Banken hebben erg veel interesse om studenten aan zich te binden. Dit omdat studenten worden gezien als een groep potentieel interessante klanten, omdat zij normaal gesproken veelal een bovenmodaal inkomen zullen gaan verdienen. Daarom hebben veel banken een speciale studentenrekening met een aantal extra voordelen.
Waar kan je een studentenrekening openen?
Zo biedt de ABN AMRO een studentenrekening die geheel gratis is. Daarnaast geeft deze rekening ook nog eens een mogelijkheid tot rood staan. Wel is het zo dat dit een beperkte roodstand betreft. En wil je een creditcard ontvangen? Dan betaal je hiervoor slechts 14€ per jaar.
Dit voorbeeld wordt gevolgd door banken zoals de SNS, ING, ASN en Rabobank. Al deze banken bieden een gratis studentenrekening aan.
Bij de studentenrekeningen is het mobiel bankieren standaard opgenomen. Geld opnemen doe je simpelweg met de bankpas, die je ook gewoon tot je beschikking krijgt.
Wanneer kan je een studentenrekening openen?
Om in aanmerking te komen voor deze gratis bankrekening dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.
Zo dien je natuurlijk een student te zijn en gelden er ook leeftijdscriteria. Zo mag je bij de ABN AMRO niet ouder zijn dan 30 jaar. De SNS studentenrekening is er voor studenten tussen 17 en 27 jaar oud. Je hoeft dus geen 18 jaar of ouder te zijn om een studentenrekening te kunnen openen. Dit kan doorgaans al wanneer je de leeftijd van 16 jaar hebt bereikt.
Gratis bankrekeningen voor niet studenten
Waar het voor Nederlanders normaal gesproken zoeken is om een gratis bankrekening te vinden, is voor studenten behoorlijk wat keuze aan bankrekeningen die per maand helemaal niks kosten.
Volwassen dienen zich daarentegen te wenden tot online banken zoals de Revolut. Hier kan je ook als je geen student bent geheel gratis een bankrekening openen. Hetzelfde geldt voor het openen van een bankrekening bij de N26 bank.
Waarom zijn studenten interessant voor banken?
Hetgeen studenten zo interessant maakt voor banken is dat mensen normaal gesproken erg loyaal zijn aan hun bank. Waar je veel mensen jaarlijks ziet overstappen van energiemaatschappij, is dit bij een bankrekening veel minder het geval. Dit komt mede omdat het overstappen naar een andere bank veel meer vergt dan het overstappen van energieleverancier of internetaanbieder.
Veranderen van bank na je studie
Ben je eenmaal klaar met studeren, of heb je de leeftijd bereikt dat je niet langer in aanmerking komt voor de studentenrekening met de bijbehorende voordelen? Dan is het slim om te beoordelen of de bank die je hebt gebruikt voor tijdens het studeren ook de beste optie is, wanneer je een normale betaalrekening dient te openen.
Maak direct de juiste keuze!
Op dit gebied is er behoorlijk wat keuze. Zeker sinds de komst van banken zoals bunq en KNAB is er extra keuze. Deze online banken bieden extra mogelijkheden die het vergelijken van verschillende bankrekening nog belangrijker maakt.
Het is verstandig om even goed alle opties op een rij te zetten. Want zoals hierboven ook al aangegeven, is het overstappen naar een andere bank toch iets wat de nodige tijd vergt.
Ook al kan je vaak gebruik maken van een gratis overstapservice, je ontkomt er niet aan dat je ook de nodige zaken zelf dient te regelen. Dit maakt het extra belangrijk om direct de juiste keuze te maken.