Het automerk Renault bezit ook een bank. De Renault bank. Hier kan je als Nederlander zijnde een spaarrekening openen. De rente die je kunt ontvangen zal je positief verassen.

SpaarproductRente
Spaarrekening2,15%
Rente per 19/05/2023

Hoe zit het juridisch?

De Renault group is dus op meer vlakken actief dan alleen het produceren van auto`s. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met de Leaseplan bank in Nederland, die toebehoort aan de Leaseplan groep.

Juridisch gezien staat de Renault bank los van de autoproducent. Je hoeft er dan ook niet bang voor te zijn, dat een eventueel faillissement van de autoproducent gevolgen zal hebben voor de bank, die tot de Renault group behoort.

Het Franse depositogarantiestelsel

Je dient je wel te beseffen dat het om een Franse bank gaat. Omdat de bank in het bezit is van de benodigde bankvergunningen, is er echter wel degelijk sprake van de bescherming die het depositogarantiestelsel biedt. 

Het enige verschil met een Nederlandse bank is, dat in dit geval, de Franse overheid garant staat in het geval van calamiteiten.

Toezicht door de Franse overheid

Doordat de Franse overheid saldo`s tot 100.000€ dient te vergoeden in het geval van een faillissement, kan je er zeker van zijn dat er sprake is van strikt toezicht. 

De overheid wil uiteraard ten alle tijden voorkomen dat zij daadwerkelijk geld van de Franse belastingbetaler dienen te gaan gebruiken, om klanten van de Renault bank te compenseren. 

Het openen van een spaarrekening

Het openen van een spaarrekening is het eenvoudigst via Raisin. Je dient je hiervoor eerst aan te melden en te identificeren bij het platform van Raisin. Daarna kan je direct beginnen met sparen bij deze Franse bank.

De huidige rentestand

Op dit moment bedraagt de spaarrente:

SpaarproductRente
Spaarrekening2,15%
Rente per 19/05/2023

Omdat het een variabele rente betreft, kan deze rente fluctueren.

Inzicht in het spaarsaldo

Zoals het tegenwoordig hoort, kan je alles nauwlettend in de gaten houden via een app. De Renault bank direkt app biedt je 24x7, via jouw laptop, laptop of smartphone inzicht in jouw spaargeld.

Het voordeel van een vaste tegenrekening

Bij de Renault bank sparen houdt in, dat het geld alleen van de spaarrekening kan worden overgemaakt naar de tegenrekening. Deze tegenrekening dien je op te geven wanneer je een spaarrekening opent. Hierbij wordt er gecontroleerd dat deze tegenrekening ook echt jouw bankrekening is.

Het grote voordeel hiervan is dat het niet mogelijk is om direct een groot bedrag naar een andere bankrekening over te boeken. Dit biedt een extra beveiliging tegen hackers of online criminelen.

Spaarrekeningen en deposito

Naast de spaarrekening met de variabele rente, is er via Raisin ook de mogelijkheid om deposito`s te openen. Bij een deposito voor de langere termijn zal je meer rente ontvangen. Daarentegen is het wel zo, dat de variabele rente  zou kunnen gaan stijgen. Bij een termijndeposito zal je daar niet direct van profiteren. Je bent er dan wel van verzekerd dat je voor de gehele looptijd een vaste rente ontvangt. De Renault Bank biedt  geen deposito`s aan.

Overizcht deposito`s:

BankLooptijdRente
Banca Progetto3 jaar4,00%
Rietumu2 jaar3,85%
Haitong3 jaar3,80%
Imprebanca3 jaar3,75%
Orange Bank3 jaar3,70%

Overzicht vrij opneembare spaarrekeningen:

BankRente
Renault Bank2,15%
Nordax Bank2,14%
InBank2,11%
Klarna1,95%

Bekijk alle spaarproducten

Over Raisin

Raisin biedt steeds meer mogelijkheden om spaarrekeningen bij buitenlandse banken te openen. Tot voor kort waren dit voornamelijk banken in Oost Europese landen. Nu kun je bijvoorbeeld ook terecht bij het Zweedse Klarna.

Dit maakt veel mensen toch een beetje huiverig. In mijn opinie niet geheel terecht, want ook hier geldt het Europese depositogarantiestelsel, wat zekerheid biedt tot 100.000 euro per bank per rekeninghouder.

Toch maakt het aanbieden van een spaarrekening bij een Franse bank het voor meer mensen aantrekkelijk om daadwerkelijk te gaan profiteren van de hogere spaarrente in het buitenland.

Raisin maakt het ook mogelijk om als Nederlander zijnde eenvoudig bij de Renault bank een spaarrekening te openen. De hoge variabele rente die je ontvangt maakt dit interessant. Daarnaast geniet je gewoon de bescherming van het depositogarantiestelsel.

Het spaargeld wordt gestald bij de Franse bank

Jouw geld komt terecht bij de bank waar je uiteindelijk de spaarrekening opent. Raisin is alleen een bemiddelend platform. Je kan het vergelijken met de vele vergelijkingssites op bijvoorbeeld het gebied van energie. Uiteindelijk sluit je dan ook jouw contract af bij de maatschappij waarvoor je hebt gekozen en niet bij de vergelijkingswebsite.