De Poolse Alior bank biedt termijndeposito`s aan, met looptijden van 6 maanden tot 3 jaar. 

SpaarproductRente
Deposito 6 maanden0,10%
Deposito 1 jaar0,10%
Deposito 2 jaar0,20%
Rente per 19/05/2023

Depositogarantiestelsel en de Alior bank

Als je meer pagina`s op onze website hebt bezocht, dan weet je vast al wel dat wij altijd hameren op het depositogarantiestelsel. Ook sparen bij deze Poolse bank biedt deze zekerheid. Wel is het garantiebedrag uitgedrukt in Poolse Zloty. 

Het equivalent is echter gelijk aan 100.000€. Het enige is, dat indien je dient te worden uitbetaald vanuit het garantiefonds, dat dit in Poolse Zloty zal zijn. Dit bedrag kan je dan echter direct omwisselen naar euro`s, waardoor er geen sprake is van een valutarisico.

Het spaar aanbod van deze Poolse bank

Er worden alleen termijndeposito`s aangeboden. Een vrij opneembare spaarrekening is niet beschikbaar. Je dient het geld dat je stort minimaal 6 maanden vast te zetten. Daarbij is de minimale inleg vastgesteld op 10.000€ en geldt er een maximum van 100.000€ per termijndeposito. Je spaart altijd in euro`s, zodat er geen sprake is van een valutarisico. 

Poolse Alior bank

Doordat er geen vrij opneembare spaarrekening beschikbaar is en de minimuminleg ook vrij hoog is, is een spaarproduct bij de Alior bank niet geschikt voor periodiek sparen.

De huidige rentestanden

Op dit moment zijn de rentes voor de verschillende termijndeposito`s als volgt:

Hoogste depositorente:

SpaarproductRente
Deposito 6 maanden0,10%
Deposito 1 jaar0,10%
Deposito 2 jaar0,20%
Deposito 3 jaar0,20%
Rente per 19/05/2023

Dit is niet de hoogste rente die wordt aangeboden door de bij Raisin aangesloten banken. 

BankLooptijdRente
Banca Progetto3 jaar4,00%
Rietumu2 jaar3,85%
Haitong3 jaar3,80%
Imprebanca3 jaar3,75%
Orange Bank3 jaar3,70%

Daarnaast is het mogelijk om een vrij opneembare spaarrekening te openen bij de Nordax bank, Renault bank, of Klarna, waarbij je ook een hoge rente ontvangt. 

Hoogste rente flexibele spaarrekening:

BankRente
Renault Bank2,15%
Nordax Bank2,14%
InBank2,11%
Klarna1,95%

Over Raisin

Een termijndeposito openen via Raisin houdt in dat je het geld stort op de spaarrekening bij de Alior bank. Raisin is slechts een tussenpersoon. Omdat het alleen mogelijk is om via Raisin een termijndeposito te openen, is eerst een account maken bij Raisin verplicht. 

Hiervoor ontvang je overigens wel een extra bonus, waardoor het rendement op het spaargeld zal toenemen. Raisin is zelf geen bank en biedt dus ook geen eigen spaarproducten aan.

De Poolse Alior bank biedt termijndeposito`s van minimaal 6 maanden en maximaal 3 jaar.  De maximale rente bedraagt op dit moment 0,2%. Hierbij is het Poolse depositogarantiestelsel van toepassing. Een deposito openen is mogelijk via Raisin. Andere bij Raisin aangesloten banken bieden een aanzienlijk hogere rente.

De historie van de bank

De Poolse bank is opgericht in 2008. De oprichter van de bank is de Italiaanse holdingmaatschappij Carlo Tassara Spa

De groei is mede mogelijkheid gemaakt door de overname van de Poolse Meritum bank in 2015. In datzelfde jaar heeft de aan de Poolse staat verbonden verzekeringsmaatschappij PZU een belang van 25,3% verworven in de Alior bank SA. 

Het is niet bekend waarom daartoe besloten is. Aannemelijk is dat dit gedaan is om de financiering van de overname van Meritum rond te krijgen.

Wat verder opvalt is dat de Nationale Nederlanden groep een belang van 9,7% heeft in de Poolse onderneming. 

De aandelen worden inmiddels verhandeld op de beurs in Warschau. Een aandeel is vandaag de dag ongeveer 11,70€ waard. Het laatste jaar is de koers van het aandeel hard gestegen. Een jaar geleden kon  je nog een aandeel  aanschaffen voor een bedrag van onder de 3,00€. Op de beurs wordt de bank inmiddels gewaardeerd voor een bedrag van zo rond de 1,5 miljard euro.