Nu is het ook eenvoudig om te gaan sparen bij de Belgische CKV bank. Waarom zou je dat doen, zal je misschien denken. Deze vraag is vrij eenvoudig te beantwoorden. Bij het afsluiten van een termijndeposito ontvang je namelijk 0,35% rente. Dat is vandaag de dag gewoonweg erg hoog te noemen.
Is sparen bij de CKV bank veilig?
Een hogere rente ontvangen is uiteraard mooi meegenomen. Maar daarnaast dient het geld wel veilig te zijn. Doordat de CKV bank in het bezit is van een vergunning, is het depositogarantiestelsel van toepassing.
De nationale bank van België staat in dit geval garant voor een bedrag van 100.000 euro per rekeninghouder. Net zoals in Nederland, bestaat er ook het Belgische garantiefonds om spaarders eventueel schadeloos te stellen.
Toezicht door de Belgische overheid
Naast de zekerheid die het depositogarantiestelsel biedt, is er ook sprake van toezicht. Er is niet alleen sprake van toezicht van de nationale bank van België, maar ook wordt er toezicht uitgevoerd door de autoriteit voor financiële diensten en markten. Dit valt te vergelijken met de Nederlandse AFM.
Een deposito bij CKV open je eenvoudig via het platform van Raisin.
Aanmelden bij Raisin heeft als bijkomend voordeel, dat je bovenop de hogere rente ook een welkomstbonus ontvangt. Deze bonus kan zelfs oplopen tot een bedrag van 100€.
Naarmate je jouw geld langer vastzet, wordt de rente hoger. Zet je bijvoorbeeld jouw geld 2 jaar vast, dan ontvang je een rente van 0,55%. De hoogste rente ontvang je bij een looptijd van 5 jaar. De rente bedraagt dan 0,80%
Alle mogelijke looptijden van de beschikbare deposito`s en de bijbehorende rente is in onderstaande tabel weergegeven.
Looptijd | Rente |
1 jaar | 0,35% |
2 jaar | 0,55% |
3 jaar | 0,65% |
4 jaar | 0,75% |
5 - 10 jaar | 0,8% |
Meer over deze Belgische bank
De afkorting CKV staat voor centrale kredietverlening. Deze onafhankelijke Belgische spaarbank is al sinds 1956 actief. Omdat het om een Belgische bank gaat, is het Belgisch recht van toepassing.
De CKV spaarbank biedt traditionele spaarproducten, waarbij je als Nederlander zijnde alleen een termijndeposito kunt openen. Vrij opneembare spaarrekeningen zijn niet beschikbaar.
Naast spaarproducten biedt de bank in België ook andere diensten aan, voornamelijk op het gebied van leningen. Hierbij is het hypothecaire gewaarborgd krediet, of simpelweg een hypotheek, een van de kernproducten waar zij zich op richten.
Sparen in het buitenland eenvoudig gemaakt
Raisin biedt spaarproducten aan van banken uit verschillende landen. Veel van deze banken zijn gevestigd in Oost Europa. Met sparen in Oost Europa zijn veel mensen toch enigszins terughoudend.
In mijn opinie niet geheel terecht, omdat er in die landen ook sprake is van een depositogarantiestel, waardoor de nationale banken garant staan. Voor mensen die liever geen spaarrekening of termijndeposito in Oost Europa openen, biedt Raisin inmiddels ook interessante alternatieven.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk, om naast een termijndeposito bij de CKV bank, ook een deposito te openen bij het Zweedse Klarna, of bij de Franse Renault bank. Bij de Renault bank is het zelfs mogelijk om een vrij opneembare spaarrekening te openen, waarbij je nog steeds rente over het saldo van de spaarrekening ontvangt. CKV biedt een dergelijke vrij opneembare spaarrekening helaas niet aan.
Een termijndeposito openen over de grens in België levert via de CKV bank een hoge rente op. Het openen van een termijndeposito doe je eenvoudig online. Door het platform van Raisin te gebruiken ontvang je bovendien een extra bonus.
Geld vastzetten via een termijndeposito
Veel spaarders worstelen met de vraag, of het op dit moment wel slim is om geld lang vast te zetten. Misschien gaat de rente wel stijgen en dan kan je daar niet van profiteren.
Tot voor kort zou ik hebben gezegd dat de rente op korte termijn, of zelfs de komende jaren, niet zou gaan stijgen. Echter, nu we te maken hebben met een stijgende inflatie, ben ik daar niet zo heel stellig meer in.
Wel ben ik persoonlijk van mening, dat wanneer de rente gaat stijgen, dat dit marginaal zal zijn. Het zal echt nog wel heel lang gaan duren voordat de spaarrente weer een niveau gaat bereiken, dat we uit het verleden kennen. Dit is echter mijn persoonlijke opinie.
Zolang de ECB schulden blijft opkopen, zal de rente niet hard gaan stijgen.