Van bank veranderen

Van bank veranderen vereist meer dan bijvoorbeeld het overstappen van energieleverancier of internetaanbieder. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden, om te zorgen dat de overstap probleemloos verloopt. Een goedkope bankrekening maakt het echter wel degelijk zinvol om over te stappen naar een andere bank.

Het openen van een bankrekening duurt al snel 2 weken

Voordat je aan de slag kunt met een nieuwe rekening, ben je al snel een week of 2 verder. Je dient de nodige documenten te ondertekenen, een betaalpas te ontvangen en toegang te verkrijgen tot het internetbankieren. 

Er gaat gewoon even tijd overheen voordat dit alles geregeld is. En zolang dit niet allemaal in orde is, kan je nog geen gebruik maken van de nieuwe bankrekening. Sommige banken zijn sneller dan anderen, maar je zal minimaal moeten uitgaan van de genoemde twee weken.

Sluit niet te snel de oude bankrekening

Zoals hierboven al beschreven dien je er rekening mee te houden dat het openen van een nieuwe betaalrekening al snel een week of 2 in beslag neemt. 

Maar daarmee ben je er nog niet. Er zullen de nodige automatisch incasso`s zijn afgegeven op een bankrekening en ook de werkgever gebruikt de bankrekening om het salaris te storten. Deze partijen dienen allemaal te worden geïnformeerd alvorens je de oude bankrekening definitief kunt sluiten.

Overweeg de overstapservice

De meeste banken in Nederland bieden een overstapservice aan. Dit maakt het overstappen van bank een stuk eenvoudiger. Het neemt je het meeste werk uit handen. Daarnaast blijft op die manier de oude rekening ook automatisch nog 13 maanden in gebruik.

De voordelen van de overstapservice

Wat een bank doet bij de overstapservice is het informeren van bedrijven en instanties waaraan jij een automatische incasso hebt afgegeven. Zij worden dan automatisch op de hoogte gesteld van het nieuwe bankrekeningnummer. 

Wel dien je partijen die geld overmaken naar jouw rekening, zoals een werkgever, zelf te informeren.

Doordat de oude bankrekening nog 13 maanden in gebruik blijft kan je goed in de gaten houden dat alle partijen zijn geïnformeerd wat betreft het nieuwe bankrekeningnummer.

Hoe maak je gebruik van de overstapservice

Voor het gebruik maken van een overstapservice dien je alleen een formulier in te vullen. En hiermee zal het grootste gedeelte van hetgeen dient te worden gedaan bij het overstappen van een bank automatisch voor jou worden gedaan. Op die manier wordt overstappen een stuk eenvoudiger.

Samenvattend biedt een overstapservice de volgende service

Gedurende 13 maanden worden de bij- en afschrijvingen op de bankrekening van de oude bank automatisch overgenomen op het nieuwe rekeningnummer bij de nieuwe bank, zoals bijvoorbeeld de ASN Bank..

Partijen aan wie je een automatische incasso hebt afgegeven worden automatisch geïnformeerd over het nieuwe te gebruiken bankrekeningnummer. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn dat zaken zoals de energierekening of ziektekostenverzekering niet zullen worden afgeschreven

Je zal van de oude bank een overzicht ontvangen waarin iedereen is opgenomen naar wie jij geld overmaakt. Deze lijst helpt je bij het probleemloos van bank veranderen.

Komt er toch nog geld binnen op de oude bankrekening?

Mocht er onverhoopt toch nog geld op de oude bankrekening binnenkomen, gedurende de termijn van 13 maanden, dan is er niks aan de hand. 

Het geld zal dan automatisch naar de nieuwe betaalrekening worden overgeboekt. Denk hierbij aan zaken zoals salaris of uitkering. Wel is het zaak om ervoor te zorgen dan binnen deze periode van 13 maanden niemand meer gebruik maakt het oude bankrekeningnummer.

Waarom van bank veranderen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen overstappen naar een andere bank. De meest voorkomende redenen zijn dat zij niet tevreden zijn met de dienstverlening van hun huidige bank, of de huidige bank is gewoonweg te duur. Daardoor zie je relatief veel mensen die overstappen en dan kiezen voor een gratis bankrekening.

Toch is het aantal mensen dat daadwerkelijk de overstap maakt naar een andere bank vrij beperkt. Er zijn veel mensen die jaarlijks overstappen van energieleverancier of internetprovider, maar het overstappen van bank gebeurd relatief weinig. Dit komt omdat veranderen van bank toch net iets ingewikkelder is.

2 Thoughts on “Van bank veranderen? Lees dan het volgende”

    • Een spaarrekening is een ander product dan een betaalrekening. Zo kan je bijvoorbeeld van een spaarrekening geen betaling overmaken naar een andere bankrekening dan jouw eigen betaalrekening. Daarnaast is een spaarrekening gratis en dien je voor een betaalrekening te betalen. Je zal dus de spaarrekening dienen te sluiten en een nieuwe betaalrekening dienen te openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *