Klarna is een bekende naam in Nederland. Veel webshops maken gebruik van de betaaldiensten van Klarna. Hierdoor wordt het mogelijk om achteraf te betalen voor een aankoop. De Klarna bank is daarentegen nog minder bekend in Nederland. Via Raisin is het echter nu ook eenvoudig om een spaarrekening te openen bij deze Zweedse bank.

Sparen bij de Klarna bank

Klarna biedt verschillende opties om te sparen. Zo wordt er een vrij opneembare spaarrekening aangeboden en ook bieden zij verschillende termijndeposito`s aan.

De huidige rente bij een vrij opneembare spaarrekening bedraagt 0,16%. Bij een spaardeposito loopt de rente op tot maximaal 0,89%. Dit is doorgaans hoger dan de rente die je ontvangt bij een Nederlandse bank. De rente bij spaardeposito`s is op dit moment als volgt:

  • 1 jaar: 0,39%
  • 2 jaar: 0,63%
  • 3 jaar: 0,77%
  • 4 jaar: 0,89%

Helaas zijn dit geen rentes die rijk gaan maken. Het is zelfs zo dat de inflatie op dit moment hoger is. Daarentegen is het uiteraard wel beter om iets dan niets te ontvangen. Of in de situatie terechtkomen, zoals die bij inmiddels veel Nederlandse banken het geval is, dat je rente dient te betalen voor grote spaarsaldo`s.

Hoeveel dien je minimaal te storten?

Een vrij opneembare spaarrekening kan je al openen door het storten van 1€. Bij spaardeposito`s geldt een minimum inleg van 500€. Dit maakt het openen van een spaarrekening erg laagdrempelig. Hierdoor is een dergelijke spaarrekening ook geschikt voor periodiek sparen.

Depositogarantiestelsel

Het eerste waar je naar zou moeten kijken bij het openen van een spaarrekening in het buitenland is het depositogarantiestelsel. Het is extreem belangrijk dat dit van toepassing is. Bij de Klarna bank is dit het geval.

Omdat Zweden geen Euro hanteert, wordt de dekking uitgedrukt in Zweedse Kronen. Het bedrag wordt echter wel regelmatig aangepast, zodat het gedekte bedrag enigszins in de buurt van de gebruikelijke 100.000€ ligt. 

In Zweedse Kronen wordt het spaargeld door het Zweedse depositogarantiestelsel afgedekt tot 1.050.000 SEK. Dit komt op dit moment neer op ongeveer 103.000€. Deze garantie geldt altijd per rekeninghouder per bank. Meerdere bankrekeningen openen bij eenzelfde bank zorgt er niet voor, dat het bedrag van de totale garantie toeneemt.

Hoe kan je een spaarrekening open bij deze Zweedse bank?

Een spaarrekening openen is op dit moment alleen mogelijk via Raisin. Je dient jezelf eerst te registreren op het platform van Raisin, waarna je eenvoudig een spaarrekening kunt openen bij de Klarna bank.

Je dient dus wel een extra handeling te verrichten. Echter, door eerst te registreren bij Raisin, ontvang je wel een extra bonus. De hoogte van de bonus is afhankelijk van het bedrag wat je uiteindelijk op de spaarrekening stort. De maximale bonus bedraagt op dit moment 100€.

> Spaarrekening openen <

Het is via Raisin niet alleen mogelijk om een spaarrekening te openen bij de Klarna bank. Inmiddels worden er spaarproducten van de volgende banken aangeboden:

  • CKV
  • Rietumu bank
  • Banca Progetto

Bij alle banken is er sprake van een depositogarantiestelsel. 

De historie van de Zweedse Klarna bank

Het bedrijf is in 2005 in Stockholm opgericht. De doelstelling van de onderneming is om betalen simpeler te maken.

Hierbij wordt er ook naar gekeken om het kredietrisico weg te nemen bij webshop eigenaren. 

Zweedse fintech bank

In 2014 is het bedrijf samengegaan met Sofort. Inmiddels telt het bedrijf meer dan 4.000 medewerkers en zijn zij actief in 17 landenOok werken zij samen met meer dan 250.000 webshops.

De oprichter, Sebastian Siemiatkowski, is nog steeds de huidige CEO van de onderneming. Een externe audit wordt uitgevoerd door het gerenommeerde Ernst & Young. Verschillende jaarrekeningen en andere rapportages, zijn allemaal op de website van Klarna terug te vinden.

Bekende investeerders

Er is sprake van een groot aantal investeerders dat in het Zweedse Fintech heeft geïnvesteerd. De meest opvallende namen zijn Visa en Snoop Dogg. 

Dat lees je goed. De rapper Snoop Dogg heeft in 2019 een investering gedaan in de Klarna bank. Hierbij heeft hij ook meegewerkt aan een reclamecampagne. Uiteindelijk is het in zijn eigen belang dat de onderneming in waarde groet. Een win- win situatie.