Wat is op dit moment nu de beste spaarrekening, waarop je nog rente ontvangt? Veel rente ontvangen is op dit moment onmogelijk. Toch kan je nog wel enig rendement behalen op spaargeld. Welke banken vergoeden op dit moment nog rente?

Vaste rente of variabele rente?

Doorgaans krijg je met een vaste rente voor een langere periode een hogere rente. De verschillen zijn op dit moment zo klein, dat het maar de vraag is of dit een goed idee is. Dit is echter onze persoonlijke opinie.

Zo kan je via Dela een rente ontvangen van 2%. Hiervoor dien je dan echter wel jouw geld voor 10 jaar vast te zetten. Dit is aanzienlijk meer dan dat je krijgt op een spaarrekening bij de Lloyds bank, waar je op dit moment nog een rente van 0,2% ontvangt. Dit is erg weinig, maar wel de hoogste rente die je op dit moment kan ontvangen.

Daarentegen krijg je op dit moment bij de ABN AMRO voor het saldo tot 2,500,000€ geen rente meer. Voor het saldo boven dit bedrag dien jezelfs te gaan betalen. En best fors ook met een negatieve rente van 0,5%.

Natuurlijk is het wel zo dat ik zelf deze rente graag zou willen betalen. Want dit houdt wel in dat je er warmpjes bij zit.

Een overzicht van actuele rentestanden

Onderstaand een overzicht van de rente die op dit moment (april 2020) wordt vergoed over een spaarsaldo:

BankMaximale rente
Leaseplan bank0,20%
NIBC direct0,15%
Nationale Nederlanden0,15%
Knab0,06%
Garantibank0,05%
Moneyou0,02%
ING0,01%
Rabobank0,01%

Waarom toch een spaarrekening openen?

Voor de rente hoef je dus eigenlijk geen spaarrekening te openen. Op een bedrag van 100,000€ ontvangt je slechts maximaal 200€ aan rente per jaar. Toch zijn er andere redenen die een spaarrekening openen toch nog steeds interessant maken. Helaas lijken de tijden dat je meer dan 11% rente over spaargeld kreeg voorgoed verleden tijd. De hoogste spaarrente in de Nederlandse historie was overigens 11,6% en wel in 1980.

Geld op een spaarrekening geef je minder snel uit

Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat je geld dat op een spaarrekening staat minder snel uitgeeft. Je dient dan toch een soort van drempel over te stappen, alvorens je het geld kan uitgeven. Dit geeft je net even de extra tijd om na te denken of je de uitgave wel wilt doen.

Je kan niet rechtstreeks een betaling uitvoeren vanaf een betaalrekening. Je dient dan eerst het geld van de spaarrekening over te boeken naar de betaalrekening. Sta je op het punt om bijvoorbeeld een nieuwe tv aan te schaffen, dan zal je dus eerst deze stap moeten zetten. En dit geeft je net even dat extra bedenk moment waardoor je misschien toch van de aankoop afziet.

Sparen geeft voldoening

Het sparen voor een doel geeft je ook enige vorm van voldoening. Uiteraard is het jammer dat het sparen op dit moment niet sneller gaat door de lage rente. Maar iets kopen waar je langer voor hebt gespaard geeft je nu eenmaal meer voldoening, dan dat dit bij een impulsaankoop het geval is. Alleen sparen gaat niet zo snel op dit moment.

Geld voor een eigen huis sparen is uiteraard niet eenvoudig en hier gaat veel tijd overheen. Echter, elke euro die je spaart is er toch weer één. En dit zorgt ervoor dat hierdoor jouw  hypotheeklasten lager zullen zijn.

Een spaarpotje opbouwen voor onzekere tijden

Het is altijd goed om geld achter de hand te hebben. Dit geeft een zekere mate van gemoedsrust. 

Eenvoudig sparen via mobiel bankieren

Via een bankieren app wordt sparen steeds gemakkelijker gemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld al jouw betalingen afronden en het verschil automatisch op een spaarrekening laten overboeken. Je kan verschillende spaarrekening openen voor verschillende doelen en ga zo maar door. 

Ook goedkope bankrekeningen, of zelfs gratis bankrekeningen bieden hier tal van mogelijkheden.

Persoonlijk maak ik gebruik van deze verschillende opties. Want sparen vraagt vooral om discipline. En op deze manier kom je er niet onderuit om te gaan sparen. 

Want ook al ontvang je geen rente, het is toch altijd prettig om een spaarpotje achter de hand te hebben. Of je nu wilt sparen voor een grote aankoop, of je hebt iets achter de hand om  op terug te vallen, het geeft gewoonweg een prettig gevoel.