Toprente ontvangen

Een toprente ontvangen is tegenwoordig relatief. Eigenlijk kan je wel stellen dat als je überhaupt al rente ontvangt, dat er dan eigenlijk al sprake is van een toprente.

Om rente te ontvangen, dien je tijd te investeren om te zoeken naar een spaarrekening. Zeker bij een vrij opneembare spaarrekening is dit gewoon een uitzondering. Bij een termijndeposito zijn er meer mogelijkheden om rente te ontvangen, maar ook dat wordt steeds meer een uitzondering.

Rente en het depositogarantiestelsel

In Nederland kan je via een spaarrekening bij Dela een rente van maximaal 2% ontvangen. Hier kleeft echter wel een groot nadeel aan. Sparen bij Dela biedt niet de zekerheid van het depositogarantiestelsel. 

Persoonlijk ben ik hier erg voorzichtig mee. Mocht Dela onverhoopt failliet gaan, of in de betalingsproblemen terechtkomen, dan kan het zomaar zijn dat je jouw zuurverdiende spaargeld kwijt bent. De rente van 2% weegt in mijn opinie niet op tegen dit toch grote nadeel.

Mogelijkheden via Raisin

Raisin noemt zichzelf een spaarbemiddelaar. Het is als het ware een vergelijkingssite voor verschillende spaarproducten. Het gaat echter wel om spaarproducten van banken buiten Nederland.

Daartegen staat dan weer, dat het gaat om spaarproducten waarbij een lokaal depositogarantiestelsel van toepassing is.

Toprente ontvangen via Raisin

Persoonlijk  geef ik de voorkeur aan een spaarproduct in het buitenland, waar het depositogarantiestelsel van kracht is, dan sparen bij een Nederlands bedrijf waarbij er geen depositogarantiestelsel van kracht is. De vraag is echter of een toprente ontvangen via Raisin wel mogelijk is.

Hoeveel rente ontvang je via Raisin

De rente die je ontvangt via Raisin varieert per bank. Daarnaast is er de mogelijkheid om te sparen via een vrij opneeembare spaarrekening, of het afsluiten van een termijndeposito. Een toprente ontvangen doe je via een lange termijndeposito. Deze kan zelfs oplopen tot 1,5%.

Onderstaand een overzicht van de huidige actuele rentevergoedingen:

BankHuidige rente
Renault bank0,35%
Klarna0,16%
Nordax bank0,16%
Bigbank0,25%

Introductie aanbiedingen en uitzonderingen

Naast de rentes die je via Raisin kunt ontvangen, zijn er ook banken die als een soort van introductie aanbieding, tijdelijk een hoge rente aanbieden. 

Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Openbank. De eerste 6 maanden ontvang je daar een rente van 2% over jouw saldo tot 5.000€. Voor het bedrag boven de 5.000€ en na afloop van de periode van 6 maanden, ontvang je nog steeds 0,2% rente. 

Eigenlijk kan je dan alsnog spreken over een toprente ontvangen. De rente bij een vrij opneembare spaarrekening in Nederland is namelijk 0%. Daarbij dien je dan ook nog in de gaten te houden, dat jouw saldo niet al te hoog is, want anders ga je rente betalen. De negatieve rente bedraagt inmiddels maar liefst 0,5% bij de meeste banken.

bunq vergoedt nog steeds rente

Een andere uitzondering is bunq. Bij bunq ontvang je een rente van 0,09%. Ook hier geldt dat het beter is om iets te ontvangen dan helemaal niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *