De spaarrente in landen buiten Nederland stijgt harder dan bij Nederlandse banken. Een goed voorbeeld hiervan is de LHV bank die de afgelopen tijd zijn spaarrente fors heeft doen stijgen. Hierdoor worden termijndeposito`s weer aantrekkelijk.

SpaarproductRente
Deposito 6 maanden3,05%
Deposito 1 jaar3,45%
Deposito 2 jaar3,55%
Rente per 19/05/2023

Waarom sparen bij de LHV bank

De rente die je bij de LHV Bank kunt ontvangen is zeer aantrekkelijk. De huidige rentestanden zijn als volgt:

SpaarproductRente
Deposito 6 maanden3,05%
Deposito 1 jaar3,45%
Deposito 2 jaar3,55%
Rente per 19/05/2023

Doordat het depositogarantiestelsel bedragen tot 100.000€ dekt, is het verstandig om bij grotere vermogens, het geld te verdelen over spaarrekeningen bij verschillende banken. Bij de LHV bank is het depositogarantiestelsel van toepassing. 

Indien je over een groot vermogen beschikt, zou je een termijndeposito bij de LHV bank kunnen gebruiken, om te profiteren van aanvullende zekerheid via het depositogarantiestelsel. En daarnaast van de hoge rente kunnen profiteren.

Belasting betalen

Een voordeel van het sparen bij een bank in Estland, is dat Estland geen bronbelasting in rekening brengt aan niet ingezetene. Hier hoef je zelf verder niks voor te regelen. Wel dien je uiteraard het geld dat je op een termijndeposito bij de LHV bank hebt staan  tijdens de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting  op te geven in Box 3.

Andere aanbiedingen via Raisin

Raisin biedt inmiddels tal van spaarproducten. De meer dan 20 aangesloten banken bieden zowel termijndeposito`s als ook vrij opneembare spaarrekeningen. De huidige spaarrente is als volgt:

Rente bij een deposito:

BankLooptijdRente
Banca Progetto3 jaar4,00%
Rietumu2 jaar3,85%
Haitong3 jaar3,80%
Imprebanca3 jaar3,75%
Orange Bank3 jaar3,70%

Rente bij een vrij opneembare spaarrekening:

BankRente
Renault Bank2,15%
Nordax Bank2,14%
InBank2,11%
Klarna1,95%

Bekijk alle spaarproducten

Raisin is een platform dat spaarproducten van verschillende banken aanbiedt. Je zou het kunnen vergelijken met bijvoorbeeld energievergelijkers of alles-1-een vergelijkers. Uiteindelijk ga je dus gewoon sparen bij de bank die je uitkiest en niet bij Raisin zelf. 

Over de LHV bank

De LHV bank is de 4e grootste bank van Estland. Zij beschikken over een vermogen van 4 miljard euro. De LHV bank behoort tot de LHV groep, van wie de aandelen zijn genoteerd op de beurs in Tallin.

Een jaar geleden kon je de aandelen nog voor 14€ kopen. Inmiddels dien je 45€ voor een aandeel neer te tellen.

LHV bank Estland

Dit geeft wel aan dat de onderneming op dit moment erg goed presteert en ook snel aan het groeien is.

Inmiddels is de bank ook in het bezit van een kantoor buiten de Baltische Staten. Dit kantoor is gevestigd in de Finse hoofdstad Helsinki.

Estland voorloper of fintech gebied

Veel mensen hebben een verkeerd beeld van Estland. Zo is de schuld van de overheid een van de laagste in Europa. Veel lager dan bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. 

Daarnaast speelt het land een voortrekkersrol op het gebied van met name Fintech. Maar ook op andere technologische vlakken is het land sterk ontwikkeld. Veel startups komen uit de Baltische staten en dan met name Estland.