Sparen in Letland zal veel mensen afschrikken. Is het vanuit dat oogpunt slim om een bankrekening bij de BlueOrange bank te openen? 

Depositogarantiestelsel in Letland

Het depositogarantiestelsel is een Europees initiatief. Hierdoor is deze garantie ook van kracht bij een spaarrekening die je opent bij de BlueOrange bank. Misschien zijn mensen nog huiverig na het Icesave debacle, maar dat heeft ook iets goeds gebracht. 

De regelgeving is aangescherpt om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen. Het is vanuit een economisch principe ontzettend belangrijk dat mensen vertrouwen hebben in de banken.

Dit alles zorgt ervoor dat jouw spaargeld tot een bedrag van 100.000€ bij de BlueOrange bank ook gewoon veilig is, door het geldende depositogarantiestelsel.

Hoeveel rente ontvang je bij de BlueOrange bank?

Bij de BlueOrange bank kan je alleen deposito`s openen. Een vrij opneembare spaarrekening is niet beschikbaar. Spaardeposito`s zijn als volgt beschikbaar:

LooptijdRente
1 jaar0,11%
2 jaar0,41%
3 jaar0,41%

In mijn opinie zijn er bij Raisin betere opties beschikbaar, waarbij je meer rente ontvangt. Zo ontvang je bij de J&T Banka bij een termijndeposito van 3 jaar een rente van 1%. De onlangs aan Raisin toegevoegde Renault bank biedt een rente van 0,35% bij een vrij opneembare spaarrekening. Om een indruk te geven van de verschillende rentes, het volgende overzicht:

BankHuidige rente
Renault bank0,35%
Klarna Bank0,16%
Nordax bank0,16%

Voorbeelden van een 1 jaars deposito zijn als volgt:

BankHuidige rente
J&T Banka1,00%
Rietumu bank0,7%
CKV0,16%
Coop Pank0,10%
Euram bank0,10%

Dat de rentes die worden aangeboden redelijk marktconform zijn, is overigens ook wel weer een pluspunt. Bij Icesave is het fout gegaan, omdat zij een rente aanboden die veel hoger lag dan de marktrente

Een spaarrekening openen in Letland

Op dit moment is het alleen mogelijk om via het spaarplatform van Raisin een deposito te openen bij de BlueOrange bank. Dit biedt in mijn opinie echter een aantal voordelen. 

Door een registratie op het platform van Raisin heb je direct toegang tot meerdere spaarproducten van verschillende banken. 

BlueOrange letland

Het aanbod van spaarproducten wordt daarnaast alsmaar uitgebreid. Eigenlijk is Raisin het enige platform dat spaarproducten uit verschillende landen toegankelijk maakt voor Nederlanders.

Het is wel belangrijk om te weten dat jouw geld uiteindelijk terechtkomt bij de bank waar je daadwerkelijk een spaarrekening of termijndeposito opent. Raisin is puur en alleen een bemiddelaar.

Sparen in Euro`s

Er is geen sprake van een valutarisico. Je spaart gewoon in Euro`s, hetgeen toch wel prettig is. Zeker bij een lage rente wil je geen valutarisico lopen.

Bij de BlueOrange bank kan je een termijndeposito openen met een looptijd van tussen de 1 en 3 jaar. Bij een looptijd van 3 jaar ontvang je 0,41% rente. Daarnaast ontvang je nog een extra bonus via Raisin. De bonus kan oplopen tot maximaal 100€.

Over de BlueOrange bank

Deze Letse bank is opgericht in 2001 door 4 Letse ondernemers. Dit zijn  Alexander Peshkov, Sergey Peshkov, Andrey Kochetkov and Oleg Chepulsky,. Inmiddels behoort de bank tot de 6 grootste banken in Letland. Wel is het met 214 werknemers nog een relatief kleine bank.

Er worden 50 verschillende producten aangeboden. Dit zijn onder meer spaarproducten en leningen. Ook richten zij zich op de eCommerce, door het aanbieden van betaaloplossing voor webshop eigenaren.