Vakantiegeld

In Nederland kent bijna iedereen wel het begrip vakantiegeld. Dit is een typisch Nederlands fenomeen. Niet in alle landen krijg je namelijk op deze manier een extra`tje, in de vorm van een extra maand salaris. Zo is dit in Duitsland niet altijd gebruikelijk. Veel bedrijven kiezen er in dat land om een vast bedrag uit te keren. Dit is dan veel lager dan een maandsalaris.

Het hele jaar wordt er vakantiegeld opgebouwd en dat wordt dan 1 keer per jaar uitgekeerd. Hoeveel vakantiegeld je ontvangt, hangt van jouw bruto jaarsalaris af. Het uitbetalen van een vakantietoeslag is overigen niet verplicht.

In de CAO kan worden opgenomen dat dit niet het geval is. Het bruto salaris dient dan wel minstens 108% van het minimumloon te bedragen. De meeste mensen ontvangen echter gewoon de 8%, in de vorm van vakantietoeslag.

Wat te doen met vakantiegeld

In de maand dat je vakantiegeld ontvangt, is het verleidelijk om veel geld uit te gaan geven. Je ziet een hoog saldo op jouw bankrekening, dus waarom zou je dan geen extra geld uit gaan geven?

Persoonlijk vinden wij dit niet verstandig. Je zou eigenlijk, voordat je de vakantietoeslag ontvangt, hier al een plan mee moeten hebben. Daarnaast is het dan ook verstandig om het geld op een aparte bankrekening te parkeren.

Wanneer je pas later op vakantie gaat, dan kan je het geld dat je extra ontvangt, op die manier parkeren op een bankrekening of spaarrekening. Hierdoor voorkom je dat je het geld al hebt uitgegeven voordat je het nodig hebt. Sparen is altijd verstandig, maar helaas levert dit weinig tot geen rente op.

Buffer voor de vaste lasten

Meer mensen komen in de problemen bij het voldoen van de maandelijkse vaste lasten. Hierdoor heb je als het ware het vakantiegeld nodig om rond te komen.

Daarnaast is het ook verstandig om een buffer op te bouwen. Want wie weet hoe ver de brandstof en energieprijzen nog gaan stijgen.

Een nieuwe betaalrekening openen en daar het extra geld op parkeren, zorgt ervoor dat je op die manier extra geld achter de hand hebt. Dan is het wel van belang om hier een gratis betaalrekening voor te kiezen, zodat je niet elke maand gaat betalen.

Vakantiegeld voor vaste lasten

Het zorgen voor een extra buffer, zorgt ervoor dat je jezelf minder zorgen hoeft te maken, waardoor je minder stress zult ervaren. Dit is een mijn opinie een goede besteding van het vakantiegeld.

Uitbetaling van de vakantietoeslag

Het geld van de vakantietoeslag wordt in mei of juni uitbetaald. De meeste bedrijven kiezen er echter voor om dit in mei te doen. De datum van uitbetalen zal zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of CAO.

Op 31 mei zal je dan ook het netto vakantiegeld op jouw bankrekening hebben staan. Van het bruto vakantiegeld dien je helaas nog belasting te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *