De in 2005 opgerichte Slowaakse bank Privatbanka biedt deposito's met verschillende looptijden. De spaarrente die je ontvangt is aantrekkelijk te noemen. Maar hoe zit het met de risico`s of zijn er nog andere zaken waar je rekening mee dient te houden?

SpaarproductRente
Deposito 1 jaar2,30%
Deposito 2 jaar2,60%
Deposito 3 jaar3,00%
Rente per 13/06/2023

Actuele spaarrente

We beginnen met het beoordelen van de actuele spaarrente. Wanneer deze laag zou zijn, dan hoeven we ook niet verder te kijken. De rente die je ontvangt bij de verschillende deposito`s is als volgt:

SpaarproductRente
Deposito 1 jaar2,30%
Deposito 2 jaar2,60%
Deposito 3 jaar3,00%
Deposito 4 jaar3,00%
Deposito 5 jaar3,00%
Rente per 13/06/2023

Dit is een zeer behoorlijk spaarrente. Wellicht niet de allerhoogste rente die je kunt ontvangen maar zeker hoger dan bij banken zoals de ABN AMRO, ING of de Rabobank.

Algemene voorwaarden

Ten tweede hebben we gekeken naar de algemene voorwaarden van Privatbanka, om er zeker van te zijn dat hier geen rare dingen in staan. In onze opinie zijn er twee aandachtspunten, die wij zelf enigszins negatief vinden.

Vervroegd geld opnemen

Het vervroegd opnemen van geld is slechts beperkt mogelijk. Er wordt hier vermeldt, dat wanneer je het geld voor de vervaldatum  van een deposito zou willen opnemen, dat je dan contact dient op te nemen met de bank. Zij beslissen dan per aanvraag of zij hier gehoor aan willen geven.

Geen rente op rente

Er is geen sprake van rente op rente. De rente wordt altijd aan het einde van de looptijd uitgekeerd.

Bij een deposito met een korte looptijd heeft dit weinig invloed. Zet je geld echter vast voor 5 jaar, dan heeft dit wel invloed. Dit zorgt ervoor dat de nominale rente gelijk is aan de effectieve rente. 

Als bijvoorbeeld de rente maandelijks zou worden uitgekeerd, dan zou bij een rente van 3%.  de effectieve rente op 3,17% uitkomen.

Privatbanka via Raisin

Wordt spaargeld beschermd?

Spaartegoeden bij de Privatbanka vallen onder het Slovaakse depositogarantiestelsel. De voorwaarden van dit stelsel zijn gelijk aan de voorwaarden van het Nederlandse depositogarantiestelsel. Wel is in dit geval de Slowaakse nationale bank verantwoordelijk voor de uitvoering en niet de Nederlandse centrale bank.

Wordt er bronbelasting ingehouden?

Door het tijdig overleggen van een woonplaatsverklaring van de Nederlandse belastingdienst ontvang je een vrijstelling voor het betalen van bronbelasting. Doe je dit niet, of niet op tijd, dan wordt er 19% ingehouden. 

Hoe kun je sparen bij de Privatbanka

Sparen bij Privatbanka vraagt om een extra handeling. Dit omdat het niet mogelijk is om dit direct bij de bank te doen. Je dient gebruik te maken van de diensten van Raisin. Dit is een Duits spaar platform dat spaarders en banken met elkaar in verbinding stelt. Sparen doe je uiteindelijk gewoon bij de bank die je uitkiest en niet bij Raisin.

Nadat je bent aangemeld bij Raisin dien je wellicht een paar werkdagen te wachten, alvorens je als klant wordt goedgekeurd. Raisin dient hierbij Europese en Duitse wetgeving na te leven, die erg strikt is. Sparen bij Privatbanka via Raisin zorgt ervoor dat deze wetgeving dient te worden opgevolgd.

Zij dienen zeker te stellen dat spaargeld niet afkomstig is uit criminele activiteiten of gebruikt gaat worden voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

Sparen bij andere banken

Wanneer je een account hebt aangemaakt bij Raisin, kun je binnen een paar minuten bij alle aangesloten banken gaan sparen. Dit levert doorgaans een fors hogere rente op dan dat de grote banken in Nederland aanbieden. Onderstaand een overzicht van de banken die op dit moment de hoogste rente aanbieden:

Rente bij een deposito:

BankLooptijdRente
Banca Progetto3 jaar4,00%
Rietumu2 jaar3,85%
Haitong3 jaar3,80%
Imprebanca3 jaar3,75%
Orange Bank3 jaar3,70%

Rente bij een vrij opneembare spaarrekening:

BankRente
Renault Bank2,15%
Nordax Bank2,14%
InBank2,11%
Klarna1,95%

Bekijk alle spaarproducten

Andere alternatieven zijn Easysaving van bunq en de vrij opneembare spaarrekening of deposito`s van de Bigbank waar je ook een  hoge rente kunt ontvangen. Bij beide banken is er sprake van het depositogarantiestelsel.