De Fjord Bank is een volledig online bank. De bank is een nieuwe speler binnen de bancaire wereld aangezien de lancering van de bank in 2020 heeft plaatsgevonden.

SpaarproductRente
Deposito 1 jaar3,70%
Deposito 2 jaar3,60%
Deposito 3 jaar3,40%
Rente per 08/06/2023

Actuele spaarrente

De Fjord Bank biedt een zeer aantrekkelijke spaarrente. Wel biedt de bank alleen termijndeposito`s met een minimale looptijd van 1 jaar. Wanneer je op zoek bent naar een deposito met een langere looptijd, kun je ook terecht bij de bank. 

Je kunt namelijk ook een termijndeposito van 5 jaar afsluiten. Dit is de actuele spaarrente die je op dit moment bij de bank ontvang:

SpaarproductRente
Deposito 1 jaar3,70%
Deposito 18 maanden3,70%
Deposito 2 jaar3,60%
Deposito 3 jaar3,40%
Deposito 4 jaar3,40%
Deposito 5 jaar3,40%
Rente per 08/06/2023

Algemene voorwaarden

De belangrijkste algemene voorwaarden zijn als volgt:

  • Je dient minimaal 10.000 euro te storten om een termijndeposito te kunnen openen. Het maximale bedrag van alle deposito`s opgeteld mag niet meer bedragen dan 95.000€. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat je onder de maximale garantstelling volgende uit het depositogarantiestelsel blijft.
  • De vaste rente wordt pas aan het einde van de looptijd van een deposito uitgekeerd. Dit geldt ook voor meerjarige deposito`s.
  • Tussentijds een deposito beëindigen is slechts beperkt mogelijk. Je zult hiertoe een verzoek moeten indienen en dan is het aan de bank om te beslissen of zij hieraan willen meewerken.  

Hoe werkt het openen van een deposito?

Sparen bij de Fjord Bank via Raisin is de manier om een deposito te openen. 

De bank heeft het openen van deposito`s voor buitenlandse spaarders aan het platform van Raisin uit handen genomen. De eerste stap is dan ook het aanmaken van een account bij Raisin. Hierbij dien je rekening te houden dat je zult worden onderworpen aan het KYC proces.

Na voltooiing van dit proces en goedkeuring kun je vervolgens online eenvoudig en snel een deposito openen.

Fjord Bank sparen

Is het depositogarantiestelsel van toepassing?

Een spaarrekening van de Fjord Bank biedt de zekerheid van het depositogarantiestelsel. Het gaat hierbij om het stelsel van Litouwen. Dat is namelijk het land dat de bankvergunning heeft afgegeven. Met een schuld van 44,66% van het BBP in 2021 is Litouwen een economisch stabiel land. In onze ogen veel stabieler dan landen zoals Italië en Portugal.

Wordt er bronbelasting ingehouden?

Litouwen kent 15% bronbelasting. Door het overleggen van een woonplaatsverklaring wordt dit verlaagd naar 10%. De uiteindelijk ingehouden bronbelasting valt te verrekenen met de Nederlandse belasting.

Historie van de Fjord Bank

De bank is sinds 2020 actief. De oprichters van de bank zijn een groep van Noorse en Zweedse investeerders, te weten Svein Øvrebø, Joakim Mandorsson en Stig R. Inmiddels is de bank in handen van Opera Limited, een groot Noors fintech bedrijf.. 

Het hoofdkantoor van de bank is gevestigd in Vilnius (Litouwen). De bank richt zich op particuliere klanten en biedt spaarmogelijkheden en verstrekt daarnaast ook leningen aan particulieren. Aangezien de bank niet beschikt over een kantorennetwerk worden klanten bedient via de online kanalen. Een spaarrekening openen kan dan ook alleen online.

Alternatieven voor een hoge spaarrente

Voor alles geldt vergelijken, je geld kan opleveren. Dat geldt ook voor spaarrente. Daarom onderstaand een overzicht van actuele en hoge spaarrentes:

Rente bij een deposito:

BankLooptijdRente
Banca Progetto3 jaar4,00%
Rietumu2 jaar3,85%
Haitong3 jaar3,80%
Imprebanca3 jaar3,75%
Orange Bank3 jaar3,70%

Rente bij een vrij opneembare spaarrekening:

BankRente
Renault Bank2,15%
Nordax Bank2,14%
InBank2,11%
Klarna1,95%

Bekijk alle spaarproducten