Via Raisin zijn er verschillende termijndeposito`s van de J&T banka beschikbaar. De rente die je ontvangt is één van de hoogste rentes die je via Rasin kunt ontvangen. Het is zelfs een van de hoogste spaarrentes in Europa.

SpaarproductRente
Deposito 1 jaar2,40%
Deposito 2 jaar2,60%
Deposito 3 jaar2,70%
Rente per 19/05/2023

Actuele rentestanden

De belangrijkste vraag is hoeveel rente je kunt ontvangen bij J&T Banka. In onderstaande tabel hebben we de actuele rente weergegeven:

SpaarproductRente
Deposito 1 jaar2,40%
Deposito 18 maanden2,50%
Deposito 2 jaar2,60%
Deposito 30 maanden2,65%
Deposito 3 jaar2,70%
Deposito 4 jaar2,70%
Deposito 5 jaar2,90%
Deposito 6 jaar0,00%
Deposito 10 jaar0,00%
Rente per 19/05/2023

Sparen in Tsjechië

Je dient jezelf er goed bewust van te zijn, dat je door het openen van een termijndeposito bij de J&T Banka, gaat sparen in Tsjechië. Het is echter niet nodig om hiervan te schrikken. Ook Tsjechië kent een depositogarantiestelsel. Bij een calamiteit ontvang je dus gewoon het bedrag tot en met 100.000€ terug. 

Wel zal het bedrag dan in Tsjechische Kronen worden uitgekeerd. Het uiteindelijke bedrag wat je in euro`s zal ontvangen kan dus iets afwijken. Veel zal dat echter niet zijn.

Na de gebeurtenissen rond de Icesave bank, waarbij mensen soms jaren op hun geld diende te wachten, is de regelgeving fors aangescherpt. In het geval van een calamiteit dient het bedrag wat er op de spaarrekening stond, binnen 7 werkdagen te worden uitgekeerd.

Minimumbedrag voor een termijndeposito

Het minimumbedrag voor het afsluiten van een termijndeposito bedraagt 10.000€. Ook geldt er een maximum, wat gelijk is aan 100.000€. Periodiek sparen met maandelijks een kleine inleg is dus niet mogelijk.

Door het afsluiten van een termijndeposito, ben je voor de duur van de termijndeposito beschermd tegen het betalen van een negatieve rente. Ook kan het openen van een termijndeposito zinvol zijn, om op die manier spaartegoeden te spreiden en daardoor maximaal te profiteren van de zekerheid van het depositogarantiestelsel. Door het openen van een extra spaarrekening kan je jouw geld beter spreiden.

Je kunt een termijndeposito openen zonder betaalrekening.

Bronbelasting

Tsjechië kent een bronbelasting op uitbetaalde rente. Deze bronbelasting bedraagt 15%. Als Nederlander kan je hier echter een vrijstelling voor aanvragen.

Uiteindelijk betaal je de belasting volgens Box 3 in Nederland. Dat is eigenlijk jammer, want met de bronbelasting van 15% zou je goedkoper uit zijn. 

J&T Banka bronbelasting

Voor de vrijstelling van de bronbelasting heb je een woonplaatsverklaring nodig van de Nederlandse belastingdienst. De belastingdienst is bekend met dit document, dus dit is eenvoudig en snel aan te vragen. Dit dien je ook slechts eenmalig te doen.

Meer over de J&T Banka

De J&T Banka is een begrip in Tsjechië. Deze private bank biedt biedt verschillende producten aan, zoals ondermeer asset management. De bank maakt onderdeel uit van de J&T Finance Group, welke is opgericht in 1994.  In de loop der jaren zijn er verschillende bedrijven overgenomen en toegevoegd aan de groep. Daarnaast zijn er ook andere dochterondernemingen opgericht. Een voorbeeld hiervan is J&T securities trading Czech Republic.

Opvallend is dat de groep ook eigenaar is van de Tsjechische voetbalclub Sparta Praag. Dat is toch een begrip binnen de Tsjechische voetbalwereld.

Er zijn verschillende rapporten terug te vinden op de website van J&T Banka. Wel zijn deze allemaal Engelstalig. Hierdoor kom je begrippen tegen zoals “protect their assets”.

Bij de J&T Banka kan je een termijndeposito openen met een looptijd van tussen de 1 en 10 jaar. Via Raisin kun je ook sparen bij banken zoals Klarna of de Renault Bank.

De rol van Raisin

Raisin is slechts een bemiddelaar bij het openen van een spaarrekening. Het geld stort je gewoon op de termijndeposito bij de J&T Banka. Als klant heeft dit als voordeel, dat je van Raisin een extra bonus ontvangt, bij het openen van een termijndeposito. 

Voor de duidelijkheid, Raisin is dus geen bank. Je kunt het vergelijken met een energievergelijker. De website van Pricewise, bemiddelt ook alleen bij het afsluiten van een energiecontract en zijn zelf geen energie maatschappij.

Andere spaarmogelijkheden

Naast de mogelijkheid tot het openen van een termijndeposito bij de J&T Banka biedt Raisin ook de volgende vrij opneembare spaarrekeningen aan:

Termijndeposito`s:

BankLooptijdRente
Banca Progetto3 jaar4,00%
Rietumu2 jaar3,85%
Haitong3 jaar3,80%
Imprebanca3 jaar3,75%
Orange Bank3 jaar3,70%

Flexibele spaarrekening:

BankRente
Renault Bank2,15%
Nordax Bank2,14%
InBank2,11%
Klarna1,95%

Bekijk alle spaarproducten