Van spaarbank veranderen

Tot voor kort was dit niet echt interessant. De rente die je ontving bij verschillende banken was nagenoeg gelijk. Deze was 0% of zelfs negatief. Inmiddels is de rente aan het stijgen. Dit zorgt er ook voor dat de verschillen weer groter beginnen te worden. Van spaarbank veranderen kan daarom weer extra rente opleveren.

Rente bij Nederlandse banken

Bij de ABN AMRO ontvang je op dit moment weer 0,25% rente bij vermogensrendement rekening of bij direct sparen. 

De Oranje spaarrekening van de ING vergoedt daarentegen nog geen rente. Een Rabo Spaarrekening levert op dit moment nog slechts 0,01% rente op, maar deze wordt net als bij de ING per 1 december verhoogt naar 0,25%. Bij de ING geldt deze rente echter slechts voor een beperkt saldo. Bij een saldo van meer dan 10.000 euro bedraagt de rente slechts 0,15%.

Grote banken zijn doorgaans traag met het aanpassen van hun rente. Zeker als het om een rentestijging op een spaarrekening gaat. 

Dit zijn nog geen rentes waar je heel erg blij van wordt. Zeker als je de hoge inflatie in ogenschouw neemt, dan wordt het spaargeld alleen maar minder waard.

Rente bij buitenlandse banken

Door het Europese depositogarantiestelsel kun je ook prima sparen bij een andere bank in Europa. Je hoeft je er geen zorgen over te maken dat je jouw geld kwijtraakt. Zolang je er maar voor zorgt dat je het saldo van 100.000€ niet overschrijdt. 

Dan is jouw spaargeld gewoon net zo veilig als bij een Nederlandse bank. Als je jezelf afvraagt welk risico je loopt, dan is het antwoord; Hetzelfde risico als bij een Nederlandse bank. Let dan wel altijd goed op of het depositogarantiestelsel van toepassing is. 

De vraag is dan natuurlijk wel, hoeveel rente kan je ontvangen bij een bank in het buitenland?

Van spaarbank veranderen Europa

Bij Raisin aangesloten banken

Als je kijkt naar banken aangesloten bij Raisin, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je via Raisin een spaarrekening openen bij de Franse Renault bank. Een vrij opneembare spaarrekening bij deze bank levert maar liefst 0,85% rent op. Bij een deposito van 1 jaar vast kun je via de Banca Progetto zelfs een rente van 2,5% ontvangen.

Deze rentepercentages zijn nog steeds niet hoog genoeg om de inflatie te corrigeren, maar het is in ieder geval al wel weer fors meer dan de rente die je in Nederland kunt ontvangen.

Sparen bij de Bigbank
 • Flexibel sparen met 0,80% rente
 • Termijndeposito 1 jaar - 2,3%
Renault bank direkt
 • Flexibel sparen met 0,85% rente
 • Depositogarantiestelsel
Van spaarbank veranderen CKV
 • 1,90% rente - 1 jaar termijndeposito
 • Depositogarantiestelsel
Van spaarbank veranderen JT banka
 • 2,85% rente bij een termijndeposito
 • Depositogarantiestelsel
 • 0,45% rente - vrij opneembare spaarrekening
 • 2,67% - 3 jaar termijndeposito
 • 0,41% rente - vrij opneembare spaarrekening
 • Zweedse bank - depositogarantiestelsel

Sparen in euro`s

Bovenstaande rentepercentages zijn allemaal van toepassing bij euro spaarrekeningen. Persoonlijk zou ik ook niet gaan sparen in een andere valuta. Dit risico is mij te groot. Sparen doe je voornamelijk omdat je zeker wilt weten dat jouw geld veilig is en je geen risico wilt lopen. 

Wanneer je gaat sparen in een andere valuta, dan loop je toch weer risico. Zo kun je bij een spaarrekening in Turkse Lira een ontzettend hoge rente ontvangen. Echter, je loopt ook een fors risico, dat de koers van de Turkse Lira harder gaat dalen dan dat jij rente ontvangt. Geld op een spaarrekening dient beschikbaar te zijn wanneer je dit nodig hebt. Wanneer je gaat sparen in een andere valuta, dan is het maar de vraag hoeveel er in euro`s beschikbaar is.

Van spaarbank veranderen is eenvoudig

Het veranderen van spaarbank is veel eenvoudiger dan het overzetten van een betaalrekening naar een andere bank. Dit omdat een spaarrekening doorgaans slechts één tegenrekening bevat en er vinden ook geen betalingen of ontvangsten van derden plaats. Je hoeft dus eigenlijk niemand te informeren dat je van spaarbank gaat veranderen. 

Het enige wat je eventueel hoeft te doen, is het omzetten van een automatische spaaropdracht, zodat deze bij de juiste bank terecht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *