Sparen in Letland zal veel mensen afschrikken. Is het vanuit dat oogpunt slim om een bankrekening bij de BluOr bank te openen? 

Progetto rente
SpaarproductRente
6 maanden0,15%
Deposito 1 jaar2,80%
Deposito 3 jaar3,61%
Rente per 19/05/2023

Depositogarantiestelsel in Letland

Het depositogarantiestelsel is een Europees initiatief. Hierdoor is deze garantie ook van kracht bij een spaarrekening die je opent bij de BluOr bank. Misschien zijn mensen nog huiverig na het Icesave debacle, maar dat heeft ook iets goeds gebracht. 

De regelgeving is aangescherpt om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen. Het is vanuit een economisch principe ontzettend belangrijk dat mensen vertrouwen hebben in de banken.

Dit alles zorgt ervoor dat jouw spaargeld tot een bedrag van 100.000€ bij de BluOr bank ook gewoon veilig is, door het geldende depositogarantiestelsel.

Hoeveel rente ontvang je bij de BluOr bank?

Bij de BluOr bank kan je alleen deposito`s openen. Een vrij opneembare spaarrekening is niet beschikbaar. Spaardeposito`s zijn als volgt beschikbaar:

SpaarproductRente
3 maanden0,01%
6 maanden0,15%
Deposito 1 jaar2,80%
Deposito 2 jaar3,51%
Deposito 3 jaar3,61%
Rente per 19/05/2023

In mijn opinie zijn er bij Raisin betere opties beschikbaar, waarbij je meer rente ontvangt. Zo ontvang je bij de J&T Banka een hogere rente. Hetzelfde geldt voor de onlangs aan Raisin toegevoegde Renault bank  bij een vrij opneembare spaarrekening. Om een indruk te geven van de verschillende rentes, het volgende overzicht:

Deposito`s:

BankLooptijdRente
Banca Progetto3 jaar4,00%
Rietumu2 jaar3,85%
Haitong3 jaar3,80%
Imprebanca3 jaar3,75%
Orange Bank3 jaar3,70%

Vrij opneembare spaarrente:

BankRente
Renault Bank2,15%
Nordax Bank2,14%
InBank2,11%
Klarna1,95%

Bekijk alle spaarproducten

Dat de rentes die worden aangeboden redelijk marktconform zijn, is overigens ook wel weer een pluspunt. Bij Icesave is het fout gegaan, omdat zij een rente aanboden die veel hoger lag dan de marktrente

Een spaarrekening openen in Letland

Op dit moment is het alleen mogelijk om via het spaarplatform van Raisin een deposito te openen bij de BluOr Bank. Dit biedt in mijn opinie echter een aantal voordelen. 

Door een registratie op het platform van Raisin heb je direct toegang tot meerdere spaarproducten van verschillende banken. 

BlueOrange letland

Het aanbod van spaarproducten wordt daarnaast alsmaar uitgebreid. Eigenlijk is Raisin het enige platform dat spaarproducten uit verschillende landen toegankelijk maakt voor Nederlanders.

Het is wel belangrijk om te weten dat jouw geld uiteindelijk terechtkomt bij de bank waar je daadwerkelijk een spaarrekening of termijndeposito opent. Raisin is puur en alleen een bemiddelaar.

Sparen in Euro`s

Er is geen sprake van een valutarisico. Je spaart gewoon in Euro`s, hetgeen toch wel prettig is. Zeker bij een lage rente wil je geen valutarisico lopen.

Bij de BluOr bank kan je een termijndeposito openen met een looptijd van tussen de 3 maanden en 3 jaar. Daarnaast zijn er nog tal van spaarproducten van andere banken beschikbaar via Raisin.

Meer over de BluOr bank

Deze Letse bank is opgericht in 2001 door 4 Letse ondernemers. Dit zijn  Alexander Peshkov, Sergey Peshkov, Andrey Kochetkov and Oleg Chepulsky,. Inmiddels behoort de bank tot de 6 grootste banken in Letland. Wel is het met 214 werknemers nog een relatief kleine bank.

Er worden 50 verschillende producten aangeboden. Dit zijn onder meer spaarproducten en leningen. Ook richten zij zich op de eCommerce, door het aanbieden van betaaloplossing voor webshop eigenaren.