De Zweedse Nordax bank is een grote speler in de Zweedse spaarmarkt. De in  2003 opgerichte bank heeft inmiddels meer dan 200,000 klanten. Het goede nieuws is dat nu ook Nederlanders via Raisin hier eenvoudig een spaarrekening kunnen openen.

Nordax rente
SpaarproductRente
Vrij opneembaar2,16%
Deposito 6 maanden2,45%
Deposito 1 jaar3,10%
Rente per 19/05/2023

Sparen bij de Nordax bank

Bij de Nordax Bank ontvang je een aanzienlijk hogere rente dan bij bijna alle Nederlandse banken. De bank biedt zowel een vrij opneembare spaarrekening als deposito`s aan. Bij een flexibele spaarrekening is er geen sprake van een minimum storting of beperkingen met betrekking tot het opnemen van spaargeld. Sparen is door de rente van de Nordax Bank weer zinvol!

De actuele rentestanden

Rente is continu aan verandering onderhevig. Daarom updaten wij onze website wanneer er sprake is van een rentewijziging. Op dit moment is de rente bij de Nordax Bank als volgt:

SpaarproductRente
Vrij opneembaar2,16%
3 maanden vdeposito1,50%
6 maanden deposito2,45%
9 maanden deposito2,10%
1 jaar deposito3,10%
2 jaar deposito3,02%
Rente per 19/05/2023

Begin direct met sparen!

Het Zweedse depositogarantiestelsel

Een depositogarantiestelsel is in onze opinie een van de belangrijkste aandachtspunten bij het openen van een spaarrekening.

Eigenlijk gewoon nog belangrijker dan het ontvangen van een iets hogere rente.

Bij Nordax is het Zweedse depositogarantiestelsel van toepassing. Volgens deze regelgeving zijn spaartegoeden afgedekt tot een bedrag van 1,050,00 SEK (Zweedse kronen). Op dit moment is dit ongeveer gelijk aan 103,000 euro.  Door een veranderende wisselkoers kan het bedrag van het depositogarantiestelsel uitgedrukt in euro`s aan verandering onderhevig zijn.

Sparen Zweedse kronen

Een spaarrekening is overigens gewoon in euro`s te openen, zodat je geen wisselkoersrisico loopt.

Hoe kan je een spaarrekening openen?

De eenvoudigste methode is om je eerst aan te melden bij Raisin. Dit is een platform wat het eenvoudig maakt om een rekening bij een buitenlandse bank te openen. Nadat je dit gedaan hebt, is het eenvoudig om een spaarrekening te openen bij deze Zweedse bank.

Wel dien je uiteraard gewoon belasting te betalen over het spaargeld in het buitenland. Dit in de vorm van de vermogensbelasting.

Via Raisin kun je eenvoudig een spaarrekening bij de Nordax bank openen en profiteren van de hoge rente. Daarnaast is spaargeld beschermd door het depositogarantiestelsel.

Geen gezamenlijke spaarrekeningen

Een spaarrekening wordt op persoonlijke titel geopend. Het is daardoor niet mogelijk om een gezamenlijke spaarrekening te openen.

Over de Nordax group

Deze Zweedse onderneming is gevestigd in Stockholm. Op dit moment zijn er ongeveer 230 medewerkers actief. Naast Zweden zijn zij actief in de andere Scandinavische landen en inmiddels ook in Duitsland.

Door de bankvergunning staat de onderneming onder toezicht van de Zweedse autoriteitenZoals je dat mag verwachten bij een Zweeds bedrijf, staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Ook is het een bank die hoog inzet op inclusiviteit. 

Nordax bank

Zo maken zij het mogelijk  voor groepen mensen een hypotheek af te sluiten, voor wie het doorgaans moeilijk aan een hypotheek kunnen komen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan zzp`ers en freelancers.

Cijfers en jaarverslagen

De jaarverslagen zijn op de website terug te vinden. Aan het jaarverslag ligt een audit van Deloitte ten grondslag. Wat opvalt is dat zij in 2020 een groei van de operationele winst van meer dan 50% hebben gerealiseerd. 

Dit is een opmerkelijk resultaat aangezien veel banken lagere winsten hebben gerapporteerd als gevolg van slechte leningen voortvloeiend uit de corona crisis. Aan deze malaise hebben zij zich dus geheel kunnen onttrekken.

Actuele rente bij andere banken

De rente bij de Nordax Bank is meer dan redelijk te noemen. Onderstaand een overzicht van de rente die door andere banken wordt aangeboden.

BankLooptijdRente
Banca Progetto3 jaar4,00%
Rietumu2 jaar3,85%
Haitong3 jaar3,80%
Imprebanca3 jaar3,75%
Orange Bank3 jaar3,70%
Bigbank1 jaar3,20%
Renault bankVrij opneembaar2,15%

Bekijk alle spaarproducten