De Banco BAI Europa is nu ook verbonden aan het spaarplattform van Raisin. De bank biedt ook direct een van de hoogst mogelijke spaarrentes.

SpaarproductRente
Deposito 6 maanden3,55%
Deposito 1 jaar3,75%
Deposito 3 jaar3,25%
Rente per 19/05/2023

Spaarrente en voorwaarden

De bank biedt verschillende deposito`s met een minimale looptijd van 6 maanden. De actuele spaarrente is als volgt:

SpaarproductRente
Deposito 6 maanden3,55%
Deposito 1 jaar3,75%
Deposito 2 jaar3,50%
Deposito 3 jaar3,25%
Deposito 5 jaar3,00%
Rente per 19/05/2023

Bekijk alle spaarproducten

Opvallend is dat de rente lager wordt naarmate de looptijd van een deposito langer wordt. Dit fenomeen zie je bij bijna alle banken.

De minimale inleg bedraagt 20.000 euro en de rente wordt aan het einde van de looptijd van een deposito uitgekeerd.

Hoe kun je sparen bij deze bank?

Sparen bij de Banco BAI Europa via Raisin is de enige mogelijkheid om een spaarrekening te openen. De bank uit Portugal biedt Nederlanders niet de mogelijkheid om direct zonder tussenkomst van het bemiddelingsplatform een spaarrekening te openen. 

Het KYC proces wat een bank dient te voltooien is lastig bij buitenlandse spaarders. Daarom is er gekozen voor deze oplossing, waarbij Raisin de bank het KYC proces uit handen neemt. Om daadwerkelijk te kunnen sparen bij de bank dien je volgende stappen te ondernemen:

  1. Registreren op de website van Raisin
  2. Verifiëren van jouw account waarbij er goedkeuring voor het openen van een account dient te worden gegeven
  3. Openen van een spaarrekening of deposito bij de bank van jouw keuze. Hierbij kan je net zoveel verschillende spaarrekeningen bij verschillende banken openen als je wilt.

Is de Banco BAI Europa betrouwbaar?

Banco BAI Europa is in 1998 opgericht en is in het bezit van een Portugese bankvergunning.

Door het aanvragen van een bankvergunning is er sprake van toezicht door de Portugese nationale bank. Daarnaast voert de Europese Centrale Bank ook toezicht uit, aangezien zij willen voorkomen dat banken in de financiële problemen terechtkomen.

Het toezicht is heden ten dage dermate strikt, dat een bank zijn zaken goed op orde dient te hebben.

Portugese bank betrouwbaar

Is het depositogarantiestelsel van toepassing?

Door het in het bezit hebben van een Portugese bankvergunning is het Portugese depositogarantiestelsel van kracht. Hierdoor stelt de Portugese overheid zich garant ten opzichte van de spaarders bij deze bank. 

Mocht de bank onverhoopt failliet gaan, dan zijn zij verplicht om binnen 7 werkdagen spaarders tot maximaal 100.000 euro per rekeninghouder te compenseren. In 2024 wordt deze termijn, waarbinnen spaarders dienen te worden gecompenseerd, nog verder aangescherpt.

Let op de bronbelasting

Portugal kent een hoge bronbelasting van maar liefst 28%. Om een vermindering aan te vragen naar 10%, dien je een Nederlandse woonplaatsverklaring te overleggen. Deze kun je eenvoudig aanvragen bij de belastingdienst. Ook dien je een document van de Portugese belastingdienst in te vullen, waarin je verklaart dat je daadwerkelijk woonachtig in Nederland bent.

De 10% die uiteindelijk wordt ingehouden kun je verrekenen met de in Nederland te betalen vermogensbelasting.

Spaarrente bij andere banken

Om er zeker van te zijn dat je daadwerkelijk de hoogste spaarrente ontvangt bij de Banco BAI Europa, hebben we onderstaand overzicht samengesteld. De rente bij banken van buiten Nederland ligt bijna altijd hoger dan bij Nederlandse banken. Een uitzondering is easy savings van de bunq bank die voor Nederlandse begrippen ook een hoge spaarrente biedt. 

Deposito`s:

BankLooptijdRente
Banca Progetto3 jaar4,00%
Rietumu2 jaar3,85%
Haitong3 jaar3,80%
Imprebanca3 jaar3,75%
Orange Bank3 jaar3,70%

Spaarrekeningen:

BankRente
Renault Bank2,15%
Nordax Bank2,14%
InBank2,11%
Klarna1,95%

Bij alle banken opgenomen in het onderstaande overzicht is er sprake van de zekerheid van het depositogarantiestelsel. Het gaat hierbij wel om het depositogarantiestel van verschillende landen vanuit de Europese Unie.