.

In tegenstelling tot de transactiekosten is deze opslag op de wisselkoers wel erg hoog.

Zijn er goedkopere of betere opties?

Via Paypal geld overmaken naar een bankrekening in bijvoorbeeld Canada of de Verenigde Staten is niet de goedkoopste optie. Via onder meer Wise (voorheen Transferwise) ben je aanzienlijk goedkoper uit. De ontvanger zal bij een bedrag van 1.000 Euro maar liefst 42 USD meer ontvangen. Dan praat je over een verschil van 4%. 

Eenvoudig geld overmaken met een multi currency rekening

Bij Transferwise kan je inmiddels een gratis multi currency rekening openen. Op die manier wordt het overmaken van geld vele malen eenvoudiger. Nadat je de rekening hebt geopend, hetgeen je slechts een paar minuten kost, dan kan je eenvoudig profiteren van de voordelige tarieven.

Een alternatief is het openen van een gratis bankrekening bij de N26 bank. Doordat de N26 gebruik maakt van Transferwise, zal je ook  veel goedkoper uit zijn. En ook al is een bankrekening bij bunq niet gratis, doordat zij geen toeslag toepassen op de wisselkoers zal je het bedrag wat je maandelijks dient te betalen snel weer terugverdienen. 

Ook geld opnemen kan je via deze banken doen. Je kan dan het geld van paypal overmaken naar een rekening bij de genoemde banken en vervolgens bij de geldautomaat geld opnemen. Let er wel op dat het bedrag dat je maandelijks gratis kunt opnemen beperkt kan zijn. Overschrijdt je deze limiet, dan worden er kosten in rekening gebracht. 

  • Zeer lage transactiekosten
  • Geen hoge wisselkoersopslag
  • Geheel gratis betaalrekening openen
  • Betalen via Wise
  • Ophalen in contanten mogelijk
  • Klantenwaardering van 4.6

Paypal profiteert van het opgebouwde merk

Zoals al gezegd Paypal was een van de pioniers op het gebied van digitaal bankieren. In eerste instantie waren zij gericht op het versturen van geld naar vrienden en familie, waarbij je alleen een e mailadres nodig had

Echter, er zijn inmiddels vele aanbieders op dit gebied. In onze opinie ben je bij Transferwise, N26 of bunq voordeliger uit. Op dit moment profiteert Paypal echter nog van zijn opgebouwde naamsbekendheid en groot aantal gebruikers.

Het eenmalig uitvoeren van een betaling

Wil je niet direct een multi currency rekening openen bij Transferwise, dan kan je ook gewoon eenmalig gebruik maken van  hun diensten. Het versturen van geld via de website van Transferwise is uitermate eenvoudig. Het geld dat je daarmee bespaart is daarentegen aanzienlijk. Je kan dan met jouw paypal rekening de overboeking afrekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *