Door de enorm lage rentestand gaan meer en meer mensen op zoek naar een mogelijkheid om toch nog enige rente over hun spaargeld te ontvangen. Daarbij wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden om een hogere rente te verkrijgen via een bank in het buitenland. Een naam die je hier regelmatig voorbij ziet komen is Raisin. Via deze partij kan je op dit moment (april 2020) nog een rente ontvangen van 0.95%. En dat voor een deposito met een looptijd van een jaar. 

Dit is een aanzienlijk hogere rente dan wat je via een Nederlandse bank kan ontvangen. 

Maar is het dan wel vertrouwd om op deze manier jouw spaargeld te stallen?

Wie of wat is Raisin?

De Raisin bank is in 1973 in Duitsland als kredietinstelling opgericht. Er dient echter onderscheidt gemaakt te worden tussen de bank en het platform. Het bank gedeelte is sterk gelieerd aan de Belgische Keytrade bank.

In 2014 is dit Duitse bedrijf echter begonnen met het opzetten van een platform. Via dit platform is het mogelijk om spaargeld onder te brengen bij tal van banken vanuit de Europese Unie. Je brengt jouw geld op deze manier dus niet direct onder bij de Raisin bank.

Sinds 2018 zijn zij ook actief in Nederland. Wel is het zo dat je via Nederland slechts bij 11 partnerbanken terecht kan.

Intussen is er voor een bedrag van 21,5 miljard Euro aan spaargeld gestalt bij de verschillende partnerbanken. Dit is onverdeeld over bijna 250,000 klanten. 

Banner 728x90

Het platform van dit Duitse bedrijf

Dit is op het eerste gezicht misschien niet geheel duidelijk, maar het platform van Raisin zelf is geen bank. 

Het is een platform voor sparen. Via het platform krijg je toegang tot spaarproducten vanuit de gehele Europese Unie. Op die manier kan je eenvoudig geld op een spaarrekening zetten bij een buitenlandse bank. Je hoeft hiervoor niet zelf met een bank in het buitenland in contact te treden om een spaarrekening te openen. Op deze manier wordt sparen bij een buitenlandse bank een stuk eenvoudiger.

De partnerbanken

Het geld wordt dus uiteindelijk ondergebracht bij de partnerbanken waarmee Raisin samenwerkt. 

Dit is inmiddels een  behoorlijk lange lijst geworden. Enkele namen die je terug kan vinden in deze lijst zijn bijvoorbeeld NIBC, de Duitse Hanseatic bank, de BNI bank uit Portugal en ga zo maar door. Inmiddels behoren er 73 banken tot de partners van Raisin, dus het is teveel om deze allemaal op te noemen.

Wel is het zo dat je de echt grote namen onder de banken niet tegenkomt op deze lijst. Zo zal je geen namen zoals de ABN AMRO of Deutsche Bank terugvinden.

Wel vind je behoorlijk want banken terug uit bijvoorbeeld de Baltisch staten en ook uit Zuid en Oost Europese landen.

Hoe werkt het in de praktijk?

Om te beginnen met sparen via Raisin dien je een Raisin rekening te openen. Dit is overigens geheel gratis en kan je eenvoudig online doen.. 

Nadat je de rekening hebt geopend kan je eenvoudig sparen in het buitenland bij Europese banken. 

Je hebt hierbij de keuze uit termijndeposito`s maar je kan ook kiezen voor flexibel sparen. Het online banking systeem maakt het eenvoudig om bij een van de verschillende banken vanuit het partnerprogramma een rekening te openen. En ook na het openen van de rekening is het eenvoudig om het geld op de geopende spaarrekening te storten.

Bij deposito`s ontvang je vervolgens  aan het einde van de looptijd de opgebouwde rente op jouw rekening.

Tot wel 1,3% rente ontvangen + welkomstbonus!

Hoe veilig is jouw geld?

Dit is uiteraard de allerbelangrijkste vraag. Het is dan wel mooi meegenomen dat je rente ontvangt over jouw spaargeld, maar je wilt ook zeker weten dat jouw geld veilig is. Zeker indien je geld bij een bank onderbrengt die in Nederland nog niet zoveel bekendheid geniet.

Daarom werkt Raisin alleen samen met banken die een volledige bankvergunning bezitten waardoor deze banken vallen onder het lokale depositogarantiestelsel volgens de EU richtlijnen.

In het geval van een faillissement wordt jouw spaargeld gedekt door dit Europese depositogarantiestelsel. Dit wel tot 100.000€ per rekeninghouder per bank. 

Wel dien je jezelf in geval van een faillissement je hiervoor te wenden tot de lokale autoriteiten.. 

Dat neemt weg dat elk land zich dient te houden aan de EU regelgeving. Je kunt er dus vanuit gaan dat jouw geld veilig is. Alleen in een uiterste situatie, wanneer een bank failliet gaat, dien je jezelf te wenden tot de autoriteiten in dat land.

Mocht het zover komen, dan vermeldt Raisin op hun website dat zij hierbij assistentie zullen verlen. Dit is in mijn opinie dan ook direct een groot voordeel om spaargeld onder te brengen bij een buitenlandse bank via Raisin. Op deze manier heb je een internationale speler achter de hand die jouw assistentie kan verlenen indien nodig.

Strenge controle en toezicht op de partnerbanken

Ook worden er alleen banken geaccepteerd als partner indien zij aan alle voorwaarden van Raisin voldoen. Er vindt dus als het ware een extra controle plaats van een bank. Ook houdt Raisin ook voortdurend toezicht op deze banken. Voordat een bank daadwerkelijk als partner kan toetreden gaat er een geheel proces aan vooraf. En dit stopt niet indien een bank zich partnerbank mag noemen.

Welke wet- en regelgeving is van kracht?

Omdat je geld kan onderbrengen bij banken vanuit bijna heel Europa is het van belang om te bekijken welke wetgeving er nu van toepassing is. 

Het is zo dat in Europa de wet- en regelgeving grotendeels gelijk is. Er kunnen echter wel van land tot land een aantal kleine verschillen optreden.

Op de website is terug te lezen dat het Nederlands recht wordt toegepast bij de meeste partnerbanken. Dit is echter niet altijd het geval, dus het is verstandig hier even goed naar te kijken.

Het geld wat je op de raisin bankrekening hebt staan, dus niet het geld dat je op een spaarrekening bij een partner bank hebt ondergebracht, valt onder het Belgische recht. Dit omdat het geld daadwerkelijk is ondergebracht bij de de Belgische Keytrade bank.

Wat zijn de algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden worden opgesteld door de partnerbanken. Deze zullen dus van bank tot bank verschillen.

De algemene voorwaarden zijn doorgaans opgesteld in het Engels. Er wordt echter een Nederlandse vertaling bijgeleverd

Onze opinie

Onze persoonlijke opinie van de goedkoopste bankrekening, is dat het op deze manier op een eenvoudige manier mogelijk wordt gemaakt om te profiteren van verschillende rentestand in Europese landen.

Zonder het bestaan van het depositogarantiestelsel zouden wij zelf echter niet snel geld onderbrengen bij een bank buiten Nederland of Duitsland. 

Dit Europese stelsel geeft echter ten allen tijde de zekerheid dat je jouw geld terugkrijgt. 

In het geval van een faillissement dien je jezelf dan wel te wenden tot autoriteiten in andere landen. In dat geval wordt er wel aangegeven dat hierbij assistentie wordt verleend om een en ander af te handelen. Maar hoe dat in de praktijk werkt weet je alleen wanneer je hier daadwerkelijk aanspraak op dient te doen.

Heb je vragen of opmerkingen of misschien ervaringen met dit platform? Laat het ons dan weten. Dit kan via een reactie op dit bericht en eventueel ook per e-mail.

Banner 728x90