Sparen bij een bank in Estland? Waarom zou je dat doen. Het antwoord is simpel, de rente die je ontvangt ligt aanzienlijk hoger dan in Nederland.

SpaarproductRente
Vrij opneembaar2,15%
Deposito 6 maanden3,05%
Deposito 1 jaar3,47%
Rente per 19/05/2023

Huidige rentestanden

De Inbank heeft onlangs het aanbod uitgebreid. Nu is er ook naast deposito`s ook een flexibele spaarrekening beschikbaar. De rente die je ontvangt is als volgt:

SpaarproductRente
Vrij opneembaar2,15%
Deposito 6 maanden3,05%
Deposito 1 jaar3,47%
Rente per 19/05/2023

Loop je geen groot risico?

In Estland kennen ze het Tagatisfond. Dit is de Estse versie van het depositogarantiestelsel. Ook bij sparen in Estland wordt jouw spaargeld tot een bedrag van 100.000€ gegarandeerd door de nationale bank van Estland.

Het is wel verstandig om er op te letten dat je geen saldo van meer dan 100.000€ aanhoudt. In dat geval loop je wel een risico indien de bank failliet zou gaan.

Omdat in Estland de euro wordt gebruikt, loop je ook geen koersrisico bij zowel een deposito of bij het bedrag van het depositogarantiestelsel.

De spaarproducten van de Inbank

De Inbank biedt diverse deposito`s en sinds korte tijd ook een flexibele spaarrekening aan. 

Je kunt exact bijhouden hoe jouw saldo zich ontwikkeld via de handige Inbank app. Een vrij opneembare spaarrekening is niet beschikbaar voor Nederlandse spaarders.

Bij het openen van een termijndeposito wordt er een minimum gesteld van 500€. Een flexibele spaarrkening is al vanaf 1€ te openen. Dit maakt ook automatisch sparen een aantrekkelijke optie.

Geen bronbelasting

Sommige landen hanteren een bronbelasting. Hierbij wordt direct een gedeelte van de rente ingehouden als zijnde bronbelasting. Het is daarentegen wel bijna altijd mogelijk om hiervoor een vrijstelling te ontvangen, of het bedrag terug te ontvangen. Estland hanteert echter geen bronbelasting voor mensen die niet in Estland wonen. Je hoeft dus zelf geen actie te ondernemen om de bronbelasting te voorkomen.

Belasting betaal je gewoon in Nederland. Helaas zou je kunnen zeggen. Belasting op sparen en beleggen in Nederland, via Box 3 ,is niet de meest voordelige manier om belasting af te dragen.

Hoe kan je een termijndeposito openen?

Je kunt als Nederlander niet direct een termijndeposito openen bij de Inbank. De Inbank is aangesloten bij Raisin, waardoor het alsnog mogelijk wordt gemaakt om een termijndeposito te openen. De eerste stap om een termijndeposito te openen is dan ook het registreren bij Raisin. Daarna is het vervolgens erg eenvoudig om de termijndeposito te openen. Dit kan je binnen een minuut regelen en er zijn ook geen aanvullende documenten vereist.

Dit is misschien net iets meer werk, maar je krijgt er ook iets voor terug. Omdat je hierdoor als het ware ook klant wordt bij Raisin, bieden zij jou een aantrekkelijke bonus. Dit is een bedrag wat je eenmalig ontvangt en afhankelijk is van het bedrag dat je stort op de termijndeposito.

De spaarproducten van de Inbank bieden een aantrekkelijke rente. Eerst registreren bij Raisin is noodzakelijk om te kunnen gaan sparen bij deze bank. Rechtstreeks bij de be Inbank sparen is als Nederlander niet mogelijk.

Over de Inbank

De bank is in 2010 opgericht en is sinds 2015 in het bezit van een volledige bankvergunning. Inmiddels heeft de in Tallinn gevestigde bank ongeveer 700.000 klanten en heeft de bank ook vestigingen in Polen en opereert het in de andere Baltische staten.

In maart 2021 zijn er 3 nieuwe leden toegevoegd aan de raad van toezicht. Hierbij is er gekozen voor een internationaler karakter, om de verdere groei buiten Estland te bevorderen. Zo is de Italiaan Roberto de Silvestri aan de raad van toezicht toegevoegd.

De bank is voortgevloeid uit het fintech bedrijf Cofi. De oprichter is Priit Poldoja, wie nog steeds de huidige CEO van de bank is.

Sparen bij buitenlandse banken

Raisin breidt het aanbod van spaarproducten van banken buiten Nederland steeds verder uit. Zo is het nu ook mogelijk om bij de Franse Renault bank een vrij opneembare spaarrekening te open. Een kort overzicht van het aanbod van Raisin is als volgt:

Rente termijndeposito`s:

BankLooptijdRente
Banca Progetto3 jaar4,00%
Rietumu2 jaar3,85%
Haitong3 jaar3,80%
Imprebanca3 jaar3,75%
Orange Bank3 jaar3,70%

Rente flexibele spaarrekening:

BankRente
Renault Bank2,15%
Nordax Bank2,14%
InBank2,11%
Klarna1,95%

Bekijk alle spaarproducten