De rente is de laatste tijd sterk gestegen. Dit zie je echter nog maar mondjesmaat terug bij de Nederlandse banken. In de zoektocht om een hogere rente te ontvangen, kan Raisin uitkomst bieden.

Via dit spaarplatform kan je een aanzienlijk hogere rente ontvangen. Daarnaast biedt sparen via dit platform de bescherming van het depositogarantiestelsel.

Wie of wat is Raisin?

Het bedrijf Raisin is in 1973 in Duitsland als kredietinstelling opgericht. Er dient echter onderscheidt gemaakt te worden tussen de bank en het platform. Het bank gedeelte is sterk gelieerd aan de Belgische Keytrade bank.

In 2014 is dit Duitse bedrijf echter begonnen met het opzetten van een platform. Via dit platform is het mogelijk om spaargeld onder te brengen bij tal van banken vanuit de Europese Unie. Je brengt jouw geld op deze manier dus niet direct onder bij de Raisin bank.

Sinds 2018 zijn zij ook actief in Nederland. Inmiddels kan je als Nederlandse spaarder terecht bij meer dan 25 partnerbanken. Door het succes van het platform groeit dit aantal banken nog steeds.

Intussen is er voor een bedrag van 53 miljard euro aan spaargeld gestort bij de verschillende partnerbanken. Dit bedrag wordt gespaard door meer dan 800.000 Europese spaarders

Actuele rentestanden

Je kunt bij Raisin sparen via een vrij opneembare spaarrekening of via termijndeposito`s. De rente die je ontvangt is op dit moment als volgt:

Rente termijndeposito`s:

BankLooptijdRente
Banca Progetto3 jaar4,00%
Rietumu2 jaar3,85%
Haitong3 jaar3,80%
Imprebanca3 jaar3,75%
Orange Bank3 jaar3,70%

Rente vrij opneembare spaarrekening:

BankRente
Renault Bank2,15%
Nordax Bank2,14%
InBank2,11%
Klarna1,95%

Bekijk alle spaarmogelijkheden

Het platform van dit Duitse bedrijf

Dit is op het eerste gezicht misschien niet geheel duidelijk, maar het platform van Raisin zelf is geen bank. 

Het is een bemiddelingsplatform voor spaarders om op die manier een hogere rente te ontvangen. Via het platform krijg je toegang tot spaarproducten vanuit de gehele Europese Unie. Op die manier kan je eenvoudig geld op een spaarrekening zetten bij een buitenlandse bank. Je hoeft hiervoor niet zelf met een bank in het buitenland in contact te treden om een spaarrekening te openen. Op deze manier wordt sparen bij een buitenlandse bank een stuk eenvoudiger.

De partnerbanken

Het geld wordt dus uiteindelijk ondergebracht bij de partnerbanken waarmee Raisin samenwerkt. 

Dit is inmiddels een  behoorlijk lange lijst geworden. Enkele namen die je terug kan vinden in deze lijst zijn bijvoorbeeld NIBC, de Duitse Hanseatic bank, de BNI bank uit Portugal en ga zo maar door. Inmiddels behoren er 73 banken tot de partners van Raisin, waarvan er 22 beschikbaar zijn voor Nederlandse spaarders.

Wel is het zo dat je de echt grote namen onder de banken niet tegenkomt op deze lijst. Zo zal je geen namen zoals de ABN AMRO of Deutsche Bank terugvinden. Je komt behoorlijk wat banken tegen uit bijvoorbeeld de Baltische staten en ook uit Zuid- en Oost Europese landen. Maar ook Zweedse banken en zelfs een bank uit België.

Alior BankCKV bankJT Banka
Banca Privata leasingCoop PankKlarna bank
Banca ProgettoEuram BankLHV Bank
Banca PromosFjord BankOrange Bank
BFF BankHaitong BankPrivatbanka
BluOr bankImprebancaRenault bank
CiviBankInbankRietumu Bank
YounitedNordax Bank

Hoe werkt het in de praktijk?

Om te beginnen met sparen via Raisin dien je een Raisin rekening te openen. Dit is geheel gratis en kan je eenvoudig online doen. Tijdens het openen van een account dien je het KYC proces te doorlopen. Het Know Your Customer principe is een wettelijke verplichting. Banken dienen zeker te stellen dat geld niet afkomstig is uit criminele activiteiten of is bestemd voor het financieren van terrorisme. 

Nadat je de rekening hebt geopend kan je eenvoudig sparen in het buitenland bij Europese banken. 

Vervolgens heb je de keuze uit termijndeposito`s of je kan ook kiezen om flexibel te gaan sparen. Het online banking systeem maakt het eenvoudig om bij een van de verschillende banken vanuit het partnerprogramma een rekening te openen. En ook na het openen van de rekening is het eenvoudig om het geld op de geopende spaarrekening te storten. Doordat je bij het openen van een spaarrekening bij een partnerbank niet nogmaals het KYC proces hoeft te doorlopen, kan je ook eenvoudig meerdere spaarrekeningen openen bij verschillende banken.

Is er sprake van rente op rente?

Bij een vrij opneembare spaarrekening is er sprake van rente op rente. De rente wordt één keer per kwartaal bijgeschreven, zodat je het volgende kwartaal ook rente over de opgebouwde rente van het vorige kwartaal ontvangt. Bij deposito`s verschilt dit per aangesloten banken. Veel banken betalen aan het einde van de looptijd de rente. Bij een meerjarig deposito is er dan geen sprake van rente op rente. 

Hoe veilig is jouw geld?

Dit is uiteraard de allerbelangrijkste vraag. Het is dan wel mooi meegenomen dat je een hoge rente ontvangt over jouw spaargeld, maar je wilt ook zeker weten dat jouw geld veilig is. Zeker indien je geld bij een bank onderbrengt die in Nederland nog niet zoveel bekendheid geniet.

Daarom werkt Raisin alleen samen met banken die een volledige bankvergunning bezitten, waardoor deze banken vallen onder het lokale depositogarantiestelsel volgens de EU richtlijnen.

In het geval van een faillissement wordt jouw spaargeld gedekt door dit Europese depositogarantiestelsel. Dit tot 100.000€ per rekeninghouder per bank. 

Wanneer er sprake zou zijn van een faillisement, dan dien je jezelf  te wenden tot de lokale autoriteiten van wie de bank een bankvergunning heeft ontvangen. Mocht het zover komen, dan vermeldt Raisin op hun website dat zij hierbij assistentie zullen verlen. Dit is in mijn opinie dan ook direct een groot voordeel om spaargeld onder te brengen bij een buitenlandse bank via Raisin. Op deze manier heb je een internationale speler achter de hand die jouw assistentie kan verlenen indien nodig. 

Elk land van de EU dient zich te houden aan de EU regelgeving. Je kunt er dus vanuit gaan dat jouw geld veilig is. Alleen in een uiterste situatie, wanneer een bank failliet gaat, dien je jezelf te wenden tot de autoriteiten in dat land.

Landenrisico

Het enige overblijvende risico is dat een land niet in staat is om aan de verplichtingen voortvloeiende uit het depositogarantiestelsel te voldoen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen spelen bij landen zoals Italië. Persoonlijk schat ik dit risico echter in als uitermate gering. Het toezicht vanuit de EU is namelijk zeer strikt. Het zou voor de EU rampzalig zijn als spaarders ondanks het depositogarantiestelsel gedupeerd zouden worden.

Strenge controle en toezicht op de partnerbanken

Er worden alleen banken geaccepteerd als partner, indien zij aan alle voorwaarden van Raisin voldoen. Er vindt dus als het ware een extra controle plaats van een bank. Bovendien houdt Raisin ook voortdurend toezicht op de aangesloten banken. Voordat een bank daadwerkelijk als partner kan toetreden gaat er een geheel proces aan vooraf. En dit stopt niet indien een bank zich partnerbank mag noemen.

Welke wet- en regelgeving is van kracht?

Omdat je geld kan onderbrengen bij banken vanuit verschillende Europese landen, is het van belang om te bekijken welke wetgeving er nu van toepassing is. Hierbij is het wel zo dat in Europa de wet- en regelgeving grotendeels gelijk is.

Zo is het depositogarantiestelsel Europees geharmoniseerd. Er kunnen echter wel van land tot land een aantal kleine verschillen optreden. Met name op het gebied van bronbelasting die eventueel wordt ingehouden.

Het geld wat je op de Raisin bankrekening hebt staan, dus niet het geld dat je op een spaarrekening bij een partner bank hebt ondergebracht, valt onder het Belgische recht. Dit omdat het geld daadwerkelijk is ondergebracht bij de de Belgische Keytrade bank.

Lokale wetgeving

Wat zijn de algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden worden opgesteld door de partnerbanken. Deze zullen dus van bank tot bank verschillen. De algemene voorwaarden zijn doorgaans opgesteld in het Engels. Er wordt echter een Nederlandse vertaling bijgeleverd

Onze opinie

Onze persoonlijke opinie van de goedkoopste bankrekening, is dat het platform sparen in het buitenland eenvoudig toegangelijk maakt voor alle Nederlandse spaarders. Persoonlij doen wij hier dan ook ons voordeel mee en profiteren van de hogere spaarrente in verschillende Europese landen.

Zonder het bestaan van het depositogarantiestelsel zouden wij zelf echter niet snel geld onderbrengen bij een bank buiten Nederland of wellicht Duitsland. Dit Europese stelsel geeft echter  de zekerheid dat je jouw spaargeld terugkrijgt. Sparen bij een bank dat niet de zekerheid biedt van het depositogarantiestel biedt doen wij persoonlijk niet. Ook al kan je op die manier vaak een nog hogere rente ontvangen.

Heb je vragen of opmerkingen of misschien ervaringen met dit platform? Laat het ons dan weten. Dit kan via een reactie op dit bericht en eventueel ook per e-mail.