Tikkie in het buitenland

Een Tikkie in het buitenland is slechts zeer beperkt mogelijk. Een Tikkie is namelijk iets specifieks voor Nederland. In het verleden is het wel geprobeerd om deze methode van betalen in Duitsland te lanceren, maar dat is niet gelukt. 

In Duitsland wordt nog steeds veel met contant geld betaald. Er zijn zelfs nog voldoende plekken, zoals parkeergarages of restaurants, waar je alleen met contant geld terecht kunt. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je naar Duitsland gaat. Het is dan verstandig om dan altijd wat contant geld op zak te hebben.

Hoe werkt het?

Je kunt simpelweg een betaallink aanmaken met het bedrag dat je dient te ontvangen. Deze kan je vervolgens op verschillende manieren versturen.Zo kan je deze link eenvoudig delen via Whatsapp.

Eventueel kun je ook een qr code aanmaken. Degene waarvan je geld wilt ontvangen kan dan simpelweg de qr code scannen en het geld overmaken. 

Nederlands bankrekening noodzakelijk

Om een Tikkie te sturen, is een Nederlandse bankrekening noodzakelijk. Betalingen gaan via Ideal, hetgeen een Nederlandse betaalmethode is. Wel kan je uiteraard een Tikkie in het buitenland versturen, wanneer je onderweg bent met Nederlanders. 

Ben je bijvoorbeeld met vrienden op vakantie in het buitenland, dan kun je gewoon de rekening delen via een Tikkie. Zolang zij maar over een Nederlandse betaalrekening beschikken. Overigens is bunq een Nederlandse bank, dus bij deze bank kun je ook Tikkies aanmaken en versturen.

Bij de bekende banken zoals de ABN AMRO, SNS, ING, Rabobank kun je op deze manier altijd een betaalverzoek versturen.

Tikkie in het buitenland Nederlandse betaalrekening

Alternatieven voor een Tikkie

Er zijn verschillende manieren om een betaalverzoek te versturen. Via de N26 is dit bijvoorbeeld mogelijk via Moneybeam. Op zich is de technologie die wordt gebruikt redelijk eenvoudig. Daarom hebben de meeste banken hebben wel een manier om betaalverzoeken te versturen. Zo heeft KNAB ook zijn eigen betaalverzoeken, die eigenlijk precies zo werken als Tikkie. Alleen zijn wij in Nederland inmiddels gewoon aan de Tikkie app. 

Er bestaat nog geen internationaal alternatief dat in alle landen werkt. Veel internetbanken hebben wel hun eigen systeem, maar daarmee kan je alleen betaalverzoeken tussen rekeninghouders versturen. 

Het doel van een Tikkie

Wanneer je een rekening ontvangt, dan kan één persoon de rekening betalen. Vervolgens kan je dan eenvoudig een Tikkie versturen om de rekening te delen. Er zijn soms restaurants die het niet toestaan, dat een rekening wordt gedeeld. 

Dit is teveel rompslomp en daarom staan zij erop, dat de rekening in één keer wordt betaald. Vooral wanneer iedereen zijn eigen gerechten en drankjes van de rekening gaat betalen, dan kan je achteraf eenvoudig op deze manier de rekening delen.

Ook wanneer iemand jouw geld  schuldig is, dan kan je eenvoudig via bijvoorbeeld Whatsapp een Tikkie sturen. Je hebt dan niet de bankgegevens nodig van degene die jou geld schuldig is. Het betalen geschiedt vervolgens via de eigen bank van de ontvanger. Alle Nederlandse banken doen hier aan mee.

Kun je een betaling terugdraaien?

Heb je per ongeluk een verkeerd bedrag overgemaakt, of naar de verkeerde persoon? Een Tikkie terug laten boeken is niet mogelijk. voordat je daadwerkelijk gaat betalen is even goed controleren dan ook aan te raden.

Betalen zonder app

Een Tikkie betalen is mogelijk zonder app. Alleen wanneer je een Tikkie wilt versturen, dan heb je wel de app nodig. De betaler kan gewoon via zijn bank app het bedrag betalen.

Fraude

Helaas zijn er ook altijd mensen die ergens misbruik van willen maken. Ook bij een Tikkie is dit het geval. Het gebruik van betaallinks maakt het extra fraudegevoelig. 

Wat kan gebeuren, is dat iemand jou een betaallink verstuurd. Soms wordt het excuus gebruikt, om te controleren of je wel serieus bent. Dit is vooral bij Marktplaats het geval. Echter, via deze link word je naar je naar een nepwebsite omgeleid, waar jouw bankgegevens worden gestolen.

Maar ook als je via Whatsapp of Telegram wordt benaderd, dan dien je uitermate voorzichtig te zijn.

Tikkies van onbekenden

Persoonlijk accepteer ik geen Tikkies van iemand die ik niet ken. Dan maak ik liever gewoon het geld over, op de oude vertrouwde manier. Op die manier voorkom je dat je wordt bestolen. Wil de ontvanger dit niet, dan weet je genoeg. Dat is een grote rode vlag.

Wanneer je te maken krijgt met een fraudegeval, dan is het risico dat je loopt vele malen hoger, dan alleen het bedrag van het betaalverzoek. De criminelen hebben het gemunt op jouw gehele bankrekening. Zorg dus dat je erg voorzichtig bent. Bij welke bank je zit maakt hierbij niet uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *